Mélygarázs miatt vágják ki a fákat

Hamarosan kivágják a fákat és három emelet mély gödröt ásnak Budapest központjában, a József nádor téren: két év alatt 4,5 milliárd forintból építenek mélygarázst.

Az OTP Ingatlan Zrt. tíz évvel ezelőtt nyerte el az V. kerületi önkormányzat által a föld alatti parkoló építésére kiírt pályázatot, de csak a héten vehette birtokba a munkaterületet. A tender nyomán kötött szerződést ugyanis több irányból is megtámadták.

Az OTP projektcége, a József nádor Parkolóház Kft. és az V. kerületi – akkor még a szocialista Steiner Pál vezette – önkormányzat megállapodása szerint a cég 690 milliót fizetett a parkoló építési és 50 évre szóló üzemeltetési jogáért. A mélygarázs ezután a kerület tulajdonába kerül. A kontraktust vizsgálta a Nemzeti Nyomozó Iroda, míg a Levegő Munkacsoport és néhány környékbeli lakos pert indított az ügyben. A nyomozás eredménytelenül zárult, a jogvita pedig egészen a Kúriáig jutott, amely tavaly helybenhagyta a szerződést.

Minden jogszerű lesz – állítja Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója, aki a Népszabadságnak azt is elmondta, hogy a 16 hónaposra tervezett építkezés a régészeti feltárással kezdődik. A három emelet mély munkagödröt nyáron kezdik kiásni. A téren található 24 fából a két átültethetőnek máshol keresnek helyet, a többit kivágják. A mélygarázs elkészülte után viszont 51 fából álló fasort telepítenek – ígérte a belvárosi önkormányzat. A téren két füvesített négyszöget is kialakítanak kovácsoltvas kerítéssel körbevéve, köröttük archaizáló típusú hulladékgyűjtőket, padokat, kandelábereket és kerékpártárolókat helyeznek ki. Az önkormányzat a Népszabadságnak küldött válaszában kiemeli a tér két újdonságát, egy Zsolnay és egy Herendi kutat, amely remé­nyeik szerint turistavonzó látványossággá válik.

A háromszintes mélygarázsban 525 autó parkolhat majd egyidejűleg, 20–60 helyet pedig elektromos töltőállomással is felszerelnek. Lesz zuhanyzós kerékpártároló és nyilvános WC. És megmaradnak a felszíni parkolóhelyek is. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.