Folytatni kell a nyomozást a költekező MNB-alapítvány ellen

Egy hónap alatt lezavarta és bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség az MNB által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány tavalyi ingatlanvásárlása ügyében. Azonban ez a döntés a kerületi ügyészség szerint megalapozatlan, ezért a nyomozás folytatására utasították az V. kerületi kapitányságot.

Tényi István, aki szinte minden bűncselekmény gyanúját felvető sajtóhír alapján feljelentést tesz az általa illetékesnek vélt hatóságnál, tavaly augusztusban fordult az V. kerületi rendőrkapitánysághoz a Magyar Nemzet Online „Luxuskastély százmilliós felárral” című írása alapján. A cikk szerint a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa százmillió forintot spórolhatott volna, ha egy másik ingatlanos cégen keresztül vásárolja meg a Svábhegyen, a Mátyás király út 44. alatti ingatlant.

A 2165 négyzetméteres ingatlan a Magyar Nemzet akkori beszámolója szerint a Wakefield Kft.-é volt, amelynek a tulajdonosa az Opten cégadatbázisa szerint egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett cég, a Hogarth Management Ltd. Azaz a botrányos milliárdos költései ellenére az offshore-lovagok ellen kíméletlen harcot hirdető kormánytöbbség védelmét és bizalmát bíró Matolcsy György vezette jegybank egy offshore hátterű cégtől vette az épületet.

A Matolcsy György otthonától mindössze egy háznyira lévő ingatlant nettó 1,038 (bruttó 1,3) milliárd forintért vásárolta meg az MNB alapítványa 2015 februárjában. Csakhogy korábban ugyanezt az ingatlant még 950 millióért hirdették. Később az ingatlanos cég a Magyar Nemzetnek azt mondta: azért maradhatott a kérdéses hirdetés fenn a honlapjukon, mert a tulajdonos nem tájékoztatta őket arról, hogy időközben értékesítette.

Miért vásárolt százmillióval többért egy offshore cégtől ingatlant az MNB, amikor olcsóbban megvásárolhatta volna a közvetítőtől? Egyáltalán miért nyomoztak a tulajdonos után (az ingatlanközvetítők jutalékuk védelme érdekében kínosan ügyelnek rá, hogy a vevő csak velük álljon kapcsolatban)? Nyilvánvaló, hogy a tulajdonosnak miért volt jó ez az üzlet. De miért volt jó az alapítványnak, hogy az ingatlanpiacon szokatlan módon vevőként nem le, hanem felfelé alkudta az árat?

Tényi feljelentése nyomán az V. kerületi rendőrkapitányság kétszer 15 nap feljelentéskiegészítés után különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával nyomozást rendelt el, amelyet egy hónappal később bűncselekmény hiányában megszüntetett. Azonban az illetékes V. és XIII kerületi ügyészség a napokban a következő határozatot hozta:

„A nyomozóhatóság nem végezte el a tényállás lehető legteljesebb körű felderítése érdekében szükséges és lehetséges nyomozási cselekményeket, így az ügy érdemében megalapozatlan döntést hozni nem lehet, annak érdekében további nyomozási cselekmények teljesítése szükséges.”

Ezzel egy időben az ügyészség a nyomozás folytatására utasította a kerületi kapitányságot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.