Gaskó arculcsapásnak tartja az ajánlatot

Továbbra sincs egyetértés a jövő évi minimálbérről és a garantált szakmunkás-minimálbérről – derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs ­Fóruma (VKF) pénteki ülésén. A munkáltatói oldal három százalékot javasol, ami azonban messze van az érdekképviseletek – a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok – elképzeléseitől. A kormány egyelőre nem mondott semmilyen számot, de talán a következő fordulóra – tehát a jövő hétre – előáll valamilyen javaslattal.

A munkáltatók által felvetett három százalék bizonyosan elfogadhatatlan – jelentette ki kérdésünkre a tárgyalásokat követően Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) elnöke. Az érdekképviselet bruttó 114 és fél ezer forintos minimálbért, illetve 133 ezer forintos bérminimumot javasolt, míg a munkaadók 108 és 125 ezret ajánlottak a jelenlegi 105 és 122 ezerrel szemben. A MASZ jövőre – majd a következő két esztendőre – kilencszázalékos emelést akar, a különbség tehát 2016-ra vonatkozóan hat százalék.

A Munkástanácsok a 2016-os évet foglalkoztatási és inflációs oldalról egyaránt kedvező időszaknak tartja arra, hogy érdemi elmozdulás történjék a bérfelzárkóztatás érdekében, azaz a legalacsonyabb keresetek kerüljenek közelebb a létminimumhoz, amiben a munkavállalókat képviselő három konföderáció között különben egyetértés van. Ehhez a bruttó minimálbérek kilenc-, illetve a szakmunkás-bérminimum 13 százalékos növelésére lenne szükség jövőre.

A minimálbérből élők arculcsapásának minősítette a három százalékot Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. Az elnök lapunknak korábban azt nyilatkozta, hogy számukra is a hároméves bérfelzárkóztatási program a cél. Addig tehát a minimálbért nagyjából 25 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy az elérje a létminimumot. Gaskó meglebegtette, hogy ha nincs elmozdulás, tiltakozó akciók várhatók.

A munkaadói oldal képviseletében Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a bruttó minimálbér és a garantált bérminimum háromszázalékos emelése – a személyi jövedelemadó jövőre tervezett egyszázalékos csökkenésével együtt – a keresetek nettó értékének 4,4 százalékos növekedését jelentené, ez pedig a makrogazdasági adatok fényében kedvező változás. Az érdekképviseletek álláspontja viszont az, hogy miután a minimálbér vásárlóértéken 2010 óta talán ezer – nominálisan pedig alig több mint nyolcezer – forinttal nőtt, ideje a dolgozók reálpozícióját érdemben javítani.

Végül ennél ajánlhat többet a kormány. Kordás szerint reális esély van arra, hogy segítséget nyújt a bérfelzárkóztatási ­programhoz. Ehhez arra lenne szükség, hogy a minimálbért terhelő adókat és járulékokat csökkentsék. Kérdéses, hogy a kormány hajlandó-e belemenni az adócsökkentésbe, hiszen ehhez a jövő évi költségvetés számait át kellene írni. Mivel a közszférában van legalább 180 ezer minimálbéres, ha az ő fizetésüket jelentős mértékben emelni kell, annak költségvetési vonzata lenne. A következő – vélhetőleg utolsó – tárgyalási fordulóra jövő csütörtökön kerül sor. Ha nem lesz megegyezés, a kormány dönt majd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.