Gazdatüntetés: nagy balhé volt Biharban

Tiltakozó gazdák ma reggel fél 8-kor teljes szélességben lezárták a 42-es főutat a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalu határában, a Nagyvárad felé vezető szakaszon, a 44-es kilométerszelvényben.
Konyhás István / Fotó

A forgalmat traktorokkal állították meg, az úttestre birkanyájat tereltek, a kocsisor mindkét irányban hosszan föltorlódott.
A helyszínen a demonstrálók azt mondták: a fökdmutyi ellen tiltakoznak, mert sokan elveszítették közülük a bérleményüket, ahol korábban az állataikat legeltették.

A földeket a Hortobágyi Nemzeti Park osztotta ki, az új bérlőknek szeptember elsejével kell átadni a területeket, de a gazdák tiltakoznak ez ellen, mert úgy érzik, sokan igazságtalanul kaptak földet, s így elveszik a megélhetést azoktól, akiknek a legelőkre nem csak az anyagi támogatás miatt van szükségük.

A helyszínre rövidesen megérkeztek a berettyóújfalui rendőrkapitányság vezetői, akik felszólították a tiltakozókat, hogy szabadítsák föl az utat, ellenkező esetben kényszerintézkedéseket alkalmaznak.

A demonstrálók engedtek a rendőri kérésnek, így a forgalom fél 9-kor megindult.

A rendőrségen előzetesen be nem jelentett megmozdulást a gazdák polgári engedetlenségnek nevezték. A tiltakozók között jelen volt Gőgös Zoltán MSZP-s és Varju László DK-s parlamenti képviselő.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.