galéria megtekintése

Gyurcsány: Nem elég annyit mondani, hogy leváltjuk ezeket

59 komment


Bita Dániel

Közvetlenül választott államfő, kormány alá rendelt ügyészség, öt év alatt megduplázott egészségügyi bérek – ezt tervezi a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártelnökkel nem csak az új program részleteiről beszélgettünk.

Van úgy, hogy a győzelemhez elég egy egyszavas, egymondatos program. Most nem ez a helyzet, nem elég annyit mondani: leváltjuk ezeket – magyarázza kérdésünkre Gyurcsány Ferenc, hogy mi szükség arra a 117 oldalas – Sokak Magyarországa című – programjavaslatra, amelyet nemrég véglegesített, és a jövő szombati kongresszusán fogadhat el a Demokratikus Koalíció. Szerinte különleges szituáció volt, hogy két éve a Fidesztől az emberek beérték annyival: folytatjuk. De elképzelhetőnek tartja, hogy a következő választáson sem lesz nagy szerepe a pártprogramoknak.

– Ha a menekültválság marad a magyar politika fő témája, azon mi veszíteni fogunk, mert a kisebbség véleményét képviseljük – ismeri el. Ám hozzáteszi: ha a kormány migrációs politikája miatt az ország az unió perifériájára kerül, és ez elégedetlenséget szül, az automatikusan növelni fogja az ellenzék táborát.

Máskülönben viszont nem ilyen fatalista a volt miniszterelnök. Bár bő egy éve még egy baloldali egységpárt létrehozását sürgette, egy ideje nem beszél erről. – Partne­reink, mondjuk úgy, tartózkodóan fogadták az ötletet. Bár nem mondom el mindennap, nem változott a véleményem: a mi oldalunk egységesül vagy marginálissá válik. De az együttműködés módszerét és tempóját nem diktálhatjuk mi. Ez a legnagyobb szereplő felelőssége, ma a szocialistáké. Ha mi leszünk azok, nem fogunk habozni – mondja.

 

Ám nem számít arra, hogy ez rövid távon így lesz. A DK elnöke szerint az lenne jó, ha pártja és az MSZP is képes volna nagyjából 15 százaléknyi szavazat megszerzésére, ez összeadva már elég lehet a sikerhez egy háromosztatú pártrendszerben. Ez viszont jelenleg elég távolinak látszik, a DK az MSZP kárára növelte valamelyest a támogatottságát az utóbbi időben.

Gyurcsány: Az ellenzéki együttműködés módszerét és tempóját nem diktálhatjuk mi
Gyurcsány: Az ellenzéki együttműködés módszerét és tempóját nem diktálhatjuk mi
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Ami a programvázlatot illeti, Gyurcsány némiképp váratlanul megkedvelte a népszavazás intézményét. Nemcsak az új alkotmány megerősítéséről tart szükségesnek referendumot, ahhoz kötné a köztársasági elnök beiktatását is, ha nincs meg a jelölt mögött a kétharmados parlamenti többség. Az állampolgárságot senkitől sem venné vissza, de a szavazati jogot jelenlegi vagy korábbi huzamos Magyarországon tartózkodáshoz kötné, kizárva a határon túl élőket. Az ügyészséget pedig a kormány alá rendelné. Felvetésünkre, hogy ezt a megoldást nem éppen a pártatlanság garanciájaként szokás említeni, azt mondja:

az ügyészség ma sem független, de nem is elszámoltatható.

Szerinte ha az igazságügy-miniszter felügyelné a vádhatóságot, legalább a kormányon számon lehetne kérni az ügyészség hibáit.

A DK megszüntetné a társasági adót és így a hozzá kapcsolódó – főként a nagyvállalatok által igénybe vett – kedvezményeket, ami önmagában százmilliárdos megtakarítással járna. Helyette egy, az iparűzési adóval összevont adónemet vezetne be az ellenzéki párt.

Arról viszont még házon belül sem tudtak megállapodni, hogy mihez kezdenének a személyi jövedelemadóval. Gyurcsány épp a Népszabadságnak novemberben adott interjúban beszélt először arról, nem biztos, hogy bolygatná az egykulcsos adót, mert a többség támogatja azt. Most további vitát szorgalmaz a kérdésről, hozzátéve, a DK elnökségének nagyjából egyharmada támogatja az egykulcsos adózást. De ők is elképzelhetőnek tartanak egy, a leggazdagabbakra átmenetileg kivetett szolidaritási adót.

Gyurcsány szerint óvatosabbnak kell lenni az 50 százalékos fizetésemelés követelésénél – ez az MSZP programja –, helyette azt javasolja, hogy az egészségügyi béreket folyamatosan, évente 15 százalékkal emeljék (így öt év alatt kétszeresére nőnének a jövedelmek).

A programot a következő hetekben szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel, és ha igénylik, a többi ellenzéki párttal is egyeztetik (erre ne vegyünk mérget). Egyébként az is érezhető, hogy Gyurcsány velük szemben kivárásra játszik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.