galéria megtekintése

Gyalázat!

47 komment


Fekete Gy. Attila

Egy szlovák rendszámú Porschéból kiugró férfi azzal fenyegetett meg két nőt, amiért azok a sztrádán autójukba felvettek egy bevándorló családot három pici gyerekkel, hogy gránátot dob a kocsijukba, meg megöli őket. Mindez nem számít. Az sem, hogy amikor e sorokat leírom, az esetről készült filmet már több mint 216 ezren látták. Feljelentés hiányában a rendőrség nem foglalkozik az esettel.

Garázdaságnak bőven beillő akciójával a férfinak egy időre sikerült megbénítani a sztráda amúgy is lassú forgalmát. Több autós kiszállt, és úgy figyelte az eseményeket. Az esetről a 24.hu készített felvételt (vagy legalábbis eddig csak az ő anyaguk került nyilvánosságra). Látható, hogy senki nem akart szembeszállni a porshcéssel.

Hatásos volt a fenyegetés. A menekült család kiszállt a kocsiból, és gyalog indult tovább. Sőt, még a menekült férfi kérlelte az újságírókat, hogy maradjanak a hölgyekkel, kísérjék el őket egy darabon, nehogy újra támadás érje őket.

Mindez három lámpaoszlopnyira történt egy felüljárótól, amelyen több kamera is látható. Elvileg tehát nemcsak az újságíróknak lehet felvételük az esetről.

 

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy mit tudnak a Facebookon gyorsan terjedő felvételen látható esetről, és mit tesznek az elkövetők elfogása érekében. Válasz gyanánt „szíves türelmünket kérték”. Aztán semmi.

Vasárnap egy kolléga rákérdezett az esetre a rendőrség sajtótájékoztatóján. Csiszér-Kovács Viktória szóvivő válasz gyanánt emlékeztetett arra, hogy a rendőrség tudósítások alapján soha nem indított még nyomozást. Informálisan a sajtóosztály megkapta ugyan a felvételt több újságírótól is, de ők amúgy sem nyomozhatnak. Hozzátette: bárki tehet feljelentést az ügyben.

Nos, a tények kedvéért rögzítsük. 1) Mi nem informálisan küldtük el a felvétel Facebookról levett linkjét a rendőrég sajtóosztályának, hanem egy kérdéshez csatolva, arra az esetre, ha a rendőrség nem találkozott volna vele. 2) Nem feljelentést akartunk tenni, ami a felvételen látható, egy normális országban hivatalból üldözendő bűncselekmény, hanem választ kapni arra a kérdésre, hogy mit tett a tettes felkutatása érdekében a rendőrség.

A „Mit tettek...” kérdésére végül választ kaptunk: semmit.

Nem először fordul elő, hogy a rendőrséget nem zavarja, amit lát. Hogy holmi sajtóbeszámolóként értékeli a sajtóban vagy éppen a közösségi hálón közzétett videofelvételeket. Talán még emlékeznek a 2013. március 14-i hóviharra. Egy ételszállítót 15 ezer forintra büntettek, miután a hóviharban árokba csúszott. Panaszát megosztotta a Facebookon, mintegy ellenpéldaként a rendőrség „mi mindenkinek segítünk és megértőek vagyunk" öntömjénező kampányára.

Érdekes módon akkor a rendőrség azonnal kikérte magának, hogy megalapozatlanul rossz hírét keltsék a közösségi portálon. Felháborodásukat az országos rendőrfőkapitány vizsgálatának eredményére alapozták, amely szerint a kérdéses helyen és időben nem volt rendkívüli időjárás a helyszínen.

Igaz, a főkapitány csak a rendőröket kérdezte, tőlük kért jelentést a Facebookon olvasottakról. A megbírságolt autóst, noha ahogy mi, ő is elérhette volna a Facebookon, nem kérdezték meg a főkapitányi vizsgálat keretében. Ettől ez persze még objektív volt.

De pár perccel azután, hogy a rendőrség közzétette „kikérem magamnak” közleményét, valaki feltette a világhálóra a balesetről mobiltelefonnal készített felvételét. Két sor fa látszik rajta a nagy fehérségben, és az árokba csúszó ételszállító.

Amikor elküldtük a felvételt a rendőrségnek, azt a választ kaptuk, hogy a főkapitány jobban hisz a rendőri jelentéseknek, mint holmi videóknak. Most is ez a módi.

Mondhatták volna azt is, hogy látták, és megdöbbentette őket a felvétel, s bár most rendkívül túl vannak terhelve, mindent megtesznek azért, hogy a tett elévülése előtt a törvény utolérje ezt az erősködő alakot. Aztán legfeljebb mégsem kapják el az illetőt. Nem ő lesz az egyetlen, akit nem kapnak el. De legalább az adófizetők azt hinnék, hogy a rendőrség nem tűri, hogy erős fiúk terrorizáljanak menekülteken segítő nőket.

Persze az is lehet, hogy a szóvivő azért nem ígérte meg, hogy komolyan veszik az ügyet, mert nem akart hiú reményeket kelteni az emberekben a rendőrség elhivatottságát illetően, mint Orbán szerint Merkel a szír menekültekben.

A Demokratikus Koalíció feljelentést tesz a porschés gyűlölködő ellen. A párt elvárja a rendőrségtől, hogy kiemelt figyelmet fordítson a menekülteknek segítő magyar embereket halálosan megfenyegető kopasz agresszor kézrekerítéséért! Szögezte le közleményében a párt sajtóirodája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.