galéria megtekintése

Már szét is tépték az Orbán-kormány kerítését

47 komment


Boda András

A kormányzat „menekültellenes” és „gyűlöletkeltő” intézkedései miatt tartottak tüntetést kedden Budapesten a Bazilikánál. „Az ég kék, a fű zöld, a migráns ember” – üzenik transzparensükön a demonstrálók, akik szerint Jézus is egy migráns.

Bár a belvárosra kíváncsi rengeteg turista miatt nehéz volt megbecsülni, több százan – egyesek szerint akár ezren – gyűltek össze kedd kora este Budapesten, a bazilika előtti téren, hogy tiltakozzanak a kabinet migrációs politikája, a „kormánypropagandává tett gyűlöletkeltés” és a déli határra tervezett kerítés építése ellen. Miként a demonstráció meghívójában, a határzárra utalva fogalmaztak: a kabinet megosztó politikája odáig jutott, hogy a szimbolikus falak után már valódi, „gonosz és abszurd” falat is épít Orbán Viktor.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– Úgy éreztük, eljutottunk arra a pontra, amikor már muszáj kiállni, és kimondani, elég volt. Meg kell mutatni, hogy sokan vannak, akik nem akarnak gyűlöletet, nem akarnak kerítéseket, nem akarnak rasszizmust, ellenben szolidárisak a bevándorlókkal és mindazokkal, akik segítik őket – fogalmazott még a megmozdulás előtt Zilahy Orsolya, a tüntetést szervező, három éve alakult civil szervezet, a Migráns Szolidaritás Csoport egyik tagja. Kérdésünkre hozzátette: a megmozdulás meghirdetésében szerepet játszott az is, hogy az utóbbi napokban többször inzultáltak Budapesten menekülteket vagy őket segítő embereket.

 

„Ezek elszigetelt esetnek számítanának, ám sajnos figyelembe kell venni, hogy ma Magyarországon a gyűlöletkeltés része a kormányzati kommunikációnak” – fogalmazott az aktivista.

Az már a húsz civil szervezet által támogatott demonstráció kezdete előtt világossá vált: a Migráns Szolidaritás Csoport sem vitatja azt, hogy a menekültügyben nehéz megoldást kínálni, ám abból nem engednek: „A menedékkérők sem nem angyalok, sem nem ördögök, emberek, és joguk van hozzá, hogy emberként bánjunk velük, hogy tisztességes eljárás során kiderüljön, valóban jogosultak-e menekült státuszra.”

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ha másként is, de ezt üzenték transzparenseiken a tüntetők is. Egyikük azt írta egy táblára: „Az ég kék, a fű zöld, a migráns ember.” Más angolul vagy magyarul fogalmazta egy mondatba üzenetét: „Jézus is egy migráns”; „A legjobb barátom is migráns”; „Emberi jogokat mindenkinek”.

S volt, aki egyszerűen csak annyit üzent a kormánynak: „Elég volt!”

Egy rövid beszéd után az emberek elindultak a Parlamenthez, ahol a szervezők ígérete szerint lebontanak egy szimbolikus falat.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A tüntetés idején Budapest a legjobb arcát mutatta a külföldieknek, mert a menetben többen hangszerekkel vonulnak, karneváli hangulatot varázsolva az utcákra. A tömeg egy része mosolyogva meg is állt, volt, aki tapsolt és volt, aki táncolt is. A mosoly csak akkor hervadt le néhányuk arcáról valamelyest, amikor megtudták, hogy a tüntetők a menekültekért vonulnak a Parlament épülete elé.

A tömeg valamivel este hét után ért a Parlament elé, ahol széttéptek egy 15-20 méter hosszan kifeszített, deszkákból és műanyag hálóból felállított kerítést. A demonstrálók száma időközben ezer fölé nőtt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A megmozdulás felszólalói kivétel nélkül az követelték a kormánytól, hogy tegyen le a kerítésről.  – A kerítés drága és értelmetlen, hiszen fallal nem lehet megoldani a menekültkérdést – érvelt Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa. Mindezt  Kékesi Márk, a Migráns Szolidaritás Csoport szegedi tagja azzal egészítette ki, a kerítés már technikailag sem jelent megoldást.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ezután Pfalz Aziz, A Város Mindenkié csoport aktivistája mesélte el, hogy a szíriai származású édesapja Magyarországon járt egyetemre, és magyar nőt vett feleségül. A férfi Szíriába költözött, de a szerelem visszahozta őt, és Pfalz szerint ez is bizonyítja, hogy nemcsak ő, de az ország is multikulturális. Nemcsak kerítéssel, hanem szavakkal is elválasztják a bevándorlókat. Az aktivista kérdésbe foglalta dühét: „Miért nem férnek el mellettünk azok, akik a halál elől menekülnek?” Aztán úgy vont mérleget: „Európa szégyene lesz a fal”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.