galéria megtekintése

Gyurcsány lemondatná, de Lázár csak nem száll le az Altusról

4 komment

Hírösszefoglalónk

A kormány továbbra is elfogadhatatlannak tartja az 5 millió eurós EU-s megbízást, a DK-nak meg Lázárékból van már elege.

Az Altus-ügyben nem közeledett egymáshoz a kormány és az Európai Bizottság álláspontja – közölte kedden Brüsszelben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután megbeszéléseket folytatott Walter Deffaa regionális politikáért felelős uniós főigazgatóval.

A tárcavezető tudatta: a kormány számára elfogadhatatlan, hogy az Altus vezette konzorcium 5 millió eurós megbízást kapjon magyarországi pályázatok felülvizsgálatára, monitoringjára, és ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kéri.

Előzőleg a Demokratikus Koalíció (DK) távozásra szólította fel Lázár Jánost és Csepreghy Nándor államtitkárt, mert az ellenzéki párt szerint egy hónapon keresztül hazudtak az Altus-megbízás ügyében. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján álláspontjukat Walter Deffaa, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatója Lázár Jánosnak küldött válaszlevelére alapozta. Úgy fogalmazott: lebukott Orbán Viktor, Lázár János, Csepreghy Nándor, Deutsch Tamás, Pelczné Gáll Ildikó, és „hazudott a fideszes lakájmédia”.

 

Gréczy Zsolt azt mondta: a válaszlevelet május 5-én kapta meg a magyar kormány, azaz egy hónapon keresztül hazudtak. Megjegyezte, a levél ügyében a DK alelnöke, Varju László országgyűlési képviselő először személyesen ment be a Miniszterelnökségre, de nem kapta meg. Ezután levélben kérte a dokumentumot, de válasz nem érkezett. Gréczy Zsolt közlése szerint a főigazgató levele egyértelmű, és mindent cáfol, amit ez ügyben a Fidesz és a kormány valaha kijelentett.

A szóvivő idézve a levélből kifejtette: azt állította a kormány, hogy az Altus vezette konzorcium ellenőrzi az uniós pénzek elköltését, de a levél ezt cáfolja.

Azt is cáfolja – folytatta –, hogy az Altus az 1,5 milliárdos pályázatot egyedül nyerte el, illetve hogy összeférhetetlenség áll fenn Gyurcsány Ferenc DK-elnök személyes részvétele miatt. Szintén cáfolja a levél, hogy bármiféle tiltott vagy törvénytelen pártfinanszírozás valósult volna meg – jelentette ki Gréczy Zsolt.

Közölte: az Altusszal a bizottság a szolgáltatói keretszerződést 2015. március 26-án írta alá, és ez a szerződés – a főigazgató levele szerint – nem tartalmazza az uniós források felhasználásának ellenőrzését vagy a felhasználás auditját Magyarországon vagy más uniós tagállamban.

A felhívásra 11 pályázat érkezett, az Altus vezette konzorcium beadványa a három legjobb árral bíró ajánlat között volt, ők nyújtották a legjobb minőséget a legalacsonyabb áron – idézte a főigazgató levelét a szóvivő, akinek szavai szerint a tanulmány nem irányul külön, egy tagállam elemzésére. A bizottság ugyanakkor nyitott arra, hogy a releváns részeket elküldjék a készülő tanulmányból annak befejezése előtt – jelezte.

Gréczy Zsolt – tovább idézve a levélből – arra is kitért, hogy a tanulmány készítése elsősorban adatok gyűjtésére vonatkozik, így nem jelent politikai véleményalkotást, ilyen jellegű összeférhetetlenség nem merül fel a tanulmány elkészítése során, és nem tudják elfogadni Lázár János azon felvetését, hogy a bizottság nem tartotta tiszteletben a politikai semlegesség elvét az ügyben.

A szóvivő – aki szerint a főigazgató gyakorlatilag helyreigazításra szólította fel Lázár Jánost – reményét fejezte ki, hogy a bocsánatkérés a délután folyamán megtörténik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.