Gyorsabb ügyintézést ígérnek a kormányablakok

Jövőre harminc napról huszonegy napra rövidül az ügyintézés a kormányablakoknál. Fontos változás, hogy ezentúl a kormánymegbízottak adhatnak fegyelmit a járási hivatalvezetőknek.

Január 1-jétől harmincról huszonegy napra csökken az eljárás ideje a kormányablakoknál, az eddiginél több ügyet lehet egy helyen intézni, és ingyenes lesz a bűncselekmény miatt elvesztett vagy megrongálódott személyi okmányok pótlása a kormányablakokkal összefüggő törvények módosítása értelmében.

Az új szabályok szerint családi pótlék vagy taj-kártya igénylésekor a kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket, és egyszerűsödnek a nemzetközi jogsegéllyel kapcsolatos szabályok is. Az anyakönyvi kivonat már a legközelebbi anyakönyvvezetőnél is átvehető és nem kell illetéket fizetni azoknak a személyi okmányoknak a pótlásakor, amelyek bűncselekmények során rongálódtak meg vagy vesztek el. A pótolt papírokat az eredeti kártyák érvényességével állítják ki.

Az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítása értelmében a hiteles tulajdonilap-másolat és térképmásolat kiadására is lehetőség lesz a kormányablakban. Változnak a kedvezményes honosítás szabályai is, ezután az állampolgári eljárással kapcsolatos beadványok a kormányablakoknál is benyújthatók.

A törvénycsomag azt is tartalmazza, hogy az önkormányzatok által kiszabható közigazgatási bírság összege magánszemélyeknél legfeljebb 200 ezer, jogi személyeknél legfeljebb 2 millió forint lehet. A jövőben a járási hivatalvezetőkkel szemben a fegyelmi eljárást a kormánymegbízottak végzik, nem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, és hivatalvesztésre is ők tesznek javaslatot a tárca vezetőjénél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.