galéria megtekintése

Gyurcsány Ferenc: Lelkem mélyén kaján káröröm

30 komment


Batka Zoltán

Valótlanságot állított, illetve a valós tényeket elferdítette Orbán Viktor a Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt. Európai Bizottságtól elnyert megbízásáról – ­állapította meg ­első fokon a Fővárosi Törvényszék. Az ítélet a miniszterelnököt nyilvános bocsánatkérésre kötelezte, továbbá eltiltotta a hasonló jogsértésektől. A volt kormányfőt, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét kérdeztük.

– Meglepte a bírósági ítélet?

– Vita volt a családban. Én voltam az optimistább, s az előzetes tárgyalások alapján úgy hatvan-negyven százalékra tettem, hogy meg me­rik-e hozni ezt az ítéletet. A feleségem ezt éppen fordítva gondolta.

– Orbánnak milyen formában kell bocsánatot kérnie?

 

– A bíróság mindkét pontban megszövegezte, hogy mit kell közzétennie a Magyar Távirati Irodán keresztül.

Mindkét mondat úgy kezdődik, hogy „Sajnálatomat fejezem ki...”.

– A törvényszék vizsgálta érdemben a miniszterelnöki állítások valóságtartalmát?

– Végtelenül alapos vizsgálat zajlott, ennek nyomán tizennyolc oldalas ítélet született. Megjegyzem, Orbán Viktor ügyvédje nem volt képes a miniszterelnök állításainak igazolására. A bíróság azt állapította meg, hogy az Altus egy szabályos nemzeti versenyben a legjobb ajánlattevőként nyerte el a megbízást, és valós üzleti teljesítményt nyújtott.

A miniszterelnök balszerencséje az volt, hogy még ha akartuk volna, technikailag akkor se tudtuk volna a megbízásból befolyó pénzt felhasználni,

mert amikor Orbán ezt állította, akkorra ebből az Altusnál már semmi sem maradt. Minden pénz a tizenegy alvállalkozó kifizetésére ment el.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Magát az ítéletet hogy kommen­tálja?

– A rendszerváltozás után Orbán az első hivatalban lévő miniszterelnök, akit hazugságért elítéltek.

Őszintén szólva nem bánom, hogy ez kihozza a sodrából a Fideszt. (A kormánypárt a nap folyamán indulatos közleményben ismételte meg Orbán vádjait – A szerk.) Sőt, van a lelkem mélyén némi kaján káröröm is, mert az nem zavar, ha vert helyzetükben csak ehhez tudnak folyamodni.

Előzmény

Az Európai Unió korábban arra kötött 1,5 milliárd forintos szerződést az Altus vezette 11 tagú konzorciummal, hogy a felmérje a 2014–2020 közötti kohéziós programok hatásait és tanulságait. Orbán Viktor ennek kapcsán 2015 májusában egy sajtótájékoztatón „soha nem látott párt­finanszírozási botrányt” emlegetett. „Üzleti megbízatásnak álcázott formában EU-s pénzt adnak egy olyan cégnek, ami egyértelműen pártcélokra is használja ezeket” – hangoztatta Orbán, hozzátéve: az ügynek van egy magyar dimenziója is, amit majd ők „itthon megvitatnak és jól elrendeznek”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.