Geotermikus energiával is fűt Győr és az Audi

Geotermikus energiával fűtenek ezentúl 24 ezer győri lakást, az Audi hőigényének pedig hatvan százalékát fedezi a forró vízből nyert hő. A vizet adó kutakat, a hőközpontot ma adták át a Győrhöz közeli Bőnyön.
A bőnyi kutakból 94 Celsius fokos vizet szivattyúznak föl. Ezt 17 kilométer hosszú vezetéken juttatják el a hőcserélőkhöz.

A teljes program  10,2 milliárd forintba került. Az unió a beruházáshoz 2 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatást adott - mondta el  Gyimóthy Géza, a fűtőművet üzemeltető PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója. A projekt megvalósulásához a Magyar Export- Import Bank  20 millió eurós hitelt nyújtott. 

Úgy tudjuk, hogy az Audi 17, s a város szolgáltató vállalata a Győr-Szol 15 évre kötött szerződést a fűtőanyagra. Ez az időtávlat különösen az Audi hosszú távú győri céljai szempontjából figyelemre méltó.

Sági Géza, a városszolgáltató Győr-Szol Zrt elnök-vezérigazgatója szerint a geotermikus energia felhasználása évente több mint ötmillió köbméter földgázt vált k. A szolgáltató jelenleg 42 millió köbméter földgázt használ fel.

A víz végig teljesen zárt rendszerben kering, így a Pér közelében kialakított kutakba szabályosan visszasajtolható.

Győr a megújuló energiákat akarja használni. Ezt a célt szolgálja a térség legfontosabb klímavédelmi beruházása - hangoztatta Németth Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke. A beruházás hozzájárul, hogy az ország 2020-ra teljesíteni tudjai a meggújuló energiaforrások vállalt - 14,6 százalékos - arányát
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.