Gyűlik a pénz az engedetlen gazdának

Eddig több mint egymillió forint gyűlt össze azon a számlán, amelyet Böcsödi Gergely kajászói gazda megsegítésére hoztak létre. A támogatók - a Fejér Szövetség és az Összefogás a Magyar Vidékért Egyesület - azt szeretnék elérni, hogy az engedetlen gazda, aki tiltakozásképpen 2013-ban napraforgót vetett az állam földjén, kifizethesse a bíróság által megítélt 1 millió 324 ezer forintot.
A kártérítési pert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet kezdeményezte, mert a gazda 2013 áprilisában a földhaszonbérleti pályázat eredménye miatt a nyertes bérleményén demonstratív vetést végzett. A nyertes a törvényben előírt hatezer aranykoronánál több földet kapott, amit a kártérítést megítélő bíróság nem vett figyelembe. Ezért a törvénytelenségért sem az államot, sem az állami földek kezelőjét nem vonta senki felelősségre. Bíróság elé kellett viszont állnia Böcsödi Gergelynek, akit a tiltakozás utáni védelmi pénzek megtérítésével büntetett az igazságszolgáltatás.

Az NFA öt és fél millióra perelt, ebből lett végül az 1,324 millió forint. Vannak, akik személyesen adják át a Böcsödi családnak adományaikat. Egy hölgy Kajászóról korábban 10 ezer forintot adományozott a Rákóczi útra nyíló kapuban, most pedig B. Károly, a család által eddig nem ismert férfi Budapestről érkezve nyújtott át egy összeget a helyszínen. A borítékban 200 ezer forint volt - felelte érdeklődésünkre Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője.

A Szolidaritás Kajászóért adománygyűjtés mellett párhuzamosan fut az a kezdeményezés, melyben a felek szeretnék kimondatni, hogy a székesfehérvári járásbíróság jogerős döntése alkotmányellenes, és felveti a "bírósági bűnpártolás" gyanúját. Ezért a Fejér Szövetség nemzetközi bírósághoz fordult.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.