Gaskó már nem elnök

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritást negyedszázadon át vezető Gaskó István Liga-elnök helyett Halasi Zoltánt választotta meg elnökévé a szervezet küldöttgyűlése. Az új vezető mandátuma 2019-ig szól. A tanácskozás összehívására azért volt szükség, mert a májusi tisztújító kongresszuson nem szavaztak újra bizalmat Gaskónak: bár akkor ő volt az egyetlen jelölt, csak a voksok 37 százalékát kapta meg.

Rasszisták, antiszemiták és jobbikosok szervezkedtek ellene – nyilatkozta a sikertelen választási forduló után Gaskó. A szervezet alelnöke, Bárány Balázs Péter pedig akkor úgy reagált, hogy a szakszervezeti tagok megunták a volt elnök hatalmi gőgjét, urizálását és despotizmusát. Ugyanakkor mindjárt ügyészségi vizsgálatot is kezdeményezett, mert ideiglenes elnökként tisztázni kívánta, hogy a VDSZSZ és a vele kapcsolatban álló más szervezetek – így a Liga – közötti, számára átláthatatlan pénzügyi kapcsolatok nem törvénysértők-e.

A Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya részben elutasította a kérelmet, mert a törvényes működés ellenőrzésére nem terjed ki a hatáskörük. A vita tárgya egyebek mellett az volt, hogy a VDSZSZ miként nyújthatott százmilliós kölcsönt a Ligának. Ám az ügyészség nem vizsgálhatja a szakszervezetek gazdálkodásának, a szervei által hozott döntéseinek célszerűségét, illetve a megkötött szerződések törvényességét, a beadványban jelzett egyes kifogásokat azok esetleges büntetőjogi vonatkozásaiban történő állásfoglalásra a főügyészség a hatáskörrel rendelkező osztályai részére továbbította.

A küldöttek csütörtökön egy ügyrendi javaslatra úgy döntöttek, hogy nem kívánnak szót adni a két elnökjelöltnek, azért az őt és a Ligát ért igaztalan vádakra nem tudott reagálni – mondta Gaskó. Emiatt úgy döntött, hogy visszalép, de ezt csak akkor tudta elmondani, amikor a szavazás már megkezdődött. Sajnálatosnak tartja, hogy Halasi szó nélkül vette tudomásul ezt a döntést, és nem érezte szükségét annak, hogy a küldöttek a jelöltek érveit és programjait meghallgatva, felelősen döntsenek.

Kutyakomédia – minősítette a történteket kérdésünkre Gaskó István. Megítélése szerint igencsak antidemokratikusnak minősíthető az eljárás, amely lehetetlenné tette, hogy az őt és a Ligát ért igaztalan vádakra tisztességgel reagáljon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az elmúlt negyedszázadban eredményesen dolgozott a VDSZSZ vezetőjeként, amit az is igazol, hogy a májusi kongresszuson a beszámolóját vita nélkül egyhangúlag tudomásul vették. A szakszervezet programjában ráadásul benne felejtették az általa fémjelzett korszakra vonatkozó dicsérő minősítést – tette hozzá –, így változatlanul vallja: egy radikális, jobboldali csoport szövetkezett a megbuktatására.

Aki elveszít egy választást, könnyen a realitásérzékét is elveszíti – ez az újonnan megválasztott elnök véleménye. Halasi állítja, hogy nem a Jobbikhoz köthető antiszemita, rasszista csoportok összeesküvéséről van szó, hanem sokkal inkább arról: a tagság megelégelte, hogy a volt elnök – aki komoly hibákat is elkövetett – úgy vélte, mindent jobban tud. Elég volt a hatalmi gőgből – fogalmazott –, ezért jött létre egy spontán összefogás a személycsere érdekében. Gaskó viszont állítja, hogy a szakszervezetekben soha nem egyetlen személy, hanem testületek döntenek, az pedig ne beszéljen hatalmi gőgről, aki nem kíváncsi a vetélytársa véleményére.

Halasi – aki a szavazatok 97 százalékát szerezte meg – úgy véli, a VDSZSZ megújítására, harcosabb fellépésére van szükség. Szorosabbra kívánják fűzni a tagság és vezetőség közötti kapcsolatot, ugyanakkor helyre kívánják állítani azt a bizalmat, amely az elmúlt időben megroppanni látszott. Tehát az emberekkel kell foglalkozni, élő közösséget kell teremteni, s a döntéseket közösen kell meghozni – emelte ki. Fontosnak tartja egyebek mellett, hogy a jövedelmek kiszámíthatóan emelkedjenek, s az egészséget fokozottan veszélyeztető munkakörökben dolgozók számára találjanak valamilyen megoldást a tavaly megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.