Gyömrőt nem érdekelte az adócsalás, simán újraválasztották az elítélt polgármestert

A gyömrőiek nem zavartatták magukat a körülményektől, megválasztották az adócsalásért elítélt Gyenes Leventét – aki elvileg nem is lehet polgármester.
Hatalmas fölénnyel nyerte a Pest megyei Gyömrőn tartott időközi polgármesterválasztást Gyenes Levente. Bár a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot, a Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként induló Gyenes győzelméhez nem fért kétség.
Gyenes Levente
Gyenes Levente
Forrás Signal Televízió / YouTube

Két ellenfele volt, a független Horváth István Attila és a Magyar Munkáspárt színeiben próbálkozó Kovács István. Egyikük sem rúgott labdába. A helyi választási bizottságtól vasárnap este kapott – tájékoztató jellegű, nem végleges – adatok szerint a munkáspárti jelöltre száznál is kevesebben voksoltak. De a Horváth István Attilára adott nem egészen 1300 szavazat is eltörpült Gyenes több mint 4600 támogatójához képest.

Tavasszal folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt a Szegedi Ítélőtábla kilenc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Gyenest, Gyömrő hivatalban lévő polgármesterét, aki rendkívüli testületi ülésen lemondott.

Döntését azzal indokolta, hogy nem szeretné az önkormányzatot kellemetlen helyzetbe hozni, így nem várja meg a méltatlansági vizsgálat elindítását. Egyúttal azt is bejelentette, hogy újra elindul a tisztségért. Úgy vélte, nincs jogi akadálya annak, hogy ismét polgármester legyen: az új mandátum megszerzésével szerinte az előző joghátrány megszűnik.

Ezzel szemben a Pest Megyei Kormányhivatal azt a tájékoztatást adta: a méltatlanság mint a polgármester magatartásához kötődő jogintézmény mindaddig fennáll, amíg az érintett az alapul szolgáló büntetőjogi jogkövetkezményeket viseli.

Ezt az álláspontot képviseli a Fővárosi Ítélőtábla és a Belügyminisztérium is. A tárca azt közölte: méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A törvény szerint a polgármesterre megfelelően alkalmazni kell az önkormányzati képviselőre vonatkozó méltatlansági szabályokat.

Így aztán az eredmény kihirdetése után valószínűleg hosszas jogi huzavona kezdődik. Az újra megválasztott polgármester mögött nemcsak a város akarata áll, Gyenes Levente minden jel szerint az önkormányzati képviselők többségének támogatására is számíthat. A gyömrői testületbe a 2014-es önkormányzati választáson ugyanis túlnyomórészt a Gyenes-féle civil szervezet jelöltjei jutottak be.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.