galéria megtekintése

Óvatos főpolgármester-casting a baloldalon

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 23. számában
jelent meg.

Bita Dániel–Szalai Anna
Népszabadság

Az EP-választás után azonnal tárgyalhatnak a főpolgármester-jelölésről, mert az ellenzéki összefogásban többen nem tartják alkalmas jelöltnek Horváth Csabát. A XIII. kerületet 20 éve vezető Tóth Józsefet is kinézték, de ő már négy éve is nemet mondott.

Ha van Tarlós Istvánnal szemben győzelemre esélyes, várospolitikai tapasztalattal rendelkező, széles körben elfogadott főpolgármester-jelölt, akkor az MSZP vezetése kész Horváth Csaba helyett őt támogatni. Az egyik lehetséges jelölt Tóth József angyalföldi szocialista polgármester, akit már korábban a pártvezetés figyelmébe ajánlottak mint Tarlós lehetséges kihívóját. Úgy tudjuk, a szocialista vezérkar meg is fontolta a lehetőséget, beszéltek az angyalföldi polgármesterrel. Tóth neve már négy éve is előkerült, ám akkor nem vállalta a jelölést, és forrásunk szerint elsőre most is elutasító választ adott. Ennek ellenére győzködik.

Tóth József húsz éve vezeti a XIII. kerületet, az utolsó ciklusra készül
Tóth József húsz éve vezeti a XIII. kerületet, az utolsó ciklusra készül
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tóth József 64 éves, húsz éve vezeti a XIII. kerületet, és utolsó ciklusára készül. Ráadásul nem indult a parlamenti választáson, azaz nincs „menekülőútja” arra az esetre, ha veszít Tarlóssal szemben, mert főpolgármester-jelöltként nem pályázhatna az ismét biztos győzelmet ígérő Angyalföldön. Esetében tehát „mindent vagy semmit” lenne, ha ringbe szállna. És rosszul mutatna pályája végén egy esetleges vereség. Egy őt jól ismerő párttársa lapunknak azt is mondta: a XIII. kerület ügyeiért vállalja a felelősséget, a budapesti szocialistákért viszont aligha szeretné.

 

A „szétnézés” oka mindenesetre világos. Az Együtt–PM már jelezte,hogy Horváth Csabát nem tartja megfelelő jelöltnek, és a Demokratikus Koalíció is utalt erre. Sokan az MSZP-ben is kétségesnek tartják, hogy a budapesti szocialista szavazótábor egységesen felsorakozna-e mögé. Más kérdés, hogy komolyan vehető ellenjelöltet egyik kisebb baloldali párt sem nevezett meg. A korábban emlegetett Alföldi Róbert és Kulka János nem tekinthető ilyennek, meg sem kérdezték őket, hogy vállalnák-e.

Nem véletlen, hogy az MSZP vezetői továbbra is hangsúlyozzák: hivatalos jelöltjük csak nekik van. Mégis nagy helyzeti előny lenne a szocialistáknak, ha ők találnának olyan – lehetőleg MSZP-s – indulót, akire a leendő szövetségesek sem mondhatnának nemet. Tóth József ilyen, és megfelel annak az MSZP-ben – részben Horváth Csaba védelmében – megfogalmazott kritériumnak, hogy Tarlós kihívója csak tapasztalt várospolitikus lehet. Erre hivatkozva egy befolyásos szocialista politikus arról beszélt lapunknak: ha Tóth nem vállalja, kézenfekvő lenne Molnár Gyula nevét bedobni, hiszen sikeres kerületi vezető volt Újbudán 2002 és 2010 között. Forrásunk is jelezte azonban, hogy ez még nem vetődött fel a párt hivatalos fórumain. Ami nem csoda, hiszen Molnárt csak kedden mentették fel jogerősen a hivatali visszaélés vádja alól. Az ítélethirdetés után azt mondta: indul az önkormányzati választáson. Az MSZP pedig tegnap közleményben tudatta, támogatja Molnár Gyula XI. kerületi indulását.

– Egy ember távozása nem írja felül a szocialista párt testületeinek döntését – válaszolta Alexa György, az MSZP budapesti választási bizottságának megbízott vezetője arra a kérdésünkre, Molnár Zsolt fővárosi pártelnök lemondása hogyan befolyásolja Horváth Csaba jelölését. Azt viszont nem tagadta, hogy a budapesti szocialisták múlt héten hirtelen lemondott vezetője Horváth fő támogatói közé tartozott.

– Az MSZP jelöltje Horváth Csaba. Azzal, hogy ő vagy más személyében lesz-e közös baloldali jelölt, az európai parlamenti kampány végéig nem foglalkozunk. Utána kétségtelenül mielőbb tárgyalni kell erről a lehetséges szövetségesekkel – mondta Alexa György.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.