„Gyalázni ingyen is lehet” – Tarlós István visszaszólt Fischer Ivánnak

Gyalázni ingyen is lehet – szólt vissza Tarlós István főpolgármester Fischer Ivánnak, a Budapest Fesztiválzenekar vezetőjének, aki ma reggel drámai üzenetben dilettánsnak nevezte a főváros 200 milliós támogatáscsökkentésről szóló döntését. Ezenfelül kérdéseket tett fel a sajtótájékoztatón megjelent médiamunkásoknak.
Egy külföldi turnét, több budapesti nagyzenekari hangversenyt, valamint számos ifjúsági és egyéb koncertet kényszerül lemondani a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), miután idei fővárosi támogatása 260 millió forintról 60 millióra csökken. A BFZ tiltakozásul flashmobot szervez május 7-én Budapesten – jelentette be Fischer Iván zeneigazgató az MTI-hez pénteken eljuttatott videóüzenetében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy a BFZ éves támogatását a tavalyi 260 millióról idén 60 millió forintra csökkenti, de a költségvetés nyári módosításakor még visszatérnek a zenekar támogatásának kérdésére. A zenekar vezetőjét ez nem nyugtatta meg, amit ma az ATV-ben kifejezésre is juttatott: „Budapest vezetősége ezzel a döntéssel megfosztja a budapestieket a tervezett koncerteknek jelentős részétől, lévén a 200 millió forintos elvonás hirtelen, a szezon közepén, mindenféle konzultáció nélkül történt. Budapest vezetése kiásta a csatabárdot.”

Tarlós István mai szokásos tájékoztatóján nem hagyta szó nélkül a dolgot: nem a városvezetés, hanem a közgyűlés döntött a csökkentésről az idén indított  nagy értékű beruházások miatt. A zenekar ugyanakkor az idén százmillióval több állami támogatást kap, ami így már meghaladja az egymilliárdot. Ennyi talán csak elég lesz a zenekarnak. A zenekar támogatása egyébként is önként vállalt feladat, amire így is szántak 60 milliót, bár „gyalázkodni ingyen is lehet”. Újságírói kérdésre később azt válaszolta, hogy nem fenyegetésnek szánta szavait.

A főpolgármester ezt követően kitért arra, hogy a római-parti védmű kivitelezési költsége egyelőre 2,7 milliárddal haladja meg a 10 milliárdos uniós támogatási keretet, de ez még nem a végleges szám, mivel a nyomvonal és a projekt véglegesítése még nem történt meg. De az bizonyos, hogy a gát megépül. Bús Balázs óbudai polgármester a sajtótájékoztatón megerősítette: támogatják a fővárost a gátépítésben, és a legjobb nyomvonalnak a kerület is a Duna medrét tartja. A jelenlegi hullámtérben lévő üdülők pedig a gát megépítése után is üdülők maradnak, és akként adóznak majd.

Az előző városvezetés mulasztásainak felemlegetése után kijelentette, hogy az M3-as metró ügyei a lehető legteljesebb rendben haladnak előre. A felújított szerelvények meg fognak érkezni, az állammal kötött támogatási szerződés biztosítja a fedezetet és a kellő időre meglesznek a pótlóbuszok. Holott az erről szóló előterjesztést immáron másodszor vették le a napirendről, legközelebb rendkívüli ülésen tárgyalják.

A főpolgármester végezetül rögzítette, hogy benne van az I. világháború emlékművére kiírt pályázat döntőbizottságában, de még nem látta a pályaműveket.

A Budapestinfón Tarlós István rendhagyó módon több kérdést is feltett a megjelent újságíróknak. Így például kíváncsi volt arra, hogy mi a biztosíték arra, hogy a médiában „meg nem nevezettként” meghatározott források valóban léteznek-e, vagy csak a médiamunkások kreálják ezeket zavarkeltés céljából.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.