galéria megtekintése

Furcsa hatalmi harc dúl Mályiban, repkedő óvszerekkel és meglékelt vízibiciklikkel

3 komment


Doros Judit

Csákánnyal meglékelt vízibiciklik, látványhósöprések, félbehagyott tyúknevelde és olajjal töltött repkedő óvszerek. Jelenetek egy kistelepülés hatalmi harcaiból.

A felszín egy hír: ismeretlen tettesek fáradt olajjal megtöltött óvszereket dobtak a polgármesterrel együtt hétfős mályi képviselő-testület négy fideszes, vagy a párt által támogatott tagjának házára. A rendőrség rongálás miatt nyomoz, de egyesek szerint a cselekmény kimerítheti a közösség elleni erőszak fogalmát is.

A repkedő óvszerek miatt rövid idő alatt kétes hírnévre tett szert a borsodi falu, amelyben évek óta súlyos konfliktusok feszülnek a 2014-ben megválasztott új önkormányzat és a falu első embere között. A helyzet afféle „Esztergom-szindrómaként” írható le: itt is a fideszes többségű testület blokkolja a független polgármestert, Viszokai Istvánt, akit a háromezres lélekszámú falu amúgy elsöprő többséggel választott meg.

– Nem a falu, hanem az öregek szavaztak Viszokai Istvánra, ami érthető is, hisz állandóan az idősek kegyeit keresi. Karácsonykor személyesen adja át nekik az ajándékokat, mint valami földesúr. Amikor leesett a hó, hiába seperte végig szépen a falut az önkormányzati cég munkagépe, ő még odament négy közmunkással az öregek házaihoz, és „látványsöpört” – mondja a Miskolchoz közeli faluban egy középkorú asszony, aki láthatóan nem a polgármester híve. Akik viszont falu első emberének „táborába” tartoznak, azt vetik az fideszes képviselők szemére, hogy folytonos jogászkodásukkal keresztbe tesznek Mályinak, s megtorpedózzák a beruházásokat.

 

– Az nem megtorpedózás, hogy a törvénysértésekre felhívják a figyelmet – mondja Ekker Géza, a faluüzemeltetési bizottság külsős tagja, nem mellékesen az egyik érintett, „megtámadott” képviselő, Sömjéni Éva férje. Felesége nem akart nyilatkozni, azt mondja, máig felzaklatja annak a reggelnek a rémképe, amikor az ajtón kilépve azt látta, hogy a házuk falán, a kiskertjükben s az autójukon folyik le a feketéllő fáradt olaj.

– A renitensnek kikiáltott képviselők csak rendet akarnak, például a fura körülmények között épülő, majd nem épülő tyúknevelde körüli ügyekben – mondja Ekker Géza. Az elénk tárt dokumentumokból kiderült: a közel tízmillió forintos kistérségi támogatást kapott épületet a polgármester papíron készre jelentette, ám még ma is csupaszon meredeznek a falak. Az ideszánt ezer előnevelt csirkét Kisvárdára vitték egy telepre, s később onnan kerültek vissza a levágott, megkopasztott tyúkok Mályiba, a közétkeztetést végző konyhára.

A tyúknevelde. Elvileg elkészült.
Földi D. Attila / Népszabadság

Hogy a tyúkneveldével valóban lehetnek gondok, azt magunk is tapasztaltuk, amikor Ekker Géza kíséretében odamentünk. A mályi önkormányzati tanyának nevezett telephelyen kéttucatnyi közmunkás hűsölt éppen az árnyékban, jöttünkre azonban heves gesztikulálásba kezdtek, mondván, itt szigorúan tilos fényképezni, s azonnal hagyjuk el a helyszínt. Akkor sem tágítottak, amikor arra hivatkoztunk, hogy a tyúkneveldének induló csupasz téglás torzó egy önkormányzati területen lévő ingatlan, így nem vonatkoznak rá a magántulajdonra érvényes jogszabályok: ekkor még hangosabban küldtek el minket a fenébe. Látszott, szigorú parancsot kaptak, hogy ne engedjék az „idegeneknek” lefényképezni a sajátos beruházást, ami miatt a négy képviselő ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett.

A „kotonos támadás” mögött azonban egy másik ügyet sejtenek. Az attak előtt egy nappal ugyanis a „négyek” épp azt kezdték el firtatni, milyen feltételekkel bérli az úgynevezett Mályi Beach nevű tóparti területet annak működtetője. Szerintük ugyanis a helyszín egy része önkormányzati tulajdon, amelyet egy rendelet értelmében a szomszédos terület tulajdonosa használhat ingyen, ő azonban ezt vélhetően pénzért adja tovább bérbe a fürdős cégnek, amire már nincs felhatalmazása. Ezt követően történt meg az éjszakai támadás, amely később a polgármester és a négyekhez tartozó alpolgármester közötti adok-kapokban folytatódott. Utóbbinak ugyanis öt vízibiciklije „parkol” a mályi tavon: ezeket az óvszerdobálással egy időben csákánnyal „meglékelték”.

Vajkovszky József alpolgármestert ezt követően levélben szólította fel Viszokai István polgármester, mutassa be vállalkozása területfoglalási és működési engedélyét, ha pedig ezekkel nem rendelkezik, három napon belül szüntesse meg a szabálytalan területfoglalást.

- A jegyző asszonyt pedig utasítom, hogy a közterület-használati rendelet alapján tegye meg a szükséges intézkedéseket, folytassa le a hatósági eljárást, és szabja ki a rendeletben előírt büntetést – írta a polgármester. A „négyek” szerint ez nevetséges, a vízibicikli ugyanis nem vízi jármű, hanem fürdőzési eszköz, olyan, mint a gumimatrac vagy az úszógumi, s nem kell miatta területhasználati engedélyt kérni.

Kerestük Viszokai István polgármestert is, ám ő azt üzente, nem kíván nyilatkozni. Úgy tűnik azonban, felvette a kesztyűt a négy ellenzéki képviselővel, akik korábban azt is elérték, hogy a saját jelöltje helyett az ő emberüket, Vajkovszky Józsefet nevezze ki alpolgármesternek. Viszokai válaszként elvonta a feladatköröket az alpolgármestertől. A „négyek” előterjesztésével és szavazatával később a képviselő-testület munkaügyi bírósághoz fordult, hogy folyamatos törvénysértő magatartása miatt mentsék fel tisztségéből a polgármestert. Első fokon ez a per Viszokai győzelmét hozta, de a vesztesek már fogalmazzák fellebbezésüket, amiből az is kiderül, hogy a mályi történetnek nemigen lesz vége egyhamar. Miként a viszálykodó felek is megüzenték már egymásnak: ha harc, hát legyen harc!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.