Gyömrőn törölték Horthy Miklóst

Felülbírálta két éve hozott határozatát a gyömrői önkormányzat. A helyi képviselők rendkívüli testületi ülésen úgy döntöttek, hogy mégse viselje közterület a volt kormányzó, Horthy Miklós nevét a településen. A Pest megyei város főterének új neve: Fő tér.
A döntés minősített többséggel született. Egy képviselő tartózkodott a szavazás során, egy képviselő nem értett egyet a többiekkel, továbbra is kitartana Horthy mellett, két képviselő pedig inkább távol maradt – számolt be a történtekről az egyik közösségi oldalon a polgármester, Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör).

Gyömrő 2012 tavaszán került be az országos hírekbe, amikor a polgármesteri hivatalnak is helyet adó Szabadság teret az önkormányzat jobbikos javaslatra átkeresztelte Horthy Miklós térre. A helyi KIGYE ( Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület) tiltakozó demonstrációt szervezett, és történészeket hívott a városba előadást tartani a Horthy-korszakról.

Tavaly januárban helyi népszavazást is tartottak az ügyben, amely azonban az alacsony, 18 százalékos részvétel miatt érvénytelennek bizonyult. A megjelentek túlnyomó többsége ugyanakkor ellenezte, hogy közterületet nevezzenek el Horthy Miklósról.

Bár az önkormányzat időközben kompromisszumként a főtér helyett az ott lévő park névadójává tette meg a volt kormányzót, Hallama János, az egyik helybéli tiltakozó elmondása szerint ez év elején egy építési engedélyben mégis a Horthy tér elnevezés szerepelt.

A polgármester közzétette a mostani döntés előtt elhangzott beszédét. Ebben felidézte, hogy a főtér korábban Horthy nevét viselte, a háború után keresztelték át Szabadság térre a szovjet „felszabadítók" tiszteletére. Gyenes Levente azért használt idézőjelet, mert sok borzalmas történetet hallott a szovjet katonák által elkövetett fosztogatásokról, az elhurcolt férfiakról és a nők elleni erőszakról.

A tősgyökeres gyömrőiek rossz emlékei miatt fogadta el a névcserét. Ekkor „szűklátókörűen nem mértem fel annak a súlyát, hogy tapaszt téve egy régi sebre még annál is mélyebbet és fájóbbat okozok" – gyakorolt önkritikát Gyenes Levente.

Számára mégsem Horthy Miklós személyének a megítélése a legfontosabb. Hanem az a legfontosabb, hozhat-e úgy döntést a testület, hogy az nem előre viszi a települést, sokkal inkább negatív színben tünteti fel ország-világ előtt. A polgármester arra kérte a képviselőket, ismerjék el, hogy hibás döntést hoztak, amit ki kell javítani.

A Budapesten élő Eszes Beáta, aki szintén szerepet vállalt a tiltakozások szervezésében, így értékelte az önkormányzati döntést: egy csatát megnyertünk, de nem lesz rövid a küzdelem a hazug emlékezetpolitika ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.