Goodfriend lekorruptozta Vidáékat

Nem csak magyarokat tiltottak ki az USA-ból, csak az a különbség, hogy a többi EU-tagországban a kormány lép fel a korrupció ellen – derül ki az amerikai követség ügyvivőjével a Mandineren megjelent interjúból.

– Nem akarjuk, hogy úgy tűnjön, mintha Magyarország rendőrei lennénk - mondta a kitiltási üggyel összefüggésben a Mandinernek André Goodfriend. Az interjúban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője kijelentette: "nem azt próbáljuk megmondani Magyarországnak, hogy mit csináljon ezekkel a korrupt személyekkel". Ezzel az ügyvivő Vida Ildikó NAV-elnököt és társait minősítette korruptnak, akiket vesztegetés gyanújára hivatkozva tiltottak ki az Egyesült Államokból.

Arra a kérdésre, hogy elárulják-e a magyar kormányzatnak, kik ezek a személyek (erre az amerikai törvények lehetőséget adnak), Goodfriend azt felelte: általában erre akkor lenne lehetőség, ha lenne egy bírósági ügy, egy hivatalos eljárás, nyomozással, ahol az ország kéri.

Az ügyvivő arra is kitért, hogy a korrupciós ügyből nem próbálnak bírósági ügyet kreálni Magyarországon. "Hoztunk egy döntést arról, hogy ki léphet be az Egyesült Államokba. Ennyit tettünk. Ezt a döntést nekünk kell meghozni. Mi azt mondtuk, hogy magyar emberek, magyar szervezetek átadták a megfelelő információkat a magyar kormánynak. Ez magyar belügy: a kormány feladata, hogy átnézze ezeket az információkat, amiket saját polgáraitól kapott, és megtegye a megfelelő intézkedéseket. Nem az Egyesült Államok dolga megmondani, hogy mit csináljon Magyarország ezekkel az egyénekkel". 

Goodfriend szerint kivételes eset, hogy az ügy nyilvánosságra került: "Valaki úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza. Aztán a kitiltás körüli spekulációk miatt szükség volt rá, hogy kijavítsuk a sajtóban megjelent hamis információkat. Ezután – talán azért, mert az emberek nem beszélnek olyan nyíltan ezekről a dolgokról, mint ahogy kellene, vagy azért, mert olyan sok a gyanú – mindenki elkezdte találgatni, hogy kik lehetnek ezek az emberek. Ilyen esetekben sok helyen az állam maga lépett fel a saját tisztségviselője ellen, és az Egyesült Államok ezután tiltotta ki az adott személyt. Az Egyesült Államok lépése az adott országét követte. Tehát vannak jelenleg is hivatalban lévő vagy korábbi tisztségviselők sok más EU-országban, akik nem léphetnek be az Egyesült Államokba, mivel a saját kormányuk megállapította, hogy korrupciós ügyek részesei voltak. A különbség Magyarországon az, hogy ez a kormány nem lépett semmit. Mi léptünk először. És ezt senkinek sem árultuk el, csak a kormánynak. A média talán azért spekulál, mert az emberek nem látják, hogy a kormány lépéseket tenne" – tette hozzá André Goodfriend.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.