galéria megtekintése

Orbán őszig alakítgat kormányán

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 08. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Valóban „kéthullámos” lesz Orbán Viktor kormányalakítása, akár januárig is elhúzódhatnak egyes kisebb személyi változások – erősítették meg a Népszabadságnak kormányközeli források.

Jelen! Orbán mellett Semjén helye is fiksz
Jelen! Orbán mellett Semjén helye is fix – Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A komolyabb őszi kört nem pusztán kampányszempontok és a kötelező kűrök motiválják. Azért határozott Orbán Viktor egy második „tabló” mellett, mert szeretné elkerülni az európai parlamenti és az önkormányzati választások közötti kampányidőszak alatt, hogy miniszterei karaktergyilkosságok áldozatai legyenek, másrészt Navracsics Tibor távozása a Külügyminisztérium éléről Brüsszelbe uniós biztosnak, eleve változtatást követel meg.

A kép tisztult; a miniszterelnök politikai kormányzást szeretne politikus adminisztrációval, de mivel több olyan miniszter-, illetve államtitkárjelölt is szerepel a listáján, akik most polgármesterek, ha beemelné őket a kormányba, négy hónappal az önkormányzati választások előtt időközi polgármester-választást kellene kiírni, például a Belvárosban Rogán Antal, esetleg Kecskeméten Zombor Gábor vagy Debrecenben Kósa Lajos szerepvállalása miatt.

 

Ami a miniszteri bársonyszékeket illeti, kész az ültetési rend.

Navracsics Tibor külügyminiszter lesz, és mivel Andor László uniós biztos mandátumának lejárta után Brüsszelbe távozik, a Népszabadsághoz eljutott hírek szerint bizonyosan Szijjártó Péter, a „keleti nyitás” külgazdasági és külügyi felelőse lesz a magyar diplomácia irányítója a Bem rakparton.

Orbán a régi-új kormány tagjainak gyűrűjében
Orbán a régi-új kormány tagjainak gyűrűjében
Móricz-Sabján Simon

Németh Zsolt külügyi államtitkárról – aki később várhatóan Balla György helyett a külügyi bizottság elnöke lesz – azt hallani, hogy januárban a washingtoni nagyköveti posztot foglalhatja el, ha Szapáry György megbízatása véget ér. Azt pedig, hogy Trócsányi László lesz a következő igazságügy-miniszter, Martonyi János jelenlegi külügyminiszter már hetekkel ezelőtt bejelentette Párizsban.

Arról már többször beszámoltunk, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter marad, és nem lesz külön pénzügyminisztérium, Pintér Sándor belügyminiszter is folytatja, annak ellenére, hogy állítólag foglalkozott a gondolattal, hogy a ciklus lezárultával távozik. Azzal a korábbi verzióval szemben – miszerint Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Belügyminisztériumról leválasztott önkormányzati tárca élére kerül – most úgy tudni, az önkormányzatok felügyelete változatlanul Pintér Sándor felségterülete lesz. Kósa Lajos kedden a parlament rendészeti bizottságának elnöke lett.

Van, aki olyan személycsere-kombinációban gondolkodik, hogy ha Rogán Antal ősszel tárca nélküli miniszteri vagy fejlesztési miniszteri pozíciót kap Orbán Viktortól, Kósa Lajos lehet a Fidesz-frakcióvezető. De volt, aki a parlamenti folyosón Czunyné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott nevét is említette a frakcióvezetői poszt vonatkozásában, hozzátéve, a tavalyi árvíz idején figyelt fel rá a miniszterelnök.

Lázár János szerepe és pozíciója „sziklaszilárd” a Miniszterelnökségen, és mint kancelláriaminiszternek az EU-s pénzek felügyelete lesz a legfontosabb területe – mondták lapunknak.

Balog Zoltán hétfőn megerősítette a Népszabadságnak, hogy a miniszterelnök felkérte a humán csúcstárca vezetésére. Úgy értesültünk, végleg eldőlt, hogy nem lesz külön egészségügyi minisztérium, Szócska Miklós államtitkár pedig akkor marad őszig, ha Zombor Gábor lesz az új egészségügyi államtitkár. Amennyiben Velkey Györgyre, a Kórházszövetség elnökére esik a választás, már a kormányalakításkor, június elején Szócska Miklós helyére kerülhet.

Lázár a Miniszterelnökségen erősödik tovább, Rogánnak még várnia kell polgármesteri ciklusának végéig
Lázár a Miniszterelnökségen erősödik tovább, Rogánnak még várnia kell polgármesteri ciklusának végéig
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Vejkey Imre, a KDNP politikusa is a parlament mentelmi bizottságának elnöke lett, de ha egyházügyi államtitkár lesz, változás lesz a testület élén.

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető egy sajtótájékoztatón azt mondta, bizonyos cserékre sor kerülhet egy-két hónapon belül, „Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr pedig természetesen tovább viszi a nemzetpolitikai területet”.

A KDNP-s Soltész Miklós is szociális államtitkár marad, viszont a szintén kereszténydemokrata Rétvári Bence államtitkárra nem számít Trócsányi László igazságügy-miniszter – tudtuk meg. A Miniszterelnökségen vár egy „titkos” poszt még a kereszténydemokratákra, de nem árulta el senki, milyen területen.

Simicskó István sportállamtitkár a júniusi kormányalakításkor nem kerül Hende Csaba helyére – holott a honvédelmi miniszter nevét Martonyi János mellett már tavaly a biztos távozók között sorolták fel. Azt sem valószínűsítették forrásaink, hogy Simicskó István a honvédelmi miniszter államtitkára lesz, „hiszen korábban sem volt problémamentes együttműködés közte és a miniszter között” – tették hozzá.

Már megírtuk, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is marad, igaz, ehhez a kiszivárgott hírek szerint „egy tervezett, de elfelejtett” módosítási javaslat kellett az EU-s földalapú támogatásokról.

Forrásaink elmondták azt is, Giró-Szász András, a Kormányzati Információs Központ vezetője nem ambicionálja, hogy kormányszóvivő maradjon, így „valamilyen szinten” már folyik a casting.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.