Gulyás: alkotmányossági aggályok a vagyonadó körül

A vagyonadó nem felel meg az alapvető alkotmányossági kritériumoknak - mondta a szabad demokrata Gulyás József. A képviselő hat párttársával együtt a törvényjavaslat elfogadása ellen szavazott a parlamentben, két SZDSZ-es nem nyomott gombot.

Indoklásként a politikus elmondta, hogy a hétfői frakcióülésen Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője "egy szavazatos  többséggel erőltette át" a törvényjavaslat támogatását, miközben "nyilvánvaló, hogy az SZDSZ, mint párt nem áll a javaslat mögött".

Kijelentette, az is ismert, hogy az SZDSZ különböző szakmai műhelyei, korábbi programjaink kidolgozásában résztvevő közgazdászai élesen elutasítják a vagyonadót.

Úgy fogalmazott, hogy a javaslat számára nem volt támogatható, mert alapvető alkotmányossági kritériumoknak nem felel meg, az előkészítésekor a kormány mellett az SZDSZ frakció többsége sem vette figyelembe, hogy súlyosan sérül a jogbiztonság és a közteherviselés alkotmányos alapelve és a törvény filozófiája. Hozzátette, a törvény tartalma ellentétes az SZDSZ által korábban hirdetett gazdaságpolitikai programokkal.

Gulyás József annak a véleményének is hangot adott, hogy a  törvény bevezetésére és végrehajtására nem készült fel a magyar állam sem, hiszen az értékalapú ingatlankataszter hiányában  lényegében végrehajthatatlan.

A képviselő kitért arra is, hogy a javaslat rapid jellege miatt alapvető részletkérdéseket nem tisztáz, vagy kifejezetten rosszul  old meg és ezáltal új társadalmi konfliktusokat idéz elő.

Kijelentette, hogy ez a törvény nem kezeli a válságot, hanem meghozatalának módjával, tartalmával része annak. A képviselő úgy látja, hogy összességében a vagyonadó elenyésző bevételt hozhat csak, miközben az alkotmányossági okok miatt, illetve egy esetleges kormányváltás esetén nem lehet kétséges a sorsa.

Azt mondta, mindezért több szabad demokrata képviselő nemcsak ahétfői frakcióülésen mondott nemet a javaslatra, hanem a  parlamentben is. "Nem az a felelősség, hogy olyan javaslatokat  támogatunk, amely alapjaiban megy szembe az általunk képviselt  elvekkel és szakmai kritériumokkal, az SZDSZ korábbi álláspontjával, vagy éppen az alkotmányosság kritériumaival" - mondta Gulyás József.

A politikus szerint az SZDSZ frakció tagjai nem ilyen  megoldásokra kértek és kaptak felhatalmazást a választóiktól.  Hozzátette, hogy az SZDSZ-nek nem az a hivatása, hogy a  képviseltében működő frakció különböző különalkuk keretében  leszállítsa a szavazatait "vállalhatatlan kormány-előterjesztések mögé". saját értékeik mentén kell az egyre mélyülő társadalmi és gazdasági válságra jó válaszokat adniuk, de ez a törvény ebből a szempontból nem segít.

A 19 tagú SZDSZ frakcióból tíz képviselő támogatta a vagyonadó  elfogadását, heten, Béki Gabriella, Bőhm András, Fodor Gábor, Gulyás József, Kovács Kálmán, Molnár Lajos, Velkey Gábor a javaslat ellen szavaztak. Gusztos Péter és Horn Gábor nem szavazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.