Gaskó 25 év után elbukhat a VDSZSZ-ben

Ellenjelölt sem volt, ennek ellenére nem kapta meg Gaskó István a voksok több mint felét a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete kongresszusán. A tanácskozás pénteken is tart, és nem kizárt, hogy a választást megismétlik, de ha az ismét eredménytelen lenne, az még kínosabb lehet a vasutasok elnökének, aki éppen 25 éve tölti be ezt a posztot.
Nem kapta meg a voksok több mint ötven százalékát a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) tisztújító kongresszusán Gaskó István eddigi elnök, más jelölt pedig nem is volt, így a csütörtöki szavazás eredménytelennek bizonyult. A kongresszus pénteken folytatódik, és elvileg nem kizárt, hogy a küldöttek a procedúra megismétlése mellett döntenek.

Gaskó a VDSZSZ alapítói között volt, és 1990-től a szervezet ügyvezető elnöke, 1991 óta az elnöke, 1996-tól pedig a Liga Szakszervezetek első embere. Gaskó nevét a vasutassztrájkok kapcsán ismerhette meg az ország, hiszen a VDSZSZ elnökeként – a bérkövetelések nyomatékosítása érdekében – már 1992 végén országos munkabeszüntetést hirdetett.

A vasutasok később is éltek a nyomásgyakorlásnak ezzel az eszközével, például 1995 tavaszán több mint három napra leállt a MÁV. Az eredmény: sikerült megállapodni az új kollektív szerződésben. Később még legalább hat-hét alkalommal sztrájkoltak, legutóbb 2008-ban. Az új munka törvénykönyve viszont 2011-től gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a közszolgáltatásban dolgozók beszüntessék a munkát.

Gaskó a magyar szakszervezeti mozgalom nem mindenki által kedvelt, de mindenképpen emblematikus figurája. Sokan a szemére vetik vezetői stílusát, meg azt is, hogy túl jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral, ezért a jelenlegi kormánnyal szemben már korántsem lép fel olyan harcosan, mint azt korábban tette. Ennek a jó viszonynak mostanában azonban kevesebb jele mutatkozik.

Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mi történt, de a kudarcos választás elég meglepő, hiszen nem volt ellenjelölt, tehát Gaskónak nincs igazán látható belső ellenzéke.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.