galéria megtekintése

Furcsa kütyüt találtak az Eötvös Károly Intézetben

18 komment


Lencsés Károly

Gyanús, valószínűleg az internetes adatforgalom ellenőrzésére szolgáló elektronikus szerkezetet találtak az Eötvös Károly Intézet Irodájában – ezt a Facebookon jelentette be a civil jogvédő szervezet.

Fura, vélhetően az internetes adatforgalom megfigyelésére alkalmas készüléket találtak az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) irodájában, a távközlési vezetékek mellett – erről Facebook-oldalán számolt be a jogvédő szervezet. Somody Bernadette, az EKINT igazgatója kérdésünkre ezt meg is erősítette, hozzátéve: nem véletlenül bukkantak a gyanús szerkezetre.

Így kellene kinéznie egy kábel árnyékoló készüléknek.
Facebook

Az igazgató elmondta, hogy munkált bennük valamiféle gyanú, s kíváncsiak voltak rá, nem próbálkozik-e valaki technikai eszközökkel adatokat gyűjteni a tevékenységükről, miután kiderült, hogy a kormány titkosszolgálati információkkal rendelkezik civil szervezetekről. Ezért felkértek egy szakembert, hogy ellenőrizze az irodájukat, és ekkor fedezte fel a kábelárnyékoló helyére felszerelt eszközt. A szakértő szerint olyan nehezen beszerezhető készülékről van szó, amely a vezetéken futó adatokat képes egy vevőhöz továbbítani.

 

Nem tudni, ki, mikor és milyen célból telepítette a szerkezetet, de az intézet munkatársai olyan helyzetre sem emlékeznek, amikor bárki hozzáférhetett volna a távközlési kábelekhez. Somody Bernadette hangsúlyozta: nem is kívánnak találgatásokba bocsátkozni, hanem beérik annyival, hogy a gyanús esetet a nyilvánosság elé tárják, a következtetések levonását pedig az olvasókra bízzák. Egyelőre jogi lépéseket sem kívánnak tenni.

Azt viszont az igazgató határozottan kijelentette, hogy az intézetben olyan tevékenység, amely bármilyen titkos adatgyűjtést indokolna, bizonyosan nem folyik. A honlapjukon az összes dokumentum elérhető, és közhasznú szervezetként a gazdálkodásukra vonatkozó adatokat is maradéktalanul nyilvánosságra hozzák. Akit érdekel – tette hozzá –, akár azt is megtudhatja, hogy mennyi pénzt kaptak a Soroshoz köthető Open Society Institute-tól.

Az EKINT egyébként a hatalom bögyében lehet, mert az intézet beadványa alapján éppen kedden hirdette ki az emberi jogi bíróság Nagykamarára azt a jogerős döntést, amely szerint titkos megfigyelést kizárólag pártatlan eljárásban független döntéshozó engedélyezhet. Erre a feladatra – speciális, például sürgősségi szempontok indokolta körülmények kivételével – kizárólag a független bíró lehet alkalmas.

Az intézet azért fordult a strasbourgi fórumhoz, mert kifogásolta, hogy a Terrorelhárítási Központ igazságügy-miniszteri engedéllyel „kukucskálhat be" akár a hálószobákba is. A panaszban csak a TEK szerepelt, de a verdikt alapján általában igaz, hogy titkosszolgálati akciót a végrehajtó hatalom, tehát a kormány egy tagja a jövőben biztosan nem engedélyezhet. Emiatt módosítani kell majd a nemzetbiztonsági törvényt is. Az Alkotmánybíróság egyébként az EKINT hasonló tartalmú panaszát korábban elutasította.

A titkosszolgálatnak nem kell kütyü

Titkos megfigyelésre alkalmas berendezés beszerzése és felszerelése a szakmát ismerő forrásaink szerint nem megoldhatatlan feladat – egészen profi eszközök is vannak a piacon –, de az állami biztonsági szolgálatoknak nincs szükségük semmiféle trükközésre, ha csupán telefont szeretnének lehallgatni, illetve az internetes adatforgalmat akarják figyelemmel kísérni. Ebben az esetben ugyanis a szolgáltatóknak hozzáférést kell biztosítaniuk a rendszerükhöz, és nem kell semmiféle gyanús kütyüt telepíteni a „célszemély" közelében.

Ezt a szerkezetet találták ott, ahol nem kellett volna lennie
Facebook

Másfelől emlékeztettek arra, hogy a Fidesz egyes vezetői jó pár éve szoros kapcsolatokat ápoltak egy olyan biztonsági céggel, amelyben egykori titkosszolgák dolgoztak, és korábban szerzett tudásukat felhasználva például törvénytelen adatgyűjtést folytattak még a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjével szemben is. Ezért informátoraink nem zárják ki, hogy esetleg most szintén valami hasonló történhetett.

Ha ez tényleg így van, annak kézenfekvő magyarázata, hogy hivatalosan titkosszolgálati eszközökkel adatokat gyűjteni csak bírói – illetve bizonyos esetekben igazságügy-miniszteri – engedély birtokában lehet. Ráadásul erről többen is tudomást szerezhetnek, és ha kiszivárog, hogy egy civil szervezetre dolgoznak, az óriási botrány. Ezért – elvonatkoztatva a konkrét esettől – könnyen elképzelhető, hogy az állam információigényét külső emberek bevonásával elégítik ki. Ami akkor különösen jó megoldás, ha nagy a lebukás veszélye, mert a titkosszolgálat nem kompromittálódik.

Ha a titkosszolgálatok helyeznek el valamilyen technikai eszközt az Eötvös Károly Intézet irodájában, akkor azt nem találták volna meg – így indokolta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán újságíróknak nyilatkozva, miért bizonyos benne, hogy nem a magyar szolgálatok akciójáról van szó. Maga inkább valamilyen tévedésnek tartja az egész ügyet.

A Belügyminisztérium azt közölte az MTI-vel, hogy a megtalált készülék kiskereskedelmi forgalomban húszezer forintért beszerezhető. Hangsúlyozták: a jogszabályok keretei között „a titkos információgyűjtés, illetve a titkos adatszerzés eszközeivel szolgáltatást végző belügyi szervezet saját eszközeit nem internetes portálon és nem a sarki boltban vásárolja meg”. Megjegyezték, hogy az intézet nem tett feljelentést a talált tárggyal kapcsolatban. 

Az MTVA székházában már találtak poloskát

Rejtett lehallgatókészülék került elő az MTVA székházában a megbízott vezérigazgatójának irodájából a hét elején – írta az Index. A hírportál információi szerint Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató és operatív vezérigazgató-helyettes tárgyalójában bukkantak a poloskára március végén. A készülék miatt bejelentést tettek a rendőrségen, a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai átvizsgálták a helyszínt. Az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette az információkat, és tiltott adatszerzés bűntette elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indítottak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.