galéria megtekintése

A menekültválság árnyékában egyezkedne a kormány

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 24. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Magyarország olyan javaslatot készül tenni Szlovákiának, amely az Öreg-Dunába jutó vízmennyiség növelése helyett keresztgátak építésével próbálná orvosolni a Szigetköz krónikus vízhiányát. Az eredetileg Julius Binder, a bősi vízerőmű első vezetője által felvetett terv megvalósítását környezetvédők próbálják megakadályozni.

Lapunk információi szerint a magyar kormány arra készül, hogy a migránsügy árnyékában (és a Robert Fico szlovák miniszterelnökkel frissen kialakult jó viszonyt kihasználva) még ebben a hónapban megpróbálja rendezni a bősi vízmegosztás több mint két évtizede húzódó ügyét. Mivel Szlovákia továbbra sem hajlandó több vizet adni (és egy értelmesebb vízmegosztás veszélyeztetné az újabban az MVM által megvásárolni szándékozott bősi mű rentábilis működtetését is), újra a hétgátas verziót, vagyis az Öreg-Duna medrének keresztgátakkal történő kanyargósítását és a vízszint mesterséges megemelését vennék elő.

Móricz-Sabján Simon

Hogy honnan lenne pénz a kivitelezésre, azt nem tudni, mindenesetre az uniós finanszírozású kiemelt beruházások között szerepel 2,2 milliárd forint a szigetközi rehabilitációra, illetve 18 milliárd forint a „Mosoni-Duna torkolati műtárgyának rekonstrukciójára”.

 

Csakhogy a Mosoni-Duna torkolatánál a műholdfelvételek tanúsága szerint egy kőruganyt leszámítva nincs semmilyen műtárgy, viszont a folyóág kiindulásánál található a dunakiliti duzzasztó, amelynek átépítése a hétgátas terv egyik kulcseleme.

„A költséges vízügyi beruházásokban érdekelt MSZP-s lobbicsoportnak kárpótlást jelentene a politikailag túlságosan kockázatos visegrádi duzzasztásért, ha a Szigetközben százmilliárdokért szabhatnának új medret a Dunának, hét gáttal, hatalmas fenntartási költségekkel, beláthatatlan környezeti következményekkel.” Így írt 2004-ben a Fidesz-közeli Válasz.hu arról a hétgátasnak nevezett megoldásról, amelynek keretében hét keresztgát felépítésével, kotrásokkal és mederelzárásokkal alakítanának ki új medret a szigetközi Dunának, megemelve a vízszintet, és valamivel több vizet juttatva a folyó elterelése óta kiszáradóban lévő szigetközi mellékágakba.

Móricz-Sabján Simon

A koncepció hátulütője, hogy egyrészt lemondana a folyó „visszaszerzéséről” – miközben 1993 óta az a mindenkori kormányzati álláspont, hogy a nemzetközi jog szerint a vízhozam 50 százaléka minket illet a jelenleg átlagosan a régi mederbe engedett 20 százalék helyett –, és a mostani, súlyos ökológiai károkat okozó állapotot konzerválná, mivel a keresztgátak nem is bírnának el a jelenleginél lényegesen nagyobb vízmennyiséget.

Magyarországon tudományos konszenzus van róla, hogy a kiszáradó Szigetköz nem rehabilitálható az átfolyó víztömeg jelentős megnövelése nélkül: a helyi élővilágnak szüksége van az áradó-apadó víz természetes dinamikájára, a keresztgátakkal felduzzasztott víz pedig nem pótolja az élő folyót, viszont folyamatos beavatkozásokat (kotrást, az iszap eltávolítását) tesz szükségessé, ami szintén veszélyezteti az őshonos élővilágot.

A hétgátas megoldás egyik előképe már az 1976-os csehszlovák–magyar vízlépcsőszerződésben is szerepelt, a bősi mű felépítése után pedig Julius Binder, a szlovák erőmű első igazgatója állt elő a szerinte méltányos vízmegosztást helyettesítő ötlettel. 1999-ben az Orbán-kormány egyszer már felkészült rá, hogy ezen az alapon megállapodik a szlovákokkal, de akkor a tervek idő előtt kiszivárogtak, és a botrány nyomán a megbeszélések hosszú évekre elakadtak.

A vízmennyiség növelése nélküli duzzasztást az ökológiai szempontokat figyelmen kívül hagyó látszatmegoldásnak tartó zöldek értesüléseink szerint a környezeti értékek és a magyar vízkincs fontosságát egyre többször emlegető Áder János segítségét kérik: úgy tudjuk, a kormányfő közvetlen környezetében keresnek szövetségeseket ahhoz, hogy eltérítsék a kormányt a Duna „elárulásának” szándékától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.