Gyurcsány és Vona miatt volt meg a kétharmad

Papíron nem lett volna meg az alkotmányozó többség. Aztán mégis megtalálták.

Hiába nincs meg a kétharmados parlamenti többsége a kormányoldalnak, nem volt mitől tartaniuk a hétfői parlamenti szavazásokon. Török Gábor politológus a Facebookon hívta fel a figyelmet arra, hogyan sikerült megszavaznia a Fidesz-KDNP-nek a kétharmados többséget igénylő törvényeket:

„Bár a fideszes Lasztovicza Jenő nincs a parlamentben, így elméletileg nincs a kormánypártnak kétharmada, a kétharmados javaslatok is átmennek, ugyanis két ellenzéki politikus nem vesz részt az ülésen: Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc..." - írta a politikai elemző.

Ez természetesen nem az összes szavazásra érvényes, hiszen az ellenzék sem egységesen utasít el minden egyes szavazásra feltett javaslatot, ráadásul a szavazásban résztvevők létszáma is állandóan változik. A parlament határozatképességének megállapításakor még csak 174-en nyomtak gombot, a fontosabb törvényeknél már 195 fő volt a létszám.

Mellesleg az is előfordult hétfőn, hogy az összes párt igennel szavazott, így gyakorlatilag négynegyeddel ment át a honvédek jogállásáról szóló jogszabály, amelyet csak a függetlenek nem támogattták.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.