galéria megtekintése

Némethné felügyelheti a paksi beruházást?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 03. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Június 6-án, pénteken alakul meg a harmadik Orbán-kormány, a parlamenti ülésen ünnepélyes esküt is tesznek a miniszterek.

Németh Lászlóné az események középpontjában maradhat
Németh Lászlóné az események középpontjában maradhat
Soós Lajos / MTI

Orbán Viktor miniszterelnök Semjén Zsoltot tárca nélküli miniszterré, Pintér Sándort belügyminiszterré, Balog Zoltánt az emberi erőforrások miniszterévé, Fazekas Sándort földművelésügyi miniszterré, Hende Csabát honvédelmi miniszterré, Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszterré, Navracsics Tibort külgazdasági és külügyminiszterré, Varga Mihályt nemzetgazdasági miniszterré, Seszták Miklóst nemzeti fejlesztési miniszterré, Lázár Jánost pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszterré javasolta kinevezni Áder János köztársasági elnöknek.

A parlamenti bizottságok a napokban hallgatják meg a miniszterjelölteket, a névsorban a jelenlegi kabinethez képest három ponton van változás: Trócsányi László váltja Navracsics Tibort az igazságügyi tárcánál, Navracsics átköltözik Marzonyi János irodájába a Külügyminisztérium épületébe, és a KDNP-s Seszták Miklós lép Németh Lászlóné helyére a nemzeti fejlesztési tárcánál.

 

A Népszabadság úgy értesült, hogy Németh Lászlóné – aki köztudottan Simicska Lajos bizalmasa – a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség „hatósugarába” kerülhet, és a paksi beruházást felügyelheti az előzetes tervek szerint.

A fejlesztési miniszter tavasszal beszélt arról, hogy a megaberuházás a magyar vállalkozások számára nagy lehetőség. Az orosz fél a leendő beszállítókat pályáztatni fogja, Magyarországnak azonban ebben véleményezési, felülbírálati joga van. A 40 százalékos magyar beszállítói részvétel a hazai vállalatok árbevétel-növekedését eredményezheti, amely az 1200 milliárd forintot is meghaladhatja, ez számottevő adóbevételt hoz az államháztartás számára is – a kormány számításai szerint.

Mellettem az utódom: Doncsev András váltja Halász Jánost a kulturális államtitkári székben
Mellettem az utódom: Doncsev András váltja Halász Jánost a kulturális államtitkári székben
Teknős Miklós / Népszabadság

A Németh Lászlóné által irányított nemzeti fejlesztési tárca kompetenciája már tavaly szűkült, amikor úgy határozott a kabinet, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség irányítása átkerül a Miniszterelnökséghez. A jövőben Lázár János fog rendelkezni az uniós forrásokkal és a vidékfejlesztési pénzek túlnyomó részével is – közel 8000 milliárd forintos tétellel.

A fejlesztési miniszteri poszt várományosa Seszták Miklós – akinek a felkérése még a KDNP-s vezetők számára is meglepetés volt, és akit „a miniszterelnöki akarat képviselőjének” tartanak –, lapunknak tegnap azt mondta, még nincs hivatalos döntés az államtitkári karról a tárcánál.

Munkatársunknak mindazonáltal azt mondták, Fónagy János maradhat a parlamenti államtitkár, de egy másik KDNP-s politikus, Aradszki András lehet az energiaügyi államtitkár. A kereszténydemokraták „biztos” államtitkára lesz emellett Rétvári Bence, aki valószínűleg a Balog Zoltán miniszter vezette humán csúcstárca parlamenti államtitkári székét foglalhatja el, az pedig bizonyos, hogy Simicskó István marad sportállamtitkár, a szintén KDNP-s Soltész Miklós pedig szociális államtitkár.

Lapunkat úgy tájékoztatták, hogy Czunyiné Bertalan Judit is államtitkár lehet, kifejezetetten a családokra, az ifjúságra koncentrálna. Lapunknak kormányzati források megerősítették, hogy az EMMI kulturális államtitkára Doncsev András lesz Halász János helyett.

Még nyitott állítólag, hogy kit javasol Balog Zoltán miniszter egyházügyi államtitkárnak: kereszténydemokrata körökben Vejkey Imre nevét lehetett hallani, de „ez nem vehető biztosra” – állították munkatársunknak tegnap este. Az egészségügyi államtitkári posztra kormányközeli források szerint Velkey György, a Kórházszövetség elnöke esélyes, de Zombor Gábort, Kecskemét polgármesterét is emlegetik a poszttal kapcsolatban.

Ami az oktatási államtitkári széket illeti: fideszes képviselők tudomása szerint Hoppál Péter neve merült fel, munkatársunkat viszont tegnap úgy tájékoztatták, hogy a Fidesz-frakció „egy erős képviselője” válthatja Hoffmann Rózsa államtitkárt.

Lapunk már beszámolt róla, hogy ha Navracsics Tibor lesz a külügyminiszter, Szijjártó Péter, a mostani külgazdasági és külügyi államtitkár lesz a Bem rakparton a parlamenti államtitkár, azaz a miniszterhelyettes, ha pedig ősszel Navracsics Tibort uniós biztosnak jelöli a miniszterelnök, Szijjártóra vár a külügyminiszteri bársonyszék.

A korábban megjelent hírekkel szemben a Győri Enikő által vezetett európai ügyekért felelős államtitkárság mégis a Bem rakparton marad, egyelőre nem kerül a Miniszterelnökséghez.

A külügyi közigazgatási államtitkár Bíró Marcell, a magyar kulturális intézeteket és kapcsolatokat felügyelő államtitkár Balatoni Mónika, a bilaterális kapcsolatokért felelős államtitkár pedig Mikola István jelenlegi OECD-nagykövet lehet. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy Cséfalvay Zoltán kerül Mikola István helyére Párizsba, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkári székét pedig Tállai András jelenlegi önkormányzati államtitkár foglalhatja el.

A teljes államtitkári kar június 15-ig áll fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.