Gráf József fb-tag volt a GMO-szennyezett kukoricát szállító cégnél

Gráf József volt MSZP-s földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felügyelőbizottsági tag volt annál a jelenleg felszámolási eljárás alatt álló cégnél, amely Romániából behozta a GMO-szennyezett kukorica-vetőmagot - írja a Magyar Nemzet.

A cikk emlékeztet, hogy miután az illetékes hatóságok feltárták, hogy a két amerikai multi, a Pioneer és a Monsanto által forgalomba hozott vetőmag génmódosított tételeket tartalmazott, több ezer hektárnyi szennyezett területen rendelték el az ültetvény beszántással történő megsemmisítését.

A Sziget-Chem Kft., amelynek felügyelőbizottságában – egészen a cég felszámolásáig, vagyis 2011 júniusáig – ott ült a volt agrárminiszter is, a Monsanto romániai cégétől vásárolt ötezer zsák vetőmagot - írják. A laborvizsgálaton 196 zsák tartalmáról derült ki, hogy GMO-szennyezett, pedig a cég a magyarországi agrárpiacon is hosszú évek óta jelen van vegyszereivel és szabadalmaztatott vetőmagfajtáival.

A cikk szerint azért is meglepő, hogy a Sziget-Chem Kft. Romániából importált kukorica-vetőmagot, mert az agrárágazatban közismert, hogy a szomszédos országban engedélyezett a Monsanto által kifejlesztett Mon810 rovarölő hatású, kukoricamoly-ellenálló genetikailag módosított (GM-) kukorica termesztése is. Vagyis ott nagyobb a veszély arra, hogy génmódosított kukoricaszemek belekeveredjenek a GMO-mentes vetőmagba, mint nálunk, ahol ennek a fajtának a termesztése törvényileg tiltott. A Magyar Nemzet szerint a volt miniszternek azért lehet kínos az ügy, mert társavezetőként kifejezetten GMO-ellenes politikát vitt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.