galéria megtekintése

Győzött az iparlobbi: Varga Mihályék képezhetik a szakmunkásokat

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 18. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Leválasztják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról a szakiskolákat és a szakközépiskolákat – ezek a nemzetgazdasági tárcához kerülnek. A szakemberek véleményére ezúttal sem volt kíváncsi a kormány.

A törvény által előírt határidőhöz képest közel hét hónapos késéssel megjelenő szakmaszerkezeti döntéssel egy időben az Orbán-kormány egy újabb, a szakmában sokakat felháborító jogszabályt jelentetett meg a Magyar Közlönyben.

Háttal a szakmaiságnak
Háttal a szakmaiságnak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kormányhatározat a Szakképzés a gazdaság szolgálatában című koncepció elfogadásáról szól. A dokumentumot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szövegezte. A határozat sok feladatot ró az illetékes tárcákra: módosítani kell a szakképzési és a köznevelési törvényt, valamint a változtatásokat március 31-ig a kormány elé kell terjeszteni.

 

A jogszabály felhívja Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy az egyházi intézményfenntartók és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) bevonásával alakítsa ki annak kereteit, hogy a szakképzést folytató intézmények minél hatékonyabban tudjanak megfelelni a munkaerőpiac igényeinek. Érdekes különbségtétel: míg az egyházak és az MKIK olyan partnerek, amelyeket meg akar hallgatni a kormány, addig az alapítványi és magániskolák szakértőire nem kíváncsi.

A határozat értelmében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) le kell választania a fenntartásában lévő többcélú intézményekről a szakképző iskolákat. Az állami intézményfenntartónak az iskolaszerkezeti átalakítás terveit február 28-ig prezentálnia kell a kormánynak. A határozat szerint rövidesen minden szakképző intézmény (szakközépiskola és szakiskola) átkerül az NGM-hez. A határozat előírja, hogy február végéig a többcélú intézményeknek is meg kell találniuk a helyüket az új rendszerben. Az ehhez szükséges köznevelési-szakképzési törvény módosítására másfél hónap maradt.

Hegesztősisakban estek neki a szakképzési rendszernek
Hegesztősisakban estek neki a szakképzési rendszernek
Kurucz Árpád / Népszabadság

A kihirdetett jogszabályok még nem rendelkeznek arról, mi történik azokkal a gyerekekkel, akik az idén jelentkeztek ilyen intézményekbe.

A hamarosan 125. születésnapját ünneplő Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) elnöke, Benedek András és Szenes György, a szervezet szakképzési kollégiumának elnöke levelet küldött Varga Mihálynak. Ebben a nagy múltú társaság szakmai segítséget ajánl a miniszternek a szakképzésben várható átalakításokhoz. A közel fél éve elküldött levelet Varga Mihály válaszra sem méltatta. Információinkat az MPT megerősítette.

Kicsontozott szakképzés
Kicsontozott szakképzés

Átmeneti szabályozás?

Lapunk többször is beszámolt arról, hogy a több hónapos csúszással elkészülő, három nappal a középfokú iskolákba való jelentkezési határidő előtt hatályba lépő „szakmaszerkezeti döntéssel" ellehetetleníti a kormány a szakképzésbe jelentkező diákok jövőjét. A problémára reagálva az NGM tegnap kiadott az MTI-nek egy közleményt. E szerint „átmeneti szabályozást léptet életbe a szakképző iskolák felvételi eljárásánál a kormány, miután a februári, szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletben a korábban közzétett tervezethez képest megváltoztak a keretszámok és a képzési irányok".

A tanulókat emiatt viszont a tárca értelmezésében nem érheti hátrány, „mert képzésük más, a jelentkezési lapjukon másodikként, harmadikként megjelölt szakképző intézményben megvalósulhat". A megváltozott felvételi lehetőségekről, valamint az iskolák és a szülők ezzel összefüggő teendőiről az Oktatási Hivatal honlapján közzétett tájékoztató segíti az iskolákat – tudatják. Ám lapzártánkig ennek az állásfoglalásnak semmilyen nyomát nem találtuk a közlönyben. Minisztériumi állásfoglalásra alapozva azonban az iskolák és a szülők elvileg nem intézkedhetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.