galéria megtekintése

Gyanúsan viselkedik a rendőrség a belvárosi ingatlanügyben

13 komment


Bita Dániel

A rendőrség megszüntetné a nyomozást a belvárosi ingatlanügyben, mondván: nem történt bűncselekmény. Csakhogy a döntés joga az ügyészségé, amely ragaszkodik a nyomozás folytatásához. A rendőrség mégis megküldte álláspontját a Rogán Antal és Juhász Péter közötti pert tárgyaló bíróságra.

Szokatlan, példátlan – így minősítették a lapunk által megkérdezett jogászok azt, hogy a rendőrség a belvárosi ingatlanügyben folyó nyomozás megszüntetéséről szóló határozattervezetet küldött a Fővárosi Törvényszékre. A nyomozás ugyanis a rendőrség minden igyekezete ellenére még tart.

Juhász feljelentést tett az értékesítések miatt
Juhász feljelentést tett az értékesítések miatt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A december 15-én elküldött és lapunk birtokába jutott tervezet szerint az V. kerületi ingatlanértékesítéseknél nem történt bűncselekmény. Csakhogy azóta kiderült – immáron nem először –, hogy az ügyészség nem elégedett a rendőrség teljesítményével, és újfent, negyedszer is meghosszabbította a nyomozás határidejét. Így a rendőrség álláspontja jogi értelemben lényegtelen.

 

Hozzátartozik, hogy a rendőrség korábban sem mutatott nagy hajlandóságot arra, hogy kivizsgálja a belvárosi önkormányzat ingatlaneladásait. Az ügyben 2014 decemberében Juhász Péter, az Együtt politikusa tett feljelentést, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya 2015 februárjában elutasított. Ám hiába tagadta meg a nyomozást a rendőrség, a Fővárosi Főügyészség vád-előkészítési osztálya március végén hivatalból elrendelte azt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával.

Az ügyészség ráadásul szokatlanul súlyos kritikával illette a rendőrség munkáját. Rámutatott: a rendőrség nem szerezte be az üzlethelyiséget vásárló bérlők vételi kérelmét, a földhivatali iratokat, nem vizsgálta az ingatlanok továbbértékesítését, a vételár beérkezését, az áfafizetés megtörténtét. Juhász meghallgatásáról nem készült jegyzőkönyv, öt, a feljelentésben megjelölt ingatlan eladásának körülményeit egyáltalán nem tárta fel a nyomozóiroda. A rendőrség nem vizsgálta, hogy az értékbecslések megfeleltek-e a jogszabályoknak, ráadásul az ügyészség megállapította: az eladásokhoz szakértői jelentéseket készítő CCA Zrt.-nek nincs is ingatlanbecslési tevékenységi köre.

Rogán Antal beperelte az Együtt alelnökét
Rogán Antal beperelte az Együtt alelnökét
Teknős Miklós / Népszabadság

Az ügyészség a nyomozást ismét a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályán működő kiemelt ügyek osztályára bízta. Arra a szervezeti egységre, amely egyszer már megtagadta. Most ismét ez az osztály szüntetné meg az eljárást. Csakhogy a nyomozati szakban ezt már nem teheti meg az ügyészség jóváhagyása nélkül. A vádhatóság pedig rendre meghosszabbítja a nyomozást. Legutóbb – negyedszer – december 30-án tett így. Ebből az következik, hogy az ügyészség szerint a rendőrség továbbra sem tett meg mindent az ügy felderítése érde­kében, további vizsgálat szükséges.

Ennek fényében különösen érdekes, hogy a rendőrség még egy polgári perbe is beavatkozna véleményével. A Fővárosi Törvényszéken folyik az a személyiségi ­jogi per, amelyet a fideszes Rogán ­Antal ­indított az őt bűnözőnek nevező ­Juhász Péter Együtt-alelnök ellen. Ehhez a perhez kért be iratokat Bérces Renáta bíró. A lapunknak nyilatkozó jogászok szerint viszont arra aligha számíthatott, hogy a rendőrség egy semmilyen jogi kötőerővel nem bíró dokumentumot is küld arról, hogy a maga részéről már lezárná a nyomozást.

Váci utca 10. Egy a 22 ingatlan közül, amelynek az eladását vizsgálják
Váci utca 10. Egy a 22 ingatlan közül, amelynek az eladását vizsgálják
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A polgári per szempontjából az irat lényegtelen, ugyanakkor a büntetőeljárás meghiúsítására alkalmas lehet – állítja a rendőrség eljárását furcsálló ügyvédek egyike. Szerinte a papír akár kapóra is jöhet Juhásznak, mondván, állami szervek is vitatkoznak a belvá­rosi ingatlanügy megítéléséről, így ő nyugodtan minősítheti bűntettnek a történteket. Az viszont szerinte rendkívül aggályos, hogy a poten­ciális terheltek így pontos képet kaphatnak a nyomozás állásáról.

A rendőrség 22 ingatlan eladását vizsgálta, ezek felét a bérlő 30 százalékos vételárkedvezménnyel vásárolta meg, két üzlethelyiséget azóta továbbértékesítettek. A rendőrség szerint azonban ez elenyésző szám, így „egyértelműen cáfolható", hogy eleve ez lett volna a cél. A vételár mindig beérkezett, áfa felszámítására nem volt lehetőség az eladások során – állapítja meg a Pál Anikó alezredes által jegyzett irat, amely szerint semmi sem utal arra, hogy az ingatlanokat szándékosan leárazták volna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.