galéria megtekintése

Gyűjtik az aláírásokat a Szent János Kórház bezárása ellen

7 komment


Danó Anna

A Szent János Kórház védelmére kelt a Jobbik. A párt képviselői már hétfőtől gyűjtik az aláírásokat a fővárosban és a Pest megyei településeken – megfogalmazásuk szerint – „a fideszes kórházrombolás” ellen.

Arra a kérdésünkre, hogy miért neveznek kórházrombolásnak egy 335 milliárdos fejlesztést, Lukács László, a párt országgyűlési képviselője lapunknak azt felelte: akár a Péterfy, akár a Szent János megszüntetése azt jelenti, hogy azt, amit emberek megszoktak, most megszüntetik.

Kép a Szent János Kórház pszichiátriai osztályáról. A Jobbik szerint az emberek megszokták
Kép a Szent János Kórház pszichiátriai osztályáról. A Jobbik szerint az emberek megszokták
Veres Viktor / Népszabadság

Természetesen az, hogy több mint 300 milliárdot akar a kormány a főváros egészségügyi rendszerének fejlesztésére költeni, pozitívum. De a sajtóból megismert terv átgondoltsága, annak ellenére is, hogy a miniszteri biztos immár egy év dolgozik a koncepción, elég neccesnek tűnik. A Jobbik mindkét intézmény esetében ragaszkodik ahhoz, hogy az aktív ellátás mindkét helyen megmaradjon. Egyik kórházat se üresítsék ki, hanem újítsák föl ezeket az ellátóhelyeket.

 

A politikus hozzátette: a Szent János kórház esetében annak a tervnek a megvalósításához ragaszkodnának, amely a kilencvenes években készült, mert az amellett, hogy modernizálta volna az kórházat, megőrizte az intézmény előnyeit.

Arra a kérdésre, hogy miért csak a Szent János kórház érdekében gyűjtik az aláírást, Lukács György azt felelte, mert egyelőre erre az intézményre van a NAIH által elfogadott aláírásgyűjtő ívük. Az intézmény védelmére már korábban készültek, Stummer János képviselőjüknél már régóta ott van a kérdés, csak eddig azt remélték, hogy a Szent János kedvezményezettje, és nem kárvallottja lesz az átalakításnak. A Péterfy megszüntetése derült égből villámcsapásként érte őket, így a másik kórház megtartásáért csak akkor indulhat az aláírásgyűjtés, ha a NAIH azt is jóváhagyja.

A Jobbik aktivistái mindaddig gyűjtik az aláírásokat, amíg esély van arra, hogy a kormány eláll a „kórházromboló tervétől", és átgondoltabb koncepciót készít a célra. Az aláírásokat átadják Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak és a térség valamennyi országgyűlési képviselőjének.

Mint emlékezetes: a Népszabadság szombaton számolt be arról, hogy a kormány döntött a fővárosi egészségügy átalakításáról, és a lapunk által egy nappal korábban ismertetett koncepciót fogadták el néhány módosítással. A program részeként öt év alatt 335 milliárd forintból szervezik át a fővárosiak egészségügyi ellátását, építenek három új centrumot.

A nagyszabású átalakítással lényegében becsuknak két nagy múltú intézményt, a Szent János és a Péterfy kórházat, és újranyitják a lipótmezei pszichiátria egy részét időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegek ápolására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.