galéria megtekintése

Példátlanul durva lépésre készülnek Orbánék

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

A saját kormányának álláspontját tolmácsoló ideiglenes amerikai ügyvivő, André Goodfriend magyarországi felelősségre vonásához Washington biztosan nem járul hozzá, hiába kéri azt a Legfőbb Ügyészség és a magyar külügy.

Az ügyészség hétfőn indítványozta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, hogy a nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt tegye meg azokat az intézkedéseket, amelyek André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivője diplomáciai mentességének a felfüggesztéséhez szükségesek – közölte hétfőn a Legfőbb Ügyészség. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig kedden levelet küld az Egyesült Államok külügyminisztériumának.

André Goodfriend az október 23-i állami ünnep Kossuth téri zászlófelvonására tart
André Goodfriend az október 23-i állami ünnep Kossuth téri zászlófelvonására tart
Koszticsák Szilárd / MTI

Valki László nemzetközi jogász ezt a hidegháború utáni időszakban példátlanul durva lépésként értékeli, amely a két ország már most sem túl jó viszonyának további romlásához vezet.

 

A Központi Nyomozó Főügyészség december 15-én jelentette be, hogy nyomozást rendeltek el Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének feljelentése alapján. A diplomáciai képviselő személye azonban az 1961-es bécsi egyezmény szerint sérthetetlen, és a mentességéről csak a küldő állam mondhat le. Valki elmondta: az ügyészségi indítvány alapján a külügyi tárca valószínűleg jegyzéket nyújt át az amerikai nagykövetségnek, amelyben kérik André Goodfriend „kiadását”. A nemzetközi jogász meggyőződése: ha a külügy ezt valóban kezdeményezi, csak az lehet a kérdés, hogy az elutasító válasz milyen gyorsan érkezik meg. Szerinte nyilvánvaló ugyanis, hogy a saját kormányának álláspontját tolmácsoló ügyvivő magyarországi felelősségre vonásához Washington nem járulhat hozzá. De a diplomáciai gyakorlatban a mentességről általában is csak rendkívüli esetben mondanak le – hangsúlyozta.

Valki egyébként attól tart, hogy Goodfriend „nemkívánatos személlyé” nyilvánítását, azaz kiutasítását készítik elő. Többször felszólították, hogy álljon elő a korrupció gyanúja miatt kitiltott magyarországi személyek vétkességére vonatkozó bizonyítékokkal, majd az ügyvivőt a kormányfő nyomására Vida Ildikó feljelentette, az ügyészség pedig a mentességről tudva elrendelte a nyomozást. Miután az eljárást nyilvánvalóan nem lehet befejezni, végső lépésként az következhet, hogy Magyarországon Goodfriend persona non grata lesz – véli a szakértő. Ennek viszont beláthatatlan következményei lennének – figyelmeztet –, hiszen egy feltételezhető, hasonló tartalmú amerikai válaszlépés következményeként a washingtoni magyar nagykövetség munkája teljesen ellehetetlenülhetne. Nem valószínű például az, hogy az ottani nagyköveti poszt várományosa, Szemerkényi Réka megkapná az amerikai agrément-t, azaz a fogadó államnak a kinevezéshez szükséges beleegyezését – vagy ha már megkapta volna, azt visszavonnák –, így az ország érdemi diplomáciai képviselet nélkül maradna.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János nem kevésbé durván üzent az Egyesült Államoknak a Magyar Hírlapban hétfőn, azt állítva: „A demonstrációk azt mutatják, mintha az amerikai nagykövetség átvette volna a magyar ellenzék szerepét.” Majd hozzátette, hogy „az amerikai követség utcára viszi a politikát, a demonstrációk aktív szervezője, bátorítója és szereplője”. Ha ezt valaki tényekkel is képes lenne alátámasztani, akkor az USA kétségkívül Magyarország belügyeibe avatkozna be, ami természetesen ellentétes az egyik alapvető nemzetközi jogi normával – mondta Valki. Ám ha ilyesmire nincs bizonyíték – tette hozzá –, ez megint csak egy Washingtonnak címzett súlyosan sértő kijelentésként értelmezhető.

A belügyekbe való beavatkozásnak, a bécsi egyezmény megszegésének tartja Kiszelly Zoltán politológus, hogy Goodfriend részt vett a DK múlt pénteki rendezvényén – írta a Magyar Nemzet. Valki szerint az nem pártesemény, hanem egy külpolitikai kérdésekkel foglalkozó, vegyes politikai színezetű szakmai konferencia volt, s az ilyenekre szokásosan meghívják a külképviseleteket is. A nemzetközi jogász – aki maga is részt vett a rendezvényen – az ügyvivő mellett ott látta a cseh nagykövetet, valamint a brit, az olasz és a szlovák nagykövetség beosztott diplomatáit is.

Másfelől a külképviseletek igyekeznek kapcsolatot tartani a mindenkori ellenzékkel, és a szakértő emlékeztetett rá, hogy erről Orbán Viktornak is lehetnek saját emlékei, hiszen annak idején jó viszonyban volt az amerikai nagykövet asszonnyal. Valki különben úgy látja, önmagában az sem számít a belügyekbe történő beavatkozásnak, ha egy diplomata megjelenik valamely párt rendezvényén, hiszen a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény értelmében a diplomata egyik feladata az, hogy tájékozódjon a fogadó államban levő viszonyokról.

Habony nem mehet az USA-ba?

A kitiltási listán nincs rajta, de így se utazhatott volna az Egyesült Államokba októberben Habony Árpád, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerződés nélküli főtanácsadója – közölte hétfőn az Index. A portál ezzel kapcsolatban az amerikai belbiztonsági minisztérium regisztrációs rendszerének egyik kérdésére hívja fel a figyelmet, amely úgy hangzik, hogy a belépésre váró személyt letartóztatták vagy elítélték-e valamilyen kormányzati szervnek vagy valamilyen személynek okozott kárért. Az Index szerint októberi útjának tanúsága szerint Habony erre nemmel válaszolt, annak ellenére, hogy van egy 2006 őszére visszanyúló büntetőügye, amelyben két idős ember bántalmazásáért garázdaság miatt jogerősen két év próbaidőre ítélték. Az Index megkérdezte Habonyt az ügyről, de ő a titkárán keresztül jelezte, hogy nem akar kommentárt fűzni az értesüléshez.

Nuland nem hívta Szijjártót – állítja a tárca

A Külgazdasági és Külügyminisztérium cáfolta azokat a sajtóhíreszteléseket, amelyek szerint Victoria Nuland, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese hétfőn telefonon tiltakozását fejezte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek az André Goodfriend mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló ügyészségi kezdeményezés miatt. Hétfő délután a Hír24 TV a Facebook-oldalán írt arról, az amerikai külügy egyik hivatalnoka megerősítette a Hír24 hírműsorának: Victoria Nuland felhívta Szijjártó Pétert, hogy tiltakozzon az ügyészségi kérés miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.