Furcsa ünnepséget tartottak Mocsai Lajosnak

A nemzetközileg elismert kézilabdaedző nem rendelkezik a Debreceni Egyetem tanáraihoz mérhető tudományos munkássággal, sőt, az egyetemi oktatásban alapkövetelménynek tekinthető PhD-fokozatnak sincs birtokában, ennek ellenére díszdoktorrá avatása alkalmából olyan kitüntető köszöntést kapott a tanévnyitón, amit egy világhírű akadémikus is megirigyelhetne.
Az egyetem vasárnap délelőtt rendezett tanévnyitót a Főnix Csarnokban. Mocsai Lajossal, a Testnevelési Egyetem rektorával kapcsolatban – akit Áder János államfő a múlt hónapban nevezett ki egyetemi tanárrá – elhangzott: a szakember „minden tekintetben megfelel" a díszdoktori cím feltételeinek, és kitüntetése „megkülönböztetett tisztesség az adományozó intézménynek".
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Érdekes adalék, hogy Mocsai kitüntetésének időzítése eltért a megszokottól. Az eddigi gyakorlat szerint a tiszteletbeli doktori címeket a doktor- és díszdoktoravató ünnepségeken adták át, vagyis amikor a frissen végzett PhD-doktorokat avatták. Arról nincs információnk, hogy Mocsait miért nem a „valódi" doktorokkal együtt tüntették ki.

Mocsait a tanévnyitón a gazdaságtudományi kar dékánhelyettese, Szakály Zoltán méltatta, kiemelve, hogy az új díszdoktor „olyan játékos, edző és oktató, aki a kézilabda hazai és európai mesteredzője, a legsikeresebb magyar kézilabdaedzőként elismert szaktekintély". A dékánhelyettes kitért rá: az egyetem által adományozható legmagasabb kitüntetésre Mocsai többek közt azzal vált méltóvá, hogy az utóbbi években együttműködött a Debreceni Egyetemmel különböző sporttudományi projektekben. Ahhoz képest, hogy az egyetem elismert professzorai, oktatói körében az elmúlt hónapokban hatalmas felháborodást keltett az edző kitüntetése, amikor a díszdoktori oklevelet Szilvássy Zoltán, a DE rektora átadta Mocsainak, a csarnokban mégis hosszú, nagy taps tört ki.

Mocsai professzor megköszönte a kitüntetést, s beszédében közölte: a díszdoktori címmel nemcsak őt magát érte az egyetem megtiszteltetése, hanem az „interdiszciplináris kultúrát, vagyis a sportot". Mocsai hosszan sorolta a „mozgáskultúra" és a „napi teljesítményfokozás" előnyeit, valamint a sportnak a társadalmi, gazdasági és tudományos életben betöltött szerepét. Mint mondta, a sporttal kapcsolatos innovációban nagy tudósok egész sora dolgozik. A díszdoktor végül leszögezte: a mozgáskultúra és mozgásművészet nélkül nem fejlődhetnénk tovább.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.