galéria megtekintése

Goodfriend intelmei Orbánhoz: Örülj, hogy király vagy!

58 komment

Ny.M.

„Ha ugyanis te azt, amit én építettem, lerombolni, vagy amit összegyűjtöttem, szétszórni törekednél, királyságod kétségtelenül a legnagyobb kárt szenvedné" – Szent István-idézettel válaszolt a bevándorlásellenes kormányfői kirohanásra az amerikai ügyvivő.

„Ebéd mellett többek között Szent István intelmeit vitattuk meg a sokszínűség előnyeiről" – ezt posztolta a Twitteren André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője. Bár nem jelölte meg, kinek címezte a bejegyzést, azzal egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi, bevándorlóellenes nyilatkozatára utalt.

André Goodfriend. Jó akarattal
André Goodfriend. Jó akarattal
Teknős Miklós / Népszabadság

Ahogy arról beszámoltunk, a magyar kormányfő a múlt heti franciaországi terrortámadások apropóján azt nyilatkozta Párizsban, hogy „nem akarunk” tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, „Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani". Orbán ugyanis a bevándorlást alapvetően rossz dolognak tartja, a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak ezért „Magyarország nem tud menedéket nyújtani".

 

Feltehetőleg erre reflektált Goodfriend, aki a Twitteren közzétett bejegyzésében két hivatkozást is megosztott: Szent István király tízparancsolatát, valamint II. János Pál pápa magyarokhoz címzett millenniumi üzenetét.

A telepes és jövevény férfiak haszna oly nagy, hogy a királyi méltóságban méltán bírhatja a hatodik helyet - írja Szent István, majd a következőket tanácsolja fiának:

"1. §. Honnan gyarapodott kezdetben a római birodalom és honnan voltak fenségesek és dicsők a római királyok, ha nem onnan, hogy sok nemes és bölcs sereglett oda különféle tájakról a Róma mind a mai napig szolgaságban lenne, ha Aeneas ivadéka szabaddá nem tette volna.

2. §. A telepesek különböző országokból jönnek, tehát különböző nyelvet és szokásokat, különféle tudományt és fegyvereket hoznak magukkal, melyek mind a királyi udvart díszítik és teszik naggyá, egyben elrettentik némely idegenek arcátlanságát.

3. §. Egynyelvű és egyszokású királyság gyönge és törékeny.

4. §. Tehát parancsolom neked, fiam, hogy jó akarattal lásd el és tisztességesen tartsd őket, hogy szívesebben nálad éljenek, mint másutt lakjanak. Ha ugyanis te azt, amit én építettem, lerombolni, vagy amit összegyűjtöttem, szétszórni törekednél, királyságod kétségtelenül a legnagyobb kárt szenvedné. Hogy ez ne történjék, mindennap növeld királyságodat, hogy koronádat mindenki felségesnek tartsa."

Persze az is lehet, hogy az amerikai ügyvivő – akitől eddig sem állt távol az élcelődés hazai politikai ügyekben – az ötödik parancsolatot ajánlotta Orbán figyelmébe, amiben óva inti Szent Imre herceget attól, hogy bíráskodjon; "örülj, hogy király vagy és annak neveztetel. A türelmes királyok uralkodnak, a türelmetlenek zsarnokoskodnak."

A másik hivatkozott levelet II. János Pál pápa küldte a magyaroknak 2000-ben, Szent István megkoronázásának ünnepe alkalmából. Ebben ő is Szent István intelmére hivatkozik: „Jó akarattal lásd el és tisztességesen tartsd őket, hogy szívesebben nálad éljenek.” Szent István vajon csak Imre hercegnek címezte e szavakat, vagy a magyarok valamennyi következő generációjának? – tette fel levelében a költői kérdést II. János Pál.

„Hogy ne csodálnánk e tanács előrelátását?”

  – írta a pápa, aki szerint ezzel államalapítónk már körvonalazta a modern állam elképzelését.

Ádernek nem szóltak?

A Magyarországon élő kisebbségek nemzetünk erejét gyarapítják, a németség munkája pedig mind az ország falvain és városain, mind az elért eredményekben megmutatkozik – mondta Áder János államfő vásárnap Budapesten. A köztársasági elnök a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron elmondott beszédében kijelentette, „Magyarország ezeréves történelme során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a nemzetiségi kisebbségek tagjaiban olyan magyar hazafiakat tisztelhetünk, akik

közös értékeinket, kultúránkat, nyelvünket, sokszínűségében is egységes nemzetünk erejét gyarapítják".

Az évszázadok óta a legnagyobb nemzetiségek közé tartozó németek alkotóerejének és szorgalmának eredménye falvainkon, városainkon, de kiemelkedő szellemi és sporteredményeinkben is megmutatkozik – fűzte hozzá az államfő.

Áder János Szent Istvánnak fiához, Imre herceghez írt intelmeit idézve kijelentette: az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Mint fogalmazott, az ide érkező nemzetiségek tagjai hűséggel és odaadással viszonozták gyámolításukat. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.