galéria megtekintése

Seres Mária csak a kezdet, van még néhány százmilliós banánhéj

6 komment


Boda András

Költségvetési csalás miatt indult ügyben hallgatták ki gyanúsítottként az Új Magyarország Párt elnökét, ahogy a Keresztény Magyarok Szövetségének egyik „toborzóját” is, több nyomozás pedig még tart – értesült lapunk. Bő másfél évvel a választás után mintha közelítenének a bűnüldözők a százmilliós kampánypénzt gyorsan elverő kis pártokhoz.

Vélhetőleg csak a jéghegy csúcsa az, hogy a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Seres Mária Szövetségesei (SMS) 29 korábbi képviselőjelöltjét. Lapunk ugyanis – az után, hogy a Magyar Nemzet a kampánypénzek elszámolásával adós SMS-jelöltek rabosításáról írt – úgy értesült:

a fővárosban és több megyében is folynak még a pártokat érintő, költségvetési csalás gyanúja miatt indított vizsgálatok, két esetben viszont már gyanúsított is van.

Mindez még inkább megerősíti azt a gyanút, hogy a tavalyi országgyűlési választáson – az indulás feltételeinek jelentős könnyítése nyomán – csalók is indultak. Egyes, addig ismeretlen, frissen alapított pártok olykor hirdetésben toborzott jelöltekkel és kétes eszközökkel gyűjtött támogató aláírásokkal harcolták ki az országos lista állításának jogát és ezzel az állami támogatást.

 

Nem kis összegről volt szó:

az egyéni jelöltek számától függően 149, 298, 447, illetve 596 millió forint kampánytámogatás járt a listát állító pártoknak.

Az országos listát állító 18 szervezetnek – köztük a parlamenti pártoknak – összesen mintegy hatmilliárd forintot utalt át az államkincstár.

Ezenfelül az 1500 képviselőjelöltnek fejenként egymilliós támogatás járt. Mindezt azonban egyes pártok nem vagy csak kis részben költötték kampányra.

„A kamupártokra hullott állami pénzeső 90 százalékának a sorsa egyelőre ismeretlen” – állapította meg tavaly a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Atlatszo.hu.

A gyanú egyre inkább igazolódni látszik. Az SMS mellett a hatóságok célkeresztjében van a zalaegerszegi székhelyű Új Magyarország Párt (ÚMP) is. A szervezet már a választás előtt a figyelem középpontjába került: több forrás szerint is tanácsokkal segítette az ÚMP-t Zuschlag János, akkoriban szabadult egykori szocialista politikus. A kampányban jóformán észrevehetetlen szervezet elszámolása a hatóságok érdeklődését is felkeltette.

A Zala Megyei Főügyészség érdeklődésünkre közölte: az ÚMP ügyeivel kapcsolatosan a NAV nyomoz költségvetési csalás vétsége miatt, s az ügyben már kihallgattak gyanúsítottat. Az ügyészség ugyan nem közölte a nevét, de a párt alapítójáról, vezetőjéről, Táncsics Péterről van szó.

Van úgy, hogy házhoz jön a téma: az ÚMP tavaly kisebb tiltakozó tüntetést szervezett a Népszabadság szerkesztősége elé. Balra Zuschlag János, jobbra a most meggyanúsított Táncsics Péter
Van úgy, hogy házhoz jön a téma: az ÚMP tavaly kisebb tiltakozó tüntetést szervezett a Népszabadság szerkesztősége elé. Balra Zuschlag János, jobbra a most meggyanúsított Táncsics Péter
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Táncsics értesülésünket megerősítette, és úgy fogalmazott: „Valóban van büntetőeljárás, valóban engem gyanúsítottak meg.” Ezen túl, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, csak annyit közölt: „Minden forinttal elszámoltunk, ahogy az az Állami Számvevőszék jelentésében is olvasható: hibákról, pontatlanságokról és hiányosságokról van szó, nem szándékos csalásról. Egészen pontosan azt írták a jelentésben: a párt útvonal-nyilvántartással kapcsolatos bizonylatai a számviteli törvényben foglaltak ellenére nem tartalmaznak valamennyi kötelező tartalmi elemet (pl. utazás célja, felkeresett üzleti partnerek neve).”

Ez utóbbi megjegyzés azért érdekes, mert az útnyilvántartás alapján a párt jelöltjei a kampány néhány hete alatt úgy másfél-kétmillió kilométernyi utazásra elegendő pénzt, 65 millió forintot autóztak el. Az 50 egyéni jelöltet indító ÚMP-nek 149 millió forint állami támogatást utaltak át, de ez is kevésnek bizonyult. A párt a választáson mindössze 1578 voksot kapott, vagyis a szavazatok 0,03 százalékát szerezte meg. Emlékeztetőül: az országos lista állításához csaknem 15 ezer támogató aláírás kellett.

Akkor ez honnan volt?

Megtudtuk, hogy egy szintén költségvetési csalás miatt indult ügyben meggyanúsították a Keresztény Magyarok Szövetsége egyik „toborzóját” is. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség érdeklődésünkre azt közölte, hogy a gyanúsított, L. I. egymilliós kampányköltést próbált fiktív számlákkal igazolni. A rejtélyes szövetség korábban azzal került a hírekbe, hogy 242 millió forint bírságot szabott ki rá a Nemzeti Választási Iroda, amiért az előírások ellenére nem adta le időben az összes aláírásgyűjtő ívet.

Táncsics szerint csak a kötelező tartalmi elemekkel van probléma
Táncsics szerint csak a kötelező tartalmi elemekkel van probléma
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

A kampánypénzek jogszerűtlen felhasználása miatt további gyanúsítások is várhatók. A Fővárosi Főügyészség ugyanis érdeklődésünkre közölte, hogy az Állami Számvevőszék jelentése alapján több büntetőeljárást indítottak. Költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozásban érintett az Együtt 2014 Párt, a Zöldek Pártja és az Új Dimenzió Párt is. Ezekben az ügyekben egyelőre nincs gyanúsított.

Az Együtt 2014 Párt – amely 34 egyéni jelöltet indított tavaly, és listája után 149 milliós kampánytámogatást kapott, emellett az egyéni jelöltek után további 18 milliót vett fel – 14 085 voksot szerzett, azaz 0,28 százalékot ért el.

Ez szerény eredmény, pedig a szervezet – amely körül a szociáldemokrata Schmuck Andor egykori titkára bábáskodott – neve a Bajnai Gordon-féle Együttére emlékeztetett.

A pártlistájára 149 milliós támogatást kapó, 33 jelölttel induló Zöldek Pártja 0,37 százalékot ért el. A 49 egyéni jelölttel induló Új Dimenzió Párt – amely személyi összetételében és stratégiájában is rokon vonásokat mutatott az ÚMP-vel – összesen 183 millió forintot költhetett el, ám így is csak 2100 szavazatot, a voksok 0,04 százalékát kapta meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.