galéria megtekintése

Gripen-hullás, drótkerítés, olimpia, simicskátlanítás - nagy mínuszban a kormány

10 komment

Munkatársainktól

Orbán Viktor kedden zárt körben értékelte a kormányát. Értékelnek lapunk munkatársai is, személyre szólóan. Arra keresték a választ: Mégis, mi juthatott volna a miniszterelnök eszébe az elmúlt egy évből, amikor kormánya tagjaira néz?

Belügyminisztérium, Pintér Sándor miniszter

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

- GYODA
Az Orbán-kormányra általában jellemző, hogy mer nagyot álmodni. Tagjai ezúttal népvándorlásról, úton lévő tízmilliókról, globális problémákról, fertőzésekről beszéltek, majd mindezt hamarjában az úgynevezett gyorsan telepíthető drótakadály kihúzásával orvosolták volna. Pintér Sándor a felelős miniszterek egyikeként a déli határon összevont szemöldökkel rendszeresen megtekinti a munkafolyamatot, amelynek egyetlen valódi haszna a karikatúraipar kiszolgálása: idős asszonyok lépik át az akadályt, a fiatalabbak átbújnak alatta, és több százan sétálnak be az országba a vasúti síneken.

 

A kormány aligha erről álmodott. (P. P.)

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Zombor Gábor egészségügyi államtitkár

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

- Fekete póló
Nem Zombor Gábor, sokkal inkább Sándor Mária ma az egészségügy arca. Ezzel nagyjából mindent elmondtunk a kormány egészségpolitikájáról. Hiszen a többségnek inkább ugrik be a fekete pólót öltő, az ágazat nyomoráról szenvedélyesen beszélő, igazáért kiálló ápolónő, mint a jelentőségteljes tehetetlenségével kitűnő államtitkár. (P. P.)

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

- Tankönyv-gate
Jellemző Czunyiné Bertalan Judit munkájának minőségére, hogy egy ország várja izgatottan, idén eljutnak-e a tankönyvek szeptember 1-jére az iskolákba. Ez a logisztikai feladat a múlt évben meghaladta az állam teljesítőképességét. Arra már gondolni sem merünk, esetleg jut-e energia az oktatás minőségének javítására, esélyegyenlőségi projektekre, iskolák fejlesztésére. Balog Zoltán miniszter fő misszióként egyelőre a mindennapos éneklés meghonosítását irányozta elő. Talán a Kozmosz együttes Okosak földje című számából kellene dúdolni: Mi voltunk Koppány és Kun Béla / Mi vagyunk magunk a probléma. (P. P.)

Simicskó István sportért felelős államtitkár

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

- Olimpiai pályázat
„2024 még korai lenne, túl közel van, de további gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálva 2028-nak már nagyobb eséllyel futhatunk neki” – nyilatkozta Simicskó István tavaly tavasszal Budapest olimpiai pályázatáról. De nem mindenki olyan kishitű a kabinetben, mint a sportért felelős államtitkár. Budapest kormánytámogatással már a kilenc év múlva esedékes nyári játékokért is ringbe száll, és miután a NOB átalakította szabályzatát, a 2017. őszi döntésig biztosan versenyben lesz. A kockázatokkal kevesen lehetnek tisztában: Lázár János, Tarlós István főpolgármester és „természetesen” Borkai Zsolt MOB-elnök sem olvasta a megvalósíthatósági tanulmányt. Így talán már Simicskó államtitkár óvatossága sem lesz akadály. (B. D.)

Földművelésügyi Minisztérium, Fazekas Sándor miniszter

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

- Földügyek
Európa nagy részén nem okozna meglepetést, ha egy agrárminiszter belebukna a nemzeti parkok védett földjeit a szabadon prédálható állami vagyon körébe helyező törvény alkotmánybírósági elkaszálásába. Ahogyan az sem, ha egy agrárattasé letartóztatása megingatná a székét. Fazekas Sándor viszont a helyén maradt, ami érthető, hiszen nem tesz mást, mint az Orbán-kormány politikaközeli földlenyúlást intézményesítő politikájához keres új vadászterületeket. (H. M.)

Honvédelmi Minisztérium, Hende Csaba miniszter

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

- Hulló Gripenek
Három Gripen repült el az Üllői úti Groupama Aréna fölött egy évvel ezelőtt. A stadionavatóknál komolyabb feladatokat azonban nehezen győzik a rövidesen már a balti államok légterét is védő vadászgépeink. Nyáron előbb Csehországban futott túl a leszállópályán – feltehetően a pilóta hibájából – egy magyar Gripen, amely úgy megsérült, hogy javítani sem lehet, majd egy hónapon belül Kecskeméten hibásodott meg egy vadászrepülő.

A két eset között nem találtak összefüggést. A pilóták katapultáltak, a miniszter széke stabil. (B. D.)

Külgazdasági és Külügyminisztérium, Szijjártó Péter miniszter

- Keleti nyitás, nyugati zárás
Az összevont tárca eddig olyannyira nem igazolta a várakozásokat, hogy rendre felröppennek pletykák a külgazdaság és a diplomácia újbóli szétválasztásáról. Nem sikerült igazán jelentős külföldi befektetőt Magyarországra csábítani, a Jaguar/Land Rover gyár Szlovákiában kötött ki, a szintén emlegetett BMW-nek se híre, se hamva.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A jobboldalhoz kötődő szakértők is felpanaszolják az intézményes memória kiirtását, a teljhatalmat átvevő fiatal hordák tudatlanságát. A keleti export ma kisebb, mint 2010 előtt volt, a déli nyitás gyenge vicc, az ország számára legfontosabb nyugati partnereink körében általános antipátia kíséri a különutas magyar külpolitikát. Jó példa erre, hogy az Európai Unióban senki sem támogatta az őszre Budapestre meghirdetett menekültügyi csúcstalálkozót. (H. G.)

Miniszterelnökség, Lázár János miniszter

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

+ Lázár János
Új szereplővel bővült a stand-up comedy hazai mezőnye azzal, hogy Lázár János március óta minden héten az újságírók rendelkezésére áll. A miniszter láthatóan élvezi legalább két óra hosszú fellépéseit, közönsége eltérő mértékben. Bár a Kormányinfo hasznossága vitatható, Lázártól bármit meg lehet kérdezni, ami nem kis dolog annak fényében, hogy Orbán Viktor öt éve nem találkozott keményebb kérdéssel annál, mint hogy „Miniszterelnök úr, hogyan tudnak ilyen átkozottul jól kormányozni ekkora ellenszélben?”

A Miniszterelnökség vezetője hétről hétre bizonyítja, hogy igazán kellemetlen témákat is el tud ütni egy-egy – olykor párttársainak, akár legközelebbi munkatársainak szóló – pikírt megjegyzéssel. Ez politikai teljesítmény, főként egy olyan kormányban, amelynek tagjai a parlamenti folyosón is úgy tesznek, mintha az újságírók levegő sűrűségűek lennének. (B. D.)

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Seszták Miklós miniszter

Fotó: Balázs Attila / MTI

+/- A közbeszerzések simicskátlanítása
Negatívum és pozitívum egyaránt lehet a Közgép kizárása a közbeszerzésekből. Tekinthető vallomásnak arról, miként működött idáig a pénzszivattyú. Más megközelítésben viszont csak csere történt a csatársorban. Simicska Lajos Közgép-Kelet-Európa legnagyobb pénz- és észosztó háttéremberévé vált az utóbbi években, mígnem bizonyította, bárki senkivé lesz egy pillanat alatt, ha azt mondja a főnökre, hogy szaporítóanyag. Innentől akár ingyen is építhet sztrádát, már egy huncut peták sem jár neki. Mert vannak hálásabbak. Így működik a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Seszták Miklós tárcája már másokat fejleszt. (M. I.)

Nemzetgazdasági Minisztérium, Varga Mihály miniszter

+ Jók a számok
Nem lehet elvitatni, hogy a kormány olyat vitt véghez, amire egyetlen elődje sem volt képes: három százalék alá vitte az államháztartás hiányát. Gyakorlatilag mindent ennek rendelt alá 2010 óta, s mára olyan rutinra tett szert a költségvetést összeállító nemzetgazdasági tárca, hogy összekötött cipőfűzővel is tartani tudja a hiányt. Ehhez jön még a három százalék feletti gazdasági növekedés, a csökkenő munkanélküliség, az alacsony infláció. Tényleg csak a ballibek nem látják, milyen remekül megy a szekér. (F. Sz. E.)

Fotó: Szabó Barnabás / Népszabadság/archív

- Nem jók a számok
Van két szám, amelyet érdemes mutogatni: a GDP-arányos hiány és a gazdasági növekedés. A többi káosz, komoly következtetést nem lehet levonni belőlük. A szekrényt szépen újrafestettük, csak épp a ruhákat behánytuk az aljára, mert a polcok le vannak szakadva. A gazdasági növekedés nem lesz fenntartható 2016-ban, lenyom minket a régió többi országa, a munkanélküliség főként azért csökken folyamatosan, mert változott a KSH módszertana, és a 200 ezer közmunkás is alkalmazottként van feltüntetve. Az alacsony infláció pedig nem erény, hanem állapot, ami ráadásul jövőre változik. Az államadósság viszont csak nem akar 70 százalék közelébe se menni. (F. Sz. E.)

Képzelt kormányfői kultúrértékelés

Az utolsó pillanatban
Aztán amikor már úgy néz ki, hogy mindenki mehet a dolgára, például ebédelni végre, vagy beverni a kormányértékelő miatt kicsit elhalasztott kora délutáni négycentet a vonatkozó kisbüdösben, esetleg egyszerűen nézni, boldog és büszke meghatottságtól csillogó szemmel nézegetni az előzőleg megfelelően körülnyalogatott magyar gazdasági, kül- és belpolitikai reformokat működés közben – na, legkésőbb akkor a sarokból azért remélhetőleg csak megszólal egy helyettes államtitkár, kijátszva a Columbo-kártyát.

Orbán Viktor a február 27-i évértékelő beszéd alatt. Tényleg jó az út?
Orbán Viktor a február 27-i évértékelő beszéd alatt. Tényleg jó az út?
Teknős Miklós / Népszabadság

– Miniszterelnök úr, csak még egy kérdés, ha meg tetszik engedni. Hogy a kultúra. Hogy azzal, ugye, elégedettnek tetszik lenni értékelésileg? – így. A miniszterelnök arcára ekkor minden bizonnyal még az előzőleg tapasztaltnál is kerekebb derű ül majd. Hogy tényleg, hát a kultúra. Sikerágazat.

– Jó az út, igen, szóval, az út az tényleg jó – de azért lehetnénk bátrabbak, kedves barátaim – ez egy felütés. – Mikor legyünk bátrabbak, ha nem pont most, hogy végre beérett az újragombolt magyar filmfinanszírozási rendszer, amennyiben a Saul fia (más fontos elismerések mellett) behúzta Cannes-ban a zsűri nagydíját? Nemes László vitathatatlanul óriási művészi sikerének farvizén talán jó volna fölúsztatni a helyi érdeken jóval túlmutató, ám megfelelő propaganda hiányában eddig méltatlanul kevés nemzetközi figyelmet kapott hazai kultúrfenoméneket. (A Vajna Tímea által hiányolt tréfás jeleneteknek majd a második részben keresünk helyet. Én annak is örülnék, ha Anna Frank is beugorhatna egy mondén kánkánra, miután a színészünk... Hol van a színészünk? Ja igen, szóval a színészünk elmondja a két sonderkommandós megy a sivatagban kezdetű viccet.)
Ott van mindjárt az alig vérző Múzeumi Negyed projekt!

A minden szempontból gyönyörű és olcsó Nemzeti Könyvtár – hol vagy, Imrém? Vagy a víziógazdag kormánybiztos által időmértékesen eltapsolt több százmillió – Gézám, legalább kinézünk valahogy a milánói expón, hát nem? Hát nézzünk ki valahogy! Mutassuk meg a vidék kincseit is: a szarvasi Mini Magyarország makettpark, az nagyon csini! Meg a Várkert Bazár, az hetvenedszer is nagyon csini lesz biztos. És én azt is megnyomnám marketingileg, figyelsz, miniszterúr, figyelsz, Zolikám, téged dicsérlek éppen, szóval az is tök rendben van, hogy te elvársz dolgokat. Na és ha íróktól?

Mutassuk azt is fel, hogyan lehetséges áttolni egy komplett ország majd' komplett kultúrafinanszírozását egy magánból alig nemrégen épp csak tegnapelőtt pitymallatkor köztestületté izézett, felfeketézett Akadémiának! Legalább látják majd Európában, hogy nemcsak a szír árváktól, afgán kismamáktól és a ghánai rokkantaktól várjuk el, hogy tiszteljék a kultúránkat (már amellett, hogy véletlenül se vegyék el a magyar autószerelők, magyar CNC-hegesztők vagy magyar miniszterelnökök munkáját) – de saját magunk is jó példával járunk elöl kulturáltság, úgyismint jó ízlés tekintetében. Mindig, minden körülmények között. (Cs. I. Z.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.