galéria megtekintése

Gödöllőn kitört a kvótaháború, egymást hazugozza a polgármester és a fideszes képviselő

28 komment


Lencsés Károly

Hazugsággal vádolja Gödöllő polgármestere a térség fideszes képviselőjét. Gémesi György szerint a politikus nem mond igazat, amikor arról beszél, hogy menekülteket akarnak a városba telepíteni. Vécsey László szerint viszont a helybelieknek joguk van tudni, hogy a polgármesterük igent vagy nemet mond a kényszerbetelepítésre, ezért színvallásra szólítja fel Gémesit.

Gödöllő polgármestere 1500 menekültet akar a városba betelepíteni – állítólag ezzel riogatta a napokban a helybelieket egy kampányrendezvényen Vécsey László, a körzet fideszes országgyűlési képviselője. Gémesi György független polgármester közleményében utasította vissza a kormánypárti politikus állítását, és egyenesen hazugságnak minősítette azt.

A gödöllői városháza. Nem akartak egyértelműen pártpolitikai célokat szolgáló kormányzati kampányhoz csatlakozni
A gödöllői városháza. Nem akartak egyértelműen pártpolitikai célokat szolgáló kormányzati kampányhoz csatlakozni
Forrás: Mediaworks

Vécsey azonban visszavágott: „Gödöllő az ország egyetlen települése, amely másodszor sem fogadta el az uniós kötelező betelepítési kvótát elutasító önkormányzati határozatot, vagyis nem utasította el a magyar településeket egyre fenyegetőbb kényszerbetelepítést” – fogalmazott. Szerinte Gémesi „folyamatosan a migránsok befogadásáról és az osztrák betelepítések példájáról prédikál”, ezért színvallásra szólította fel, árulja el, igent vagy nemet mond a kvótára.

 

Nagy bátorság kell ekkora hazugsághoz, és az sem világos, a politikus miért gondolta, hogy az emberek ezt el is hiszik – jelentette ki kérdésünkre a polgármester. Hozzátette: Vécseynek parlamenti képviselők pontosan tudnia kell, hogy az önkormányzatoknak feladatot csak a parlament és a kormány szabhat meg, és egy helyhatóság Brüsszellel nem tud semmiben megállapodni.

Így egyetlen település sem fogadhat be, és nem telepíthet le menekülteket, de Gödöllő önkormányzata nem is tervez ilyen lépést – szögezte le Gémesi. A képviselő-testület tagjainak többsége azonban nem kíván a kompetenciáján kívül eső ügyben folyó, egyértelműen pártpolitikai célokat szolgáló kormányzati kampányhoz csatlakozni – hangsúlyozta –, ezért nem adták a nevüket a kötelező kvótát elutasító határozattervezethez. A polgármester szerint sajátos gondolkodásra vall, ha ebből bárki azt a következtetést vonja le, amire Vécsey jutott.

Gémesi kiemelte: neki polgármesterként az a feladata, hogy nyugalmat és békességet teremtsen az általa vezetett városban. Emiatt sem gondolja úgy, hogy támogatnia kellene bármilyen kezdeményezést, amely a félelemkeltésre alapoz, indulatokat, feszültséget kelt, s az emberek közötti gyűlölködést erősíti. Önkormányzati vezetőként pedig maga azt vallja, hogy különben sem dolga pártpolitikai kérdésekhez asszisztálni.

Gémesi György
Gémesi György
Teknős Miklós / Népszabadság

A polgármester egyébként jövő hétfőre rendkívüli testületet ülést hívott össze, ahová elvárja Vécseyt is. Arra szólította fel, adjon tájékoztatást arról, ha – akár valamilyen kormányzati elképzeléssel kapcsolatban – tud valamit, árulja el, honnan vette az 1500-as számot, és védje meg nyilvánosan az állításait. A képviselő eddig nem közölte, részt vesz-e az ülésen.

A fideszes politikus arra a kérdésünkre, honnan a szám, kijelentette: „Gémesi nem mond igazat. Nem állítottam ilyet”. Egyebekben Vécsey határozott kérésére a válaszát változatban formában tesszük közzé.

„Színvallásra kértem (Gémesit), hogy miért tartja az osztrák betelepítéseket jó példának. Kérdeztem, hogy ezt a »jó példát« adott esetben Gödöllőn hogyan valósítaná meg. A népszavazást elítélő média felületeken és a képviselő-testületi üléseken tett nyilatkozataiból, valamint az osztrák betelepítéseket dicsérő Facebook posztjaiból egyértelműen arra következtethetünk, hogy Gémesi György azok közzé az ellenzéki polgármesterek közé tartozik, akik nem utasítják el az egyre fenyegetőbb kényszerbetelepítést.

Kétezer magyar település polgármesterével szemben Gödöllő polgármestere nem csatlakozott a kényszerbetelepítést elutasító településvezetőkhöz. Két alkalommal is volt rá lehetősége, képviselő-testületi többségével együtt mégsem utasította el a brüsszeli kötelező betelepítési kvótát. A polgármester és a képviselő-testület határozattal nyilvánít véleményt. Ezt semmiféle médiabeli magyarázkodás nem helyettesíti.

A magyar EU-elnökség idején Gödöllő volt a csúcstaléálkozók egyik fő helyszíne
A magyar EU-elnökség idején Gödöllő volt a csúcstaléálkozók egyik fő helyszíne
Forrás: Mediaworks

Más településekhez hasonlóan a gödöllőieknek is joguk van tudni, hogy polgármesterük igent vagy nemet mond a kényszerbetelepítésre. Hozzáállása a kényszerbetelepítést egyként elutasító szomszédos települések mellett Gödöllő sorsát is megpecsételheti, mert ha a brüsszeli kvótacsomagot nem sikerül megakadályozni, akár már karácsony előtt megindulhatnak a betelepítések.”

Végezetül elárulta, hogy a „hétfőt illetően válaszlevelemet polgármester úrnak megküldtem”.

Gémesi rendelkezésünkre bocsátotta a Vécsey kampányrendezvényén készült felvételt. E szerint a fideszes politikus valóban arról beszélt, hogy a polgármester pozitív példaként említi a település német testvérvárosát, ahol száz menekültcsaládot fogadtak be. Ha ezt átszámítja, Gödöllőre 200-220 családot kellene betelepíteni, ami a családegyesítéssel együtt akár 1500 embert jelentene. Innen tehát a szám, amit Vécsey „nem állított”.

Nagyotmondók

A kvótakampány kapcsán egymást érik a rémisztőbbnél rémisztőbb nyilatkozatok. A csepeli Ábel Attila és Morovik Attila fideszes képviselők azt állítják, hogy az uniós kvóta alapján a kerület 1475 önkormányzati lakásának „lakóit is az utcára tehetik, helyükre pedig illegális határátlépőket költöztethetnek”. Ezért határozati javaslatot nyújtottak be, amelyben felkérik a polgármestert: „minden rendelkezésére álló eszközzel támogassa a helyi választópolgárokat, hogy érvényes és eredményes legyen a népszavazás”.

„Ha nem utasítjuk el a kényszerkvótát, akkor egyszer csak a szomszéd házban megjelenik egy odatelepített migráns család. Vagy esetleg több is – oszlatta el legalább a kilakoltatás miatt érzett aggodalmakat az  Origónak nyilatkozva Orbán Viktor. A kormányfő kijelentette: „ismerjük az ebből következő konfliktusokat. Ha van kötelező kvóta, van széttelepítés is, és ez minden magyar települést érint”.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő azt mondta, hogy a kényszerbetelepítés olyan, mint a második világháború kitelepítései voltak. Akkor nem lehetett megválasztani, hogy kivel akarunk élni, s elvitték a nagymamát, most meg nem lehet majd megválasztani, kivel nem akarunk együtt élni a kisszobában. Ha azt nem akarjuk, hogy kitelepítsenek bárkit, azt sem akarhatjuk – véli a politikus –, hogy betelepítsenek bárkit.

„Ezer százalék, hogy az összes nőt meg fogják erőszakolni. Azért jöttek, hogy elfoglalják ezt a földet, nem azért, hogy dolgozzanak” – vizionálja Nagy Feró. A Beatrice frontembere kijelentette: „nem hiszem, hogy a gyerekeimet, az unokáimat ki merem majd engedni az utcára".

Pár napja a Fidesz-frakció közleményben tudatta: ha az október 2-i népszavazás nem akadályozza meg, karácsony előtt elindulhat a bevándorlók kötelező betelepítése, mivel Brüsszel fenntartja a kvótajavaslatot, az Európai Parlament pedig december elsejétől javasolja a kötelező betelepítés elindítását. Amennyiben nem jól szavazunk – üzenik egyértelműen –, a sorsunkat nem kerülhetjük el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.