galéria megtekintése

Gyurcsány 2016-ban választásokat akar

40 komment


Bita Dániel

2016-ra előrehozott választást kell kikényszeríteni – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció kongresszusán. Szerinte ebből következik, hogy fel kell gyorsítani az ellenzéki oldal felkészülését. Hogy valami nagyon megváltozott a magyar politikában, abból is látszik, hogy a volt miniszterelnök hosszan elemezte a tüntetéseket szervező új ellenzéki mozgalmak céljait, rokonítva azokat saját elképzeléseivel.

Nem várhatunk 2018-ig, a ciklus félidejére választásokat kell kikényszeríteni – ez volt a fő üzenete Gyurcsány kongresszusi beszédének. A DK elnöke tíz pontot sorolt, amelyet ugyan úgy vezetett fel, hogy ezek a törekvések köthetik össze a sokszínű ellenzéket, valójában inkább maga hirdetett programot.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kiindulópontja az volt, hogy csak békés kormány- és rendszerváltás képzelhető el, forradalom és egyetlen csepp vér nélkül. A második pont viszont már az, hogy előrehozott választásra van szükség, ennek reményében pedig fel kell gyorsítani a kormányzati felkészülést, hogy Orbán rendszerét ne demokratikus káosz kövesse.

A további pontok kevesebb meglepetést tartogattak: Gyurcsány keleti nyitás és hintapolitika helyett nyugati irányultságot, szabad ügyészséget, bíróságot, médiát, egyházalapítást sürgetett, valamint a civilek békén hagyását és egy kormánytól független antikorrupciós hatóság létrehozását. Ami újdonság volt, hogy a korábban az 1989-es közjogi berendezkedés helyreállítását szorgalmazó volt kormányfő arról beszélt, új alkotmányra, új megoldásokra van szükség, nincs visszaút. Így például bővítené a közvetlen demokrácia eszköztárát, a népszavazás lehetőségét, hogy minél több hatalom legyen a népé. Gyurcsány emellett az oligarchák elszámoltatását ígérte, és rögtön hozzátette: nemcsak Simicska Lajost, Mészáros Lőrincet kell számon kérni, hanem nagy hatalmú bankvezért és szükség esetén baloldali pártpénztárnokot is. Neveket nem mondott, de szegény fantáziával is ki lehetett találni, kikre gondolt.

 

Gyurcsány tizedik célként a szegénység csökkentését említette, egy új szociális és gazdasági szerződés kimunkálását, ám megjegyezte: nem lehet még egyszer ötvenszázalékos béremelést ígérni.

A DK elnöke szerint ezek azok a követelések, amelyek összeköthetik az ellenzéki mozgalmakat, hogy legalább távoli barátok, szövetségesek legyenek a következő időszakban.

Hogy az előrehozott választást miként kényszerítené ki, arra didaktikus választ nem adott Gyurcsány, de mivel több mint negyedórán át elemezte az ellenzéki tüntetéseket, nem tévedünk nagyot, ha úgy véljük: az utcán.

Beszélt arról, hogy az újabb kétharmados többség nem stabilizálta Orbán Viktor hatalmát, ellenkezőleg: a korábbinál kisebb szavazatarány birtokában meghozott önkényes döntések népharagot, indulatot szültek, és valójában destabilizálják a kormányt. Merthogy – folytatta – a demokrácia ismérve a korrekció, önkényben viszont csak lázadni lehet. A magyar parlamentarizmus csaknem halott, nem marad más, mint az ellenállás megmutatása – mondta.

Gyurcsány szerint az utcai tüntetések pedig a DK által is szorgalmazott „nemzeti ellenállás" részei. Még akkor is, ha a szónoklatok az elmúlt huszonöt év egészével szakítanának. A volt miniszterelnök a holdudvarához tartozókkal szemben igen megértően nyilatkozott az utcai demonstrációkat szervező új ellenzékről. Szerinte dühük, csalódottságuk, szenvedélyük, felháborodásuk érthető, de biztosan nem akarják kidobni a parlamentáris demokráciát. Biztatónak látja azt is, hogy a megmozdulásokon európai uniós zászlók kerülnek elő, mert ez azt üzeni: a tüntetők nyugati polgárok akarnak lenni. Az már végképp nem igényel magyarázatot, hogy Gyurcsány szerint néhány káromkodás is belefér.

A DK elnöke elmélkedett még azon, hogy a rendszerváltást követő húsz év a tévelygések ellenére nagyszerű történelmi teljesítmény, mert nyugati irányba vitte az országot. És bár a szabadság nem teremtett jólétet, ebből nem az következik, hogy sutba kell vágni a demokratikus jogrendet, mert szabadság nélkül nincs sikeres ország, nincs jólét sem – mondta.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szerinte azon sem kell csodálkozni, ha a tüntetéseken nem fogalmazódik meg kész program, ha ugyanis vissza akarunk térni a normalitás világába, először el kell utasítani a jelenlegi hatalmat. Amely Gyurcsány szerint egy korrupt diktatúra. Nem tagadta, hogy a baloldalon is voltak korrupt politikusok, silány fickók, és a sárból mindenkire fröccsent, de szerinte Orbán rendszere egyenesen a korrupcióra épül, ez belső logikája, az oligarchák meggazdagodása pedig elsődleges célja. „Ha nem buktatjuk meg ezt a rendszert, akkor maga alá fog temetni minket" – óvta nagyjából 1200 párttagból álló közönségét, akiket arra buzdított, vegyenek részt a civil tüntetéseken.

A tüntetőknek pedig azt üzente: a politika nem feltétlenül mocskos, tisztességtelen, korrupt, csak ha azzá teszik. Majd azt mondta, előbb-utóbb a változtatni akaró civileknek is dönteniük kell, hogy hajlandók-e a meglévők közül pártot választani, vagy maguk hoznak létre egyet, de ahogy „mákos tészta nincs mák nélkül, úgy parlamentáris demokrácia sincs pártok nélkül".

Gyurcsány végezetül arra biztatta a DK-szimpatizánsait, szavazzanak az MSZP jelöltjére az újpesti időközi választáson, még akkor is, ha a szocialisták nem tartottak igényt pártja hivatalos támogatására, mert a pártok közötti cicaharcnál fontosabb a demokrata jelölt győzelme.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.