galéria megtekintése

Garancsi építi Giró-Szász szállodáját

Megkezdte a részben Giró-Szász András kormányzati kommuniká­ciós államtitkár tulajdonában lévő Dorottya utcai ingatlanon az átépí­tési munkákat a miniszterelnök barátja, a Videoton-tulajdonos Garancsi István cége.

Százhúsz szobás szálloda épül a Belváros szívében, közvetlenül a Dorottya Palota és a Sofitel szomszédságában. A Market Építő Zrt. nagy erőkkel vonult a helyszínre, jelenleg a bontási munkálatok folynak. A hatszintes, 3200 négyzetméteres épületből már kiszuperálták az öreg liftet, a bontást szeptember 30-ig kell befejezni.

Az FTC-stadiont is építő Market számára ez ugyan kis falatnak tűnik, de a jelek szerint a jó kapcsolat többet ér. A szállodaprojektnek tíz százalékban tulajdonosa Giró-Szász, aki tavaly novemberben vásárolta be magát a sógora, Serfőző Péter által alapított Safe Port Project Kft.-be. Ez a vállalkozás a szállodaberuházást levezénylő D8 (Dorottya 8 Kft.) egyik társtulajdonosa.

A háznak az V. kerületi ingatlanpanamát bőséggel tárgyaló sajtóban és a valóságban is súlyos előélete van. Az ingatlant (amelyhez egy évvel korábban cserével jutott hozzá) négy másikkal együtt 2010-ben értékesítette az önkormányzat úgy, hogy az eladás előtt az árát 25 százalékkal, 776 millióról 582 millió forintra (négyzetméterenként 182 ezerre) csökkentette.

 

Az önkormányzat valójában az ingatlanokat tulajdonló cégét, a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési Zrt.-t adta el 2,7 milliárd forintért egy luxemburgi alapnak, amelynek Serfőző lett a vezérigazgatója. Amikor az továbbadta egy Seychelle-szigetekre bejegyzett offs­hore cégnek, Serfőző a helyén maradhatott. A cég aztán újra tulajdonost cserélt, magyar tőkéseké lett, köztük van Giró-Szász és a sógora is.

A 2010-es leértékelést az önkormányzat úgy magyarázta, hogy „2008–2009 fordulóján a magyar ingatlanpiac összeomlott". Lehet, hogy összeomlott, de kevéssé valószínű, hogy a Vigadó mögötti belvárosi területen is ez történt volna, ahol ma egy-egy lakás négyzetméterenkénti ára az egymillió forintot is meghaladhatja. De más a lakás és más a szálloda. Egy üzleti ingatlanpiacon jártas szakértőt arról kérdeztünk, jó befektetés volt-e 182 ezer forintért megszerezni a Dorottya utca 8. alatti, lelakott, ám igen jó fekvésű irodaház négyzetmétereit.

– Az árat az épület állapota is befolyásolhatja – mondta az ügynök. – Ha szállodát akarnak építeni, akkor fillérre kiszámolják, hogy az átépítés mibe kerül. Nem csak az számít, hol fekszik az ingatlan. Egy lakás árát ez dönti el, de más a helyzet az üzleti ingatlanokkal. A 182 ezer forint ezzel együtt túlontúl csábító ár lehetett.

A Market nemcsak épít, saját maga is szépen épülget
A Market nemcsak épít, saját maga is szépen épülget
Veres Viktor

Hogyan került a politológus-államtitkár egy szállodafejlesztő cég tulajdonosai közé? A Blikk kiderítette, hogy a Dorottya utcai ingatlant is megszerző luxemburgi alap, a Praefinium Fund befektetési tanácsadója a Praefinium Partners Ltd., amelynek kilencszázalékos tulajdonosa Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke. Giró-­Szász 2010-ben vele alapította a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t. Heim volt az is, akinek az államtitkár a 2006-ban alapított cégét, a Strategopolist (750 millió forintért) továbbadta, amikor kormányzati megbízást vállalt.

Giró-Szász lapunknak nem nyilatkozott a ­szállodaberuházásról, korábban viszont hangsúlyozta: amikor a belvárosi önkormányzat értékesítette az ingatlant, akkor nem volt köze az azt megvásárló vállalkozáshoz, csak évekkel később lett résztulajdonos. Felidézte azt is, hogy sógora (gyermekének keresztapja) 2014 augusztusában kérdezte meg tőle, hogy beszáll-e a beruházásba, amelyet Serfőző egy 15 éves befektetésnek gondol.

Idetartozik, hogy az Index tavaly decemberben egy nem a nyilvánosságnak szánt kormányzati háttérbeszélgetésen elhangzottakra hivatkozva azt írta: a hitelező bankok elálltak a projekt finanszírozásától. A hírportál eltávolította a cikket, ­Giró-Szász pedig nyilatkozatban cáfolta, hogy a pénzintézetek kiszálltak volna a hotelépítésből.

Helyreigazítás

Heim Péter a Garancsi építi Giró-Szász szállodáját című cikkünkkel kapcsolatban azt tudatta lapunkkal, 2013 óta nem kilencszázalékos tulajdonosa a Praefinium Partners Ltd.-nek. Azt is közölte, nem fizetett 750 millió forintot Giró-Szász Andrásnak a Strategopolis nevű cégért.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.