galéria megtekintése

Formálódnak a frontvonalak az MSZP-ben, de még nagy a bizonytalanság

15 komment


Kálmán T. Attila

Nagy a bizonytalanság az MSZP-ben amiatt, hogy melyik elnöki székre pályázó politikus örülhet a júniusi kongresszuson. A pártmatek szerint Molnár Gyulának állhat a zászló, őt támogatják a legtöbb küldöttet állító megyék. A többi vezető posztra is gyűlnek a jelöltek, de a homályos erőviszonyok miatt egyelőre csak informális szövetségek alakultak ki.

„Egy elnökjelölt sincs abban a helyzetben, hogy nagyon ragaszkodjon valakihez” – mondta az MSZP egyik országgyűlési képviselője, amikor arról kérdeztük, melyik jelölt kit látna szívesen a szocialista párt más vezetőségi posztjain. Az elnöki álmokat dédelgetők közül ugyanis senki nem ért el olyan átütő sikert a tagságnál, hogy kiköthesse, kikkel töltené fel az MSZP vezetését, mint az történt az elmúlt évek több, előre lefutott tisztújításán.

Tóbiás József és Gőgös Zoltán elöl – most ők az MSZP vezetői. Hiller István mögöttük ül, de szintén vezető szerepre készül F
Tóbiás József és Gőgös Zoltán elöl – most ők az MSZP vezetői. Hiller István mögöttük ül, de szintén vezető szerepre készül
Földi Imre / Népszabadság

A különböző posztokért induló politikusok ezért nem is álltak össze alkalmi szövetségekbe, de informálisan lehet tudni, ki kihez húz, még ha ez a viszony nem minden esetben kölcsönös is. A nagy kérdés, hogy a status quo akarása vagy a reformdüh uralkodik-e el a nyári kongresszuson. Ez dönthet a szocialista fejekben összeálló Tó­biás–Gőgös–Botka- és Molnár–Tóth/Ujhelyi–Hiller-féle trojka jövőjéről.

 

Az újrázni akaró jelenlegi elnök, Tóbiás József esélyeit nem sokra tartották az MSZP-ben a jú­nius ­25-ei tisztújító kongresszus bejelentésekor. Azóta viszont a javára fordult a helyzet: a legtöbben közte és Molnár Gyula közötti mérkőzésnek tartják az elnöki posztért folyó küzdelmet. „Jöhetett volna bárki, aki elég jó a Tóbiással elégedetleneknek. Gyula lett az, de hamar elrontotta” – utalt egy MSZP-s politikus a volt újbudai polgármester korábbi kijelentéseire, amelyeket többen kéznyújtásként értelmeztek Gyurcsány Ferenc és pártja felé.

Ez visszahozta Tóbiást a meccs­be, de továbbra is Molnár tűnik a fő esélyesnek. Ehhez elég egy pillantást vetni térképünkre, amelyen az látszik, hogy a megyék hány küldöttet delegálnak a kongresszusra. A legnépesebb tábort küldő Budapesten elsöprő Molnár előnye, és mögötte áll a Baranya megyei szervezet is. A visszavonuló Puch ­Lászlót a megyei elnöki székben váltó ­Tóth Bertalan ugyanis egyértelműen Molnárhoz húz.

Tóth az elnökhelyettesi posztért, azaz a párt második tisztségéért indul. Az MNB-alapítványok ügyé­ben sokat szereplő politikus győzelme azért is elképzelhető, mert a jelenlegi elnökhelyettessel, Gőgös Zoltánnal nem mindenki elégedett, főleg a fővárosi pártszervezet kritizálja. Az agrárpolitikus Gőgösnek felróják, hogy ha nem a szakterületéről nyilatkozik, sokszor belezavarodik a szövegébe. Legújabban a hozzá kötődő, az állami földek értékesítésének leállítását követelő népszavazás miatt bírálják, mert a vasárnapi boltzár elkaszálása után többek szerint átgondolatlanul „ugrasztotta” neki a pártot az aláírásgyűjtésnek.

Az elnökhelyettesi posztra Ujhelyi István neve is felvetődött: a jelenlegi alelnök, EP-képviselő egy háttérbeszélgetésen sejtelmesen annyit közölt, hogy valamilyen tisztséget szeretne vállalni a következő két évben is. A jelenlegi helyzetben nem dolgozik ellene, hogy őt is Molnár Gyulához látják közelebb.

A választmány elnöki posztjáért zajló versenyben a korábbi oktatási miniszter, Hiller István látszik esélyesebbnek, szemben a tisztség jelenlegi betöltőjével, Botka László szegedi polgármesterrel. Botkára több választmányi tag is panaszkodik, amiért nem megfelelően vezeti a párt parlamentjét, viszont mindent megbocsátanának neki, ha sok év várakozás után magára vállalja a miniszterelnök-jelölt szerepét.

A június 25-i kongresszus még messze van, hogy többször is változhassanak az erőviszonyok. Sok megyében még nem köteleződtek el egyik jelölt mellett sem, így a legtöbbek által leírt másik két elnökjelölt, Harangozó Tamás és Szanyi Tibor is odaérhet a végén, még ha erre jelenleg nem sokan fogadnának is. Úgy tudjuk, Harangozó kampányát több helyen is jól fogadták az alapszervezetek, Szanyi pedig egyedüliként kidolgozott programot rakott le az asztalra. Az első igazi, objektív erőmérő viszont az lesz, hogy a jelöltséghez szükséges 1500 támogató aláírást ki mikor teszi le az asztalra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.