galéria megtekintése

Belvárosi ingatlanok: jutott másnak is a jóból

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 30. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Bérlőnek sem kellett lenni ahhoz, hogy egy vállalkozás a bérlőknek járó kedvezménnyel jusson ingatlanhoz a Belvárosban. A kormányfő sajtósához is köthető sportegyesület átadta a vételi jogát, így talált gazdára egy Váci utcai helyiség négyzetméterenként 237 ezer forintért. Az Együtt bűnszervezetben elkövetett csalás miatt feljelentést tett az V. kerületi ingatlanügyek miatt.

Nem mindig a bérlő járt jól az üzlethelyiségek megvásárlásához nyújtott kedvezményekkel a Belvárosban. Az V. kerületi önkormányzat – mint megírtuk – az utóbbi hat évben négymilliárd forint engedményt adott arra, hogy a bérlők az értéküknél 30 százalékkal olcsóbban megvásárolják az általuk használt ingatlanokat. Egyes vállalkozások már néhány hónapig tartó bérleti idő után is élhettek a kedvezménnyel. Ám az önkormányzat lapunknak küldött válaszából kiolvasható: az is előfordult, hogy a bérlő átadta a bérleti jogot vagy – a Polgári törvénykönyvben biztosított módon – a vételi jogát egy másik gazdasági társaságnak.

Valóban találtunk ilyen esetet. Az önkormányzat 2011 áprilisában jelölte ki eladásra a Váci utca 10. alatti 280 négyzetméteres helyiséget, amelyet bő egy évvel korábban, 2010 márciusában adott bérbe a WBPF Hungary Sportegyesületnek. Bár az önkormányzat a sétálóutcában 560 ezer forintos övezeti átlagárat határozott meg, az értékbecslés alapján az ingatlan eladási ára 157 millióról 95 millió forintra, majd a bérlőknek járó kedvezménnyel 66,5 millió forintra csökkent.

Váci utca 10. – a négyzetméterár itt 560 ezer forint, de van, akinek csak 237 ezer
Váci utca 10. – a négyzetméterár itt 560 ezer forint, de van, akinek csak 237 ezer
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Csakhogy az adásvételi szerződést júliusban – mint az önkormányzat az évi zárszámadásából kiderül – már nem a sportegyesület, hanem az R. A. Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. írta alá, igénybe véve a csaknem harmincmillió forintos engedményt. A Váci utcai helyiség vételára így 237 ezer forint lett négyzetméterenként.

A fitnesz- és testépítő versenyeket szervező WBPF médiaigazgatója az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny, Habony Árpád miniszterelnöki bizalmas korábbi felesége volt. Kaminski cégtársa Buranits Ildikó, a WBPF főtitkára. Buranits vezetésével alakult meg a XII. kerületi önkormányzat által létrehozott Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. Az ehhez tartozó Csörsz utcai sportcsarnok ad otthont annak a fitneszversenynek, amelynek jogtulajdonosa Buranits, sajtófőnöke pedig Kaminski.

A sportegyesület kedvezményes áron, a fellelhető adatok szerint havi 172 ezer forintért bérelte a Váci utcai ingatlant. Ez részben átvezet ahhoz, amiért Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője tegnap feljelentést tett bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás miatt a belvárosi ingatlanügyekben. Juhász azt állítja, hogy az V. kerületi önkormányzat jogtalanul adott kedvezményeket. Értelmezése szerint a 30 százalékos engedményt csak azok a bérlők vehették volna igénybe, akik emelt bérleti díj megfizetését vállalták, ennek teljesülését azonban – állítja Juhász – éppúgy nem vizsgálták, ahogy azt sem, hogy a vevőnek van-e köztartozása.

 

Juhász Péter ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, és nem konkrét ügyekre hivatkozott, hanem az ingatlaneladások – lapunkban részben már ismertetett – módszertanát írta le. Hivatkozott arra, hogy az önkormányzatnak nem volt ingatlangazdálkodási terve, a költségvetés tervezésekor nem kalkuláltak az üzlethelyiségek eladásából származó bevételekkel. Juhász ebből azt szűrte le, hogy az ingatlaneladások esetlegesek, a vevői igényekhez igazítottak voltak.

Juhász Péter szerint valójában vevőkijelölésről volt szó
Juhász Péter szerint valójában vevőkijelölésről volt szó
Kurucz Árpád / Népszabadság

Megemlítette, hogy a testületi ülésekre készült előterjesztésekhez csatolt szakvélemények egy kaptafára készültek: első négy oldaluk hat éven át megegyezett, majd az önkormányzattól kapott adatokat tartalmazták, többletinformációt nem. A feljelentés szerint a belvárosi önkormányzat olyan értékbecslési módszert alakított ki, amellyel lényegében maga határozta meg az eladásra jelölt ingatlanok vételárát. A képviselő szerint árulkodó, hogy egyetlen vevő sem próbált alkudni vagy kifogásolta az értékbecslést, amelyet 2013-ig jellemzően a Város FM Városgazdálkodási és Szolgáltató Kft. végzett. A cégnek tavaly januárig tulajdonosa volt Rubovszky György, a KDNP országgyűlési képviselője, a parlament mentelmi bizottságának elnöke. A politikus lánya, Jeneiné Rubovszky Csilla az előző ciklushoz hasonlóan most is a Belváros alpolgármestere.

Juhász feljelentésében azt is állítja, hogy az V. kerületi önkormányzat újraértelmezte az elővásárlási jogot, és voltaképpen kijelölte az egyetlen lehetséges vevőt. Hiszen egy 2007-ben hozott helyi rendelet lehetővé tette, hogy az elővásárlási joggal rendelkező bérlők pályáztatás nélkül megvegyék az ingatlant, noha az elővásárlási jogot eredetileg nem a versenyeztetés kizárására találták ki.

Juhász nem csatolt iratokat a feljelentéséhez, mondván, az adatok, amelyekre hivatkozik, minden volt és jelenlegi képviselő számára elérhetők. Szerinte ezért is furcsa, hogy az ellenzék az előző ciklusban miért nem kifogásolta, sőt sok esetben miért támogatta szavazatával az ingatlaneladások gyakorlatát. A politikus ugyanakkor hozzátette: vannak dokumentumok, amelyeket neki sem adott át az önkormányzat, ezért reméli, hogy a hatóságok nyomozást indítanak, és mihamarabb lefoglalják azokat.

Az önkormányzat és Rogán is perel

Az önkormányzat december 22. és január 2. között igazgatási szünetet tart – kért türelmet a belvárosi sajtóiroda karácsony előtt feltett kérdéseink megválaszolására. Ám tegnap, ha rövid időre is, munkába állt.

Az önkormányzat két közleményt is kiadott, lényegében azonos tartalommal. Juhász Péter állításaira nem reagáltak, tudatták azonban, hogy Rogán Antal feljelentése alapján a Fővárosi Törvényszék december 4-én elrendelte: az ügyészség indítson eljárást rágalmazás ügyében Juhász ellen. Felidézték továbbá, hogy a belvárosi önkormányzat már nyáron feljelentette az Együtt politikusát, azóta pedig két újabb keresetet indított. „Juhász Péter nagy eséllyel indul, hogy 2015-ben ő legyen a rágalmazás miatt legtöbbször elítélt politikus” – áll a közleményben.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.