galéria megtekintése

Miniszterközeli lépfene

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 08. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

250 hektár állami földet nyert el a cég Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területén, amelynek telepén lépfenével fertőződtek a marhák. A tulajdonos igen jó kapcsolatban van Fazekas Sándor agrárminiszterrel.

Tenyerén hordozta korábban a szerencse – mert a jó politikai kapcsolatrendszerre gondolni sem merünk – azt a tiszafüredi állattartó céget, ahol az elmúlt héten lépfene ütötte fel a fejét. Eddig nyolc ember került kórházba, Debrecenben antibiotikummal kezelik őket.

Tiszafüreden úgy értesültünk, hogy még az elmúlt napokban is hullottak el állatok a telepen, s egy tenyészbika tetemét a helyi dögkútba szállították. A polgármesteri hivatal munkatársai megtalálták a tetemet, ám füléből hiányzott az azonosításra alkalmas jelzés. A dögkútból viszont rókák vagy más ragadozók akár „tovább is vihették” a betegséget okozó spórákat – szakértők szerint emiatt a Hortobágyon akár hosszabb ideig is jelen lehet a fertőzés. Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos tájékoztatása szerint ugyanakkor az elmúlt napokban nem betegedett meg újabb állat.

Korábban megírtuk: két szarvasmarhát vágtak le illegálisan a városhoz tartozó kócsújfalui településrészen, a City-Farm Kft. telepén. Az állatokról feltételezhető volt, hogy betegek – vélhetően ezért is volt a kényszervágás –, de erről a tényről az állat-egészségügyi hatóságot nem értesítették. Először a telep gondozója, s a vágást végrehajtók kerültek kórházba.

 

Miután kiderült, hogy tüneteiket az anthrax okozhatta, a Nébih vizsgálatot indított, s az Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve vizsgálatot rendelt el, amibe az Országos Epidemiológiai Központot is bevonták. Az egészségügyi hatóság a helyszínen haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni – olvasható a közleményükben.

A tiszafüredi székhelyű, City-Gas elnevezésű vállalkozásával addig jellemzően műszaki cikkek, mosógépek, hűtők, háztartási kisgépek piacán jelenlévő vállalkozó, Nagy József 2013 júliusában nagyszabású profilbővítést hajtott végre 2009-ben alapított City-Farm elnevezésű cégében, amely tevékenységi körébe ekkor vette fel a tejhasznú szarvasmarha-, az egyéb szarvasmarha-, a juh- és kecsketartást, valamint a húsfeldolgozást és -tartósítást.

Nagy József (jobbra) kiváló kapcsolatokat ápol Fazekas Sándor agrárminiszterrel. A korábbi jó viszony ezúttal aligha segíthet
Nagy József (jobbra) kiváló kapcsolatokat ápol Fazekas Sándor agrárminiszterrel. A korábbi jó viszony ezúttal aligha segíthet
Bugány János / MTI

Lapunkban két hónappal később már arról írhattunk: a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területeire kiírt földhaszonbérleti pályázaton jelentőset „kaszált” a City-Farm Kft., amely több mint 250 hektárt nyert el az olcsó bérű állami földekből, annak ellenére, hogy a pályázat beadásakor egyetlen állata sem volt. Nagy József – miként akkoriban erről beszámoltunk – a helyi viszonyokat ismerők szerint jó kapcsolatokat ápolt a karcagi Fazekas Sándor és Varga Mihály miniszterekkel. Nagy József egyébként nemcsak olcsó földet kapott az államtól, hanem jelentős támogatást is, például Tiszafüred egykori hajógyártó csarnokának felújítására – ennek alapkőletételén szintén jelen volt Fazekas miniszter.

A City-Farm Kft. a közigazgatásilag Tiszafüredhez tartozó Kócsújfaluban hozta létre az állattartó telepet. Pintér Erika Tiszafüred független, korábban a Fidesz támogatásával megválasztott polgármestere tegnap lapunknak azt mondta: ehhez az építők nem rendelkeztek engedéllyel. Natura 2000-es területen ugyanis csak művelési ágból kivont földön lehet állattartó telepet létrehozni, ez azonban nem történt meg. A polgármester tudósítónknak azt mondta: a hatósági jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a kócsújfalui telepre legutóbb Körösnagyharsányból hoztak szarvasmarhákat.

Korábban felröppent a hír, hogy Romániából szállították a fertőzött állatokat, de erre egyelőre nem találtak konkrét adatokat. Kócsújfaluban a helyiek azt mondták: a marhákat olyan helyen legeltették, amelyek több éve parlagon hevertek, s akár innen is származhatott a lépfene spórája.

– Minden normális állattartó telepen karanténba helyezik az újonnan érkezett állatokat, még akkor is, ha a magyar törvények csak a külföldről behozott szállítmány esetében teszik ezt kötelezővé – mondta lapunknak Gőgös Zoltán, az MSZP agrár-szakpolitikusa. Közölte: a Hortobágyon régóta szóbeszéd tárgya, hogy a földhaszonbérleti szerződésekben előírt állatállományt – két hektáronként egy nagy testű állatot – részben Romániából származó tehenekkel töltik fel, s arról is hallott, hogy az állatok „fülszámaival” variálnak, hogy az így beérkezett egyedeket a hatóságok előtt is tisztára mossák. Ezt erősítheti a tény, hogy a tiszafüredi dögkútban talált tenyészbika fülében nem volt ott a kis, háromszög alakú fülszám, amit Magyarországon még borjúkorában megkap minden egyed.

Gőgös Zoltán szerint a hatóságok a lépfene ügyében enyhén szólva nem álltak a helyzet magaslatán.

– Június 21-én vágták le az első marhát a telepen, s egy héttel később, június 28-án hullott el az első állat. A lakosságot azonban csak július 3-án, csütörtökön tájékoztatták, miután az önkormányzat rendkívüli ülést tartott, és döntöttek arról, hogy figyelmeztetik az embereket: ne egyenek a fertőzött húsból, vagy ha a betegség jeleit észlelik magukon, forduljanak orvoshoz. Június utolsó és július első napjaiban „űrruhás fickók” járkáltak a kócsújfalui telepen, s az emberek hiába kérdeztek bármit, nem kaptak információt. Ez megengedhetetlen, emiatt minden normális országban már rég lemondott volna az agrártárca vezetője – mondta Gőgös Zoltán.

Fazekas Sándor távozását az utóbbi napokban több ellenzéki párt is sürgette. A földművelésügyi miniszter azonban nem mondott le. Szombaton az MTI-nek azt mondta: Tiszafüreden illegális állatvágás történt, ez nem politikai, hanem büntetőügy, s szavai szerint a törvény teljes szigorával kell eljárni. Hangsúlyozta: a helyi kormányhivatal, illetve a rendőrség feladata az ügy kivizsgálása. Ebben a minisztériumnak közvetlenül nincs hatásköre, a hatáskörök a területi közigazgatási szervezeteknél vannak. A miniszter kijelentette: az üggyel kapcsolatban valamennyi szükséges tájékoztatás azonnal megtörtént, ahhoz azonban, hogy tájékoztatni lehessen, az intézkedő hatóságoknak a szükséges ismeretek birtokában kell lenniük – tette hozzá.

Kerestük Nagy Józsefet, de nem sikerült őt elérnünk. Korábban az ATV-nek nyilatkozva csak annyit mondott: miután több szarvasmarhájuk is elpusztult, vizsgálatot kértek, ami kimutatta, hogy lépfene okozta a bajt.

Még az ÁNTSZ-nek sem hittek Zánkán

Nem engedtek Zánkán táborozni a hétvégén egy tiszafüredi iskoláscsoportot a lépfenefertőzéstől tartva. A gyermeküdülő vezetősége az ÁNTSZ-nek sem hitte el, hogy a kór nem terjed emberről emberre – írta meg a Blikk. A tiszafüredi iskolások a hét végén kaptak értesítést az Erzsébet-táborból, hogy nem mehetnek Zánkára. Az ÁNTSZ ügyeletese a hír hallatán egész szombaton próbálta elérni a táborvezetőt, de nem kapcsolták neki az illetékest. Az ötven kisiskolás augusztusban pótolhatja be az üdülést. A gyerekek egyébként fertőzésmentesek, ráadásul a családoknak is meg kell majd oldaniuk a nyári program átalakítását. (Blikk

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.