Fordított utat járnak be Dömsödiék

Miközben Salgótarján átadná az államnak iskolái működtetését, a nógrádi megyeszékhelytől nem egészen harminc kilométerre lévő Pásztó pont az ellenkezőjére készül: szeretné visszavenni a működtetést a Kliktől (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ). Mindkét városban úgy kalkulálnak, hogy így járnak jobban.

„Minden lehetséges számot és adatot bekértünk, ennek alapján döntöttünk” – hangsúlyozza Dömsödi Gábor, a Nógrád megyei Pásztó független polgármestere. A pásztói önkormányzat két, időközben összevont általános iskola, a gimnázium és a zeneiskola működtetését venné vissza az államtól.

A polgármester közlése szerint a város most havi 12 millió forintot, évente tehát 144 milliót fizet azért, hogy az állami fenntartásba vett iskoláknak a működtetését is az állam (Klik) végezze. Dömsödi állítja, hogy a színvonal csökkenése nélkül az önkormányzat ugyanezt a feladatot évi 110 millió forintból meg tudja oldani.

A pásztói francia–magyar két tannyelvű gimnázium
A pásztói francia–magyar két tannyelvű gimnázium

Pásztó a fennmaradó több mint 30 milliós különbözetet is az iskolákra szeretné fordítani. „Az önkormányzat jobban tudja, mint a Klik, hogy mire és mennyit kell költeni” – érvelt Dömsödi. Jutna pénz arra az általános iskolára is, amely a katolikus egyház fenntartásában működik. A katolikus iskolában például a mosdó mindenben megfelel a követelményeknek, csak éppen az a gond vele, hogy kint van az udvaron. Fedett folyosóra lenne szükség, mert a XXI. században mégsem megengedhető, hogy a diákok télvíz idején is az udvaron át mászkáljanak vécére – mondta a polgármester. Az önkormányzatnak amúgy nagyon jó a kapcsolata Beer Miklóssal, a váci egyházmegye püspökével és munkatársaival – jegyezte meg.

Salgótarján éppen fordított utat jár be. A nógrádi megyeszékhely rendkívüli közgyűlése – mint arról lapunk is beszámolt – úgy döntött, hogy szeptembertől a város nem vállalja tovább a pár éve államosított iskolák működtetését. Dóra Ottó, Salgótarján baloldali polgármestere indoklása szerint a működtetéssel járó kiadások a várost terhelik, tartalmi-személyi kérdésekben azonban az önkormányzatnak semmiféle beleszólása nincs.

Rendre konfliktusokat szül, hogy ugyanabban az irodában ül a Klik és az önkormányzat alkalmazottja: ha a nyomtatóból kifogy a festékpatron, kitör a veszekedés, kinek a feladata gondoskodni a pótlásról. Dömsödi Gábor kétségesnek tartja, hogy Salgótarján számára anyagilag előnyös lesz, ha átadja az iskolák működtetését: ez majd akkor derül ki, amikor az állam benyújtja a számlát.

Ugyanígy persze az is elképzelhető, hogy Salgótarján tényleg racionális, jó döntést hozott. Dömsödi szerint a két várost nem szabad ugyanazzal a mércével mérni: Pásztón csak negyedannyian élnek, gazdasági helyzete viszont kedvezőbb, mint a megyeszékhelyé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.