galéria megtekintése

Gerkens csak álvezér, Vajna az igazi főnök a TV2-nél

5 komment


Bednárik Imre

Rendkívül gyengék Dirk Gerkens TV2-s vezérigazgatói hatáskörei. Csak tízmillió forintnál kisebb értékű szerződéseket köthet, és nem főnöke Kökény-Szalai Vivien hírigazgatónak, valamint Halkó Gabriella gazdasági igazgatónak. Nekik Andy Vajna tulajdonos a közvetlen munkáltatójuk.

A napokban jelent meg a Cégközlönyben a TV2 Média Csoport Kft. alapító okirata, miután januártól az Andy Vajna tulajdonában lévő Magyar Broadcasting Co. lett a második legnagyobb kereskedelmi tévé tulajdonosa. A dokumentum a cég vezérigazgatója, Dirk Gerkens feladat- és hatáskörére vonatkozóan több szokatlan, egy többmilliárdos forgalmú cégnél korábban elképzelhetetlen pontot tartalmaz.

Az alapító okirat az általános szokásoknak megfelelően rögzíti a tulajdonos legfontosabb jogosítványait, például azt, hogy kizárólagos hatáskörébe tartozik dönteni a cég működési formájának megváltoztatásáról, a társasági szerződés módosításáról, illetve hitelfelvételről.

Dirk Gerkens korlátozott jogkörű vezérigazgató Andy Vajna tévéjében
Szabó Miklós / Népszabadság

 

Az már nyilván Andy Vajna filmes múltjából és szakértelméből adódik, hogy az alapító okirat szerint értékhatártól függetlenül csak ő köthet szerződéseket hazai és külföldi filmstúdiókkal. Az azonban teljességgel szokatlan, hogy az alapító okirat alapján minden nettó tízmillió forint feletti szerződés megkötése, módosítása, megszüntetése kizárólag a tulajdonos hatáskörébe tartozik. Ez egy 15 milliárd forintos árbevételű kereskedelmi tévénél azt jelenti, hogy

Dirk Gerkens vezérigazgató csak a tulajdonos jóváhagyásával rendelhet meg műsorokat, vagy köthet bármilyen reklámszerződést.

Lapunk beszélt a TV2 több egykori vezető beosztású személyiségével, akik a tulajdonos részéről jelentkező bizalomhiányt érzik ki a vezérigazgató tízmilliós szerződéskötési limitjéből. Emlékeztettek arra, hogy a TV2 korábbi vezérigazgatóinak – köztük Tolvaly Ferencnek, Kereszty Gábornak és Várdy Zoltánnak – ennél jóval nagyobb mozgásterük volt a pénzügyekben és a személyi döntésekben.

Gerkens vezérigazgatóként nem diszponál a TV2 összes alkalmazottja felett sem. Az alapító okirat szerint ugyanis a tulajdonos kizárólagos hatáskörébe tartozik „a hírigazgató, a gazdasági igazgató felett a munkáltatói jogkör gyakorlása és velük a munkaszerződés megkötése, módosítása, megszüntetése”. Tehát Dirk Gerkens nem főnöke Kökény-Szalai Vivien hírigazgatónak és Halkó Gabriella gazdasági igazgatónak.

Ettől érthetőbbé válnak az elmúlt hónapok TV2-s folyamatai és azok személyi összefüggései.

Kökény-Szalai Vivient februárban nevezték ki a TV2 hírigazgatójának, belépése után az ő megrendelésére kísérelt meg a Tények karaktergyilkosságot Pukli Istvánnal, a Tanítanék Mozgalom vezetőjével és a miniszterelnök vagyongyarapodását firtató Juhász Péterrel, az Együtt alelnökével szemben. Ezekben a napokban esett a Tények nézettsége, s a magyar sajtó széles körben foglalkozott a kínos riportokkal. Andy Vajna április eleji odapirítása nyomán Kökény-Szalai Vivien próbálja konszolidálni a saját helyzetét és a Tények megroggyant presztízsét, nézettségét. Andy Vajna egy héttel ezelőtt a lapunknak adott nyilatkozatában teljes bizalmáról biztosította a TV2 vezetését.

Az alapító okirat alapján már az is megérthető, hogy az egykori RTL-vezér, Dirk Gerkens miért próbálta leigazolni az RTL-től Gönczi Gábor és Marsi Anikó műsorvezető mellé Jakab Ádámot, a Fókusz főszerkesztőjét.

Nyilvánvalóan az volt a terve, hogy a Vajna hatáskörébe tartozó hírigazgató alá beteszi az általa igazolt Jakabot a hírműsorok főszerkesztőjének. Ez azonban nem jött össze Gerkensnek, mert Jakab az utolsó utáni pillanatban visszatáncolt.

Dirk Gerkens vezetői hatásköre nagyon korlátozott
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Halkó Gabriella, Jáksó László­ műsorvezető korábbi élettársa az elmúlt években szép karriert futott be. Két korábbi cége, az Apropó Média és a Summa Produkció az állami média legnagyobb beszállítói közé tartozik. Eddigi megrendelésállományuk megközelíti a kétmilliárd­ forintot. Mielőtt januárban kinevezték volna a TV2-höz, mindkét cégét eladta a korábbi társának. Halkó Gabriellát Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó egyik bizalmasának tartják. A kapcsolati háló megértéshez hozzátartozik, hogy Halkó a gyorsan megbukott, de több százmillió forintot felemésztő Marslakók című sorozat producereként tűnt fel az állami médiában. Halkó és Jáksó 2010-ben vásárolta meg Habony Árpád testvérétől a szappanopera ötletét kidolgozó céget, a Brand Lab Tanácsadó Kft.-t. Halkó és Habony régóta tartó kapcsolatára utalt az a botrány is, hogy Halkó cége, a Brand Lab Tanácsadó Kft. 2013-ban a Szépművészeti Múzeumtól három hónapra bérelt antik festményeket abban a Szerb utcai lakásban tárolta, amelyet Habony volt anyósa bérelt az V. kerületi önkormányzattól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.