galéria megtekintése

Manipuláció és megalázás: vizsgálják a kötelező abortusz-tanácsadást

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 25. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Hatástalan és megalázó az abortusz előtti kötelező tanácsadás, amelynek során gyakran éri jogsérelem a nőket – állapította meg a Patent Egyesület jelentése. Az ÁNTSZ előbb koncepciózus támadásnak minősítette a jelentést, majd mégis vizsgálatot rendelt el.

Októberben országos szakfelügyeleti vizsgálatba kezd az ÁNTSZ, hogy teljes képet kapjon az abortusz előtti kötelező tanácsadással foglalkozó családvédelmi szolgálatok működéséről. Minderre a Patent Egyesület július közepén ismertetett jelentése sarkallta a hivatalt.

Fontos, hogy nyomásgyakorlás nélkül dönthessenek a terhes nők
Fontos, hogy nyomásgyakorlás nélkül dönthessenek a terhes nők
Kocsis Zoltán

A civilek akkor arról beszéltek a sajtónak, hogy saját felmérésük tanúsága szerint az esetek több mint tíz százalékában éri jogsérelem (hibáztatás, bűntudatkeltés, érzelmi nyomásgyakorlás) a kötelező, abortusz előtti tanácsadáson megjelenő nőket. A megkérdezettek fele pedig nem kapta meg a törvényben előírt információkat, tanácsadást. Vagyis az érintettek helyzetét nem könnyítette meg a procedúra.

 

Az ÁNTSZ ezzel szemben azt állítja: a jelentés pontatlan, „koncepciózusan rossz színben tünteti fel a családvédelmi szolgálatok munkáját”. Módszertani hibaként rótták fel, hogy a Patent Egyesület a felmérést az utcán végezte, ahol a megfelelő intimitást nem lehet biztosítani. Megjegyezték: az elkészült összefoglalóból úgy tűnik, mintha minden várandós nő a terhesség megszakítása mellett döntene vagy akarna dönteni. Kifogásolták, hogy a Patent a folyamatban a védőnő szerepét úgy tünteti fel, mint aki nyomást gyakorol a várandós nőre annak érdekében, hogy magzatát megtartsa. Hozzátették, a családvédelmi szolgálatok működésére vonatkozóan az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz 2005 óta nem érkezett lakossági panasz.

– Az, hogy nem érkezett panasz, csak azt mutatja, hogy Magyarországon az emberek jogtudatossága a kívánatos szint alatt van – reagált az ÁNTSZ bírálatára a Népszabadságnak Spronz Júlia ügyvéd, a Patent Egyesület vezető munkatársa. Hozzátette: furcsállják az ÁNTSZ reakcióját, ha már helyettük megcsinálták ezt a felmérést, azt is mondhatták volna, hogy üljenek le, beszéljék meg, milyen támpontokat adhatnak a tanulmány eredményei a családvédelmi szolgálatok munkájának javításához.

A jogvédő szerint az ÁNTSZ közleményének hangvétele azt a benyomást erősíti, hogy a nők döntése alapvetően minimalizálva van az eljárás során, hiszen úgy írja le az abortuszhoz folyamodó, tanácsadásra kötelezett nőket, mint döntés előtt álló személyeket. Márpedig az ÁNTSZ saját statisztikái is azt jelzik, hogy a nők elenyésző százaléka változtatja meg a már meghozott döntését a tanácsadás következtében. Spronz Júlia kiemelte: míg a nyomásgyakorlás és a manipuláció betű szerint tilos a tanácsadáson, maga a tanácsadás célja előírja a nyomásgyakorlást és manipulációt.

A jogvédő a védőnők képzésének tananyagáról szólva elmondta: az említett manipulációs és nyomásgyakorlási módszerek a képzési anyag részét képezik. Például olyan címszavak alatt, mint a „mater-érzelmek” felkeltése – vagyis a védőnők feladata a beszélgetésen a nő „anyai ösztöneinek” felkeltése.

„Ahogy inkoherens és paradox a vonatkozó törvény, úgy inkoherens és paradox a tanácsadás gyakorlati előírása is: nyomásgyakorlás is, meg nem is, manipuláció is, meg nem is. Épp ez az, ami miatt a szervezet e tanulmány részeként a szolidaritását fejezte ki a munkájukat az ellentmondásos irányelvek ellenére is jól végezni igyekvő védőnők felé” – közölte Spronz Júlia.

Befolyásolni próbálják a nőket

A Patent kutatói 2014 májusában hat kérdezőbiztossal 30 napon át összesen 25 családvédelmi szolgálat előtt interjúztak a terhességi tanácsadásról kilépő nőkkel. A kérdéseikre 101 nő válaszolt. Közülük csupán négyen kaptak fogamzásgátlással kapcsolatos információkat, nem volt jellemző viszont a segítségnyújtás a bántalmazott nők számára.

A válaszolók egynegyede negatív élményként élte meg a tanácsadást, magát a szituációt vagy a védőnő viselkedését, szóhasználatát. A tanácsadást végzők 76-ból 26 esetben befolyásolni akarták a nő döntését, nemegyszer megkérdőjelezték azt, igyekeztek bűntudatot kelteni.

A családvédelmi szolgálatok kérdőívét az első tanácsadás után kitöltők közt 43,7 százalék volt azoknak az aránya, akik megértést tapasztaltak, 41,6 százalék érzett megnyugvást, 8,6 százalék bizonytalanodott el, 2,6 százalék jelezte, hogy félelmei fokozódtak, 1,8 százalék vált feszültebbé, idegesebbé, és 0,2 százalék lett dühös a tanácsadás során vagy az után. A tájékoztatás esetlegességére példa, hogy a terhességmegszakítás veszélyeiről és további terhességekre gyakorolt hatásáról 91 válaszolóból 44 nem kapott tájékoztatást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.