galéria megtekintése

Jelentős tömegek tartanak Magyarország felé

11 komment

NOL

Péntek reggel óta Horvátország folyamatosan, buszokkal és vonatokkal is szállít menekülteket a magyar határra. A menekülteket gördülékenyen adják át a horvát és veszik át a magyar hatóságok – szombat reggel tízig 11 ezren jöttek –, de a  diplomáciai feszültség hatalmas. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt mondta, „rákényszerítették” Magyarországot a menekültek fogadására, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, a horvátok a szemükbe hazudnak a magyaroknak. Válság percről percre.

22:14 Huszonnyolc busz

A szerb határnál fekvő horvát faluból, Tovarnikból a nap folyamán 28 buszt indítottak el a magyar határ felé – írja az index.hr hírportál.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

21:52 Folyamatos teher

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint szombaton este hat óráig a magyar-horvát határon át 4151 migráns érkezett Magyarországra, ebből Baranya megyébe 1836, Somogyba 1842, Zalába 473. A bevándorlók azóta is jönnek, Beremenden kilenc, Letenyén nyolc busz érkezését várják, utasaikat buszokkal vasúti átkelőhelyekre szállítják, onnan vonattal utaznak a regisztrációs pontokra - jegyezte meg.

 

A főtanácsadó kitért rá, hogy horvát sajtónyilatkozatokból úgy tudják, mintegy 20 ezer migráns van Horvátországban, és a macedón-szerb területeken is „jelentős tömegek" mozognak, így számítani kell rá, hogy ez a nyomás folyamatos terhet jelent Magyarország számára.

21:27 Strasbourg közbeszólhat

Tizenhárom ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság szombaton - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság négy vádlottat egy évre, kilencet két évre kiutasított Magyarország területéről. A vádlottak közül nyolc afgán, öt kongói állampolgárságúnak vallotta magát. A vádlottak szerdán Röszke térségében lépték át illegálisan a szerb-magyar határt, a határzár kerítése alatt, valamint azon átmászva, vagy korábban, mások által hasított résen átbújva jutottak magyar területre, egyikük pedig egy korábban ismeretlenek által erőszakkal kinyitott kapun keresztül lépett az országba. Az ítéletek tizenkét esetben jogerőre emelkedtek, a terheltek egyike sem kérte, hogy a tolmács útján lefordított ítéletet neki anyanyelvén írásban kézbesítsék. Egy vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

Azok, akiket kitiltanak, többnyire nem fellebbeznek a döntés ellen, mert akkor a jogerős ítéletet idegenrendészeti őrizetben kell megvárniuk, ami helyett abban reménykednek, hogy egy másik úton esetleg beléphetnek a schengeni övezetbe. Egy határzár átlépése miatt pénteken kitiltott afgán férfit az ügyvédjének sikerült meggyőznie arról, hogy fellebbezzen. Az ügyvéd, Kovács Tamás – a Párbeszéd Magyarországért tagja az Indexnek úgy nyilatkozott, ha védence a Szegedi Törvényszéken is veszít, akkor az ügyét elviszi a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé.

21:16 Szlovénia szerint Horvátország inkorrekt volt

Szlovénia nem tartja korrektnek a horvát kormánynak a migrációs válság kezelésére tett lépését - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök szombaton a brezicai befogadóállomáson tartott sajtótájékoztatóján.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette, hogy elvesztették az irányítást a dolgok felett, és tranzitfolyosót nyitnak a migránsok továbbhaladásának biztosítására Szlovénia és Magyarország felé - mondta a szlovén miniszterelnök, aki telefonon beszélt pénteken Milanoviccal. Miro Cerar szerint ez nem volt korrekt lépés a horvát kormány részéről, amely nem tesz eleget uniós kötelezettségeinek.

Újságírói kérdésre, hogy a szlovén kormány megegyezett-e a horvátokkal valaha arról, hogy folyosót nyitnak a nyugat felé tartó menekülteknek, a szlovén miniszterelnök azt mondta, soha nem beszéltek ilyenről.

Szlovénia közleményben cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint paprikasprayt fújtak volna a rendőrök a migránsokra. Egyetlen ember ellen vetett be ilyen eszközt egy rendőr a rigoncei határátkelőnél, aki egy nagyobb csoporttal együtt át akarta törni a rendőrségi kordont. A csoport egyre agresszívebbé vált, és botokkal, valamint műanyag üvegekkel dobálták meg a rendfenntartókat. Egy tüntető a földre lökött egy rendőrtisztet, aki önvédelemből használta a paprikasprayt - áll a közleményben.

A legutóbbi adatok szerint Szlovéniába több mint 1500 illegális bevándorló érkezett, főleg Szíriából és Afganisztánból.

18:31 Szaúd-Arábia nyitva van

A közel-keleti monarchiát sokan vádolják, amiért nem tesz eleget a szíriai menekültek megmentéséért, aminek a cáfolatául Rijád jelezte, hogy a polgárháború kitörése óta eltelt négy és fél évben 2,5 millió menekültet fogadott be és telepített le Szíriából, országlakóvá téve őket. „Kapnak egészségügyi ellátást, nyitva áll előttük az oktatás és az üzleti élet is. Azért nem beszéltünk erről soha, mert ők a testvéreink. Senkit nem fogunk megállítani közülük” – mondta erről Turki bin Mohamed bin Szaúd Alkabír, a többoldalú kapcsolatokért felelős miniszter helyettese New Yorkban.

18:09 Különvonat külön vonalon

Vonattal érkeztek migránsok Szentgotthárdról Hegyeshalomba szombat délután – hangzott el az M1-en. Az állami hírtelevízió helyszínről jelentkező riportere szerint a Szentgotthárdról Szombathelyen keresztül közlekedő vonat körülbelül 12-13 kocsiból állt. Hozzátette, ezen a vonalon hagyományos esetben nem közlekedik vonat. Leszállás után a migránsok rendőri felvezetéssel indulnak tovább az ausztriai Nickelsdorfba (Miklóshalma), ahol egy kamionparkolóban várják meg az őket elszállító buszokat. Nagyon kevés busz érkezik azonban, és arra is csak lassan szállnak fel a bevándorlók.

17:58 Kérés után lefegyverzés?

Egyik munkatársunk feljutott arra a Pélmonostorról jövő vonatra, amely péntek délután Magyarbólyig hozott el körülbelül ezer menekültet 40 fegyvert viselő horvát rendőr kíséretében. A horvát rendőröket a magyar kollégák kérték maradásra a határon, amit videónk is tanúsít, ahogy azt is, hogy egy közös akcióban szállítják le a menekülteket a horvát vonatról és ültetik át egy magyar szerelvényre. Korábban magyar kormányzati részről elhangzott, hogy a horvát rendőröket „lefegyverezték”, ami lehet igaz, de az biztos, hogy a magyarbólyi közös akció során még náluk volt a szolgálati fegyverük.

17:43 A regisztráció a menekültek számára Magyarországon fakultatív program

Bakondi György, miniszterelnöki főtanácsadó egy Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott kora délutáni sajtótájékoztatón azt mondta, péntek reggeltől szombat reggel tízig összesen 11 ezer menekült érkezett a horvát határon – Beremendnél, Letenyénél, Gyékényesnél és Magyarbólynál – Magyarországra, azok pedig, akik nem voltak hajlandóak regisztrálni, továbbmentek Ausztria felé. Ez a többséget jelenti, a szentgotthárdi ideiglenes gyűjtőponton csak nagyon kevesen vállalják a regisztrációt a városba érkező több ezer menekült közül. Szinte mindenki azonnal Ausztria felé veszi az irányt.

17:34 Ötszáz behívót küldenek ki

Többségében olyan önkéntes műveleti tartalékost hívnak most be, akik korábban a Magyar Honvédségben teljesítettek katonai szolgálatot - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI megkeresésére azt követően, hogy a tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását.

17:09 Káosz lett volna, ha nem engedik át a menekülteket a horvát határon

Szijjártó egy Indexnek adott interjúban azt mondta, kizárólag praktikus okai vannak, hogy Magyarország átengedi a Horvátország felől érkező menekülteket, a Szerbia felől érkezőket viszont nem. Ez nagyrészt azért van így, mert amíg a horvát határon nem áll a kerítés, kaotikussá vált volna a helyzet, ha a menekülteket visszaküldik. Befogadásukról Szijjártó elmondása szerint Pintér Sándor belügyminiszter döntött.

Ami a horvátok elleni hazugságvádat illeti, Szijjártó azt mondta, hogy pénteken háromszor is beszélt telefonon a horvát kollégájával, Vesna Pusiccsal, aki többek közt azt mondta neki, hogy a helyi hatóságok egy kétoldalú belügyminiszteri megállapodás nyomán szállítják a menekülteket a határra, később pedig egy rendőrségi megállapodásra hivatkozott. Szombaton derült ki, hogy ebből semmi nem igaz, Zoran Milanovic miniszterelnök ugyanis egy pélmonostori látogatáson úgy nyilatkozott, Horvátország rákényszerítette a magyarokat a menekültek fogadására. 

16:32 Beremenden nyugalom van

Üzemszerűen folyik a menekültek szállítása, mind magyar, mind horvát részről – jelentjük a helyszínről. A horvát buszok megállnak a határszélen, a menekültek átsétálnak a rendőrök között, majd azonnal BKV-buszokra szállnak, amelyek aztán elviszik őket.

16:23 Ausztria visszaadná a problémát a Szíria melletti országoknak

Ötmilliárd eurós menekültügyi segélycsomagot, valamint a közel-keleti menekültek megsegítésére szánt pénzügyi források növelését szorgalmazta az osztrák kancellár szombaton Bécsben. Werner Faymann osztrák kancellár pénteken és szombaton szociáldemokrata európai politikusokkal tárgyalt az osztrák fővárosban a menekültügyi helyzetről. A kancellár szerint az azonnali segélycsomagot, amely egy- és ötmilliárd euró közötti összegről rendelkezne, a Szíriával szomszédos államokban kialakított menekülttáborokra kell fordítani. Javaslata szerint a támogatást az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Öböl-menti államok biztosítanák.

16:23 Kezd nagyon elfajulni

Szemenszedett hazugság, hogy Horvátország magyar kormányzati jóváhagyással szállította vonattal migránsok tömegét egyenesen magyar területre, ráadásul horvát rendőri kísérettel. Ezt a hazugságot azóta a horvát miniszterelnök is elismerte – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombat délután a dunakeszi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó arcátlan magatartásnak, Magyarország szuverenitása súlyos megsértésének nevezte a történteket. Közlése szerint Horvátország ezzel felmondta az együttműködést, nemcsak Magyarországgal, hanem egész Európával. A horvátok szemébe hazudnak a magyar és az európai embereknek is. Ahelyett, hogy ellátnák a bevándorlókat, regisztráció nélkül „ráöntötték” őket hazánkra – fogalmazott Szijjártó.

A miniszter emlékeztetett, hogy a horvát kormányzat korábbi állítása szerint a horvát és a magyar belügyminiszter egyezett meg a menekültek Magyarországra szállításáról. Később helyi, rendőri egyezségre hivatkoztak, de egyik változat sem igaz. Pintér Sándor belügyminiszter nem állapodott meg semmiben a horvát belügyi tárca vezetőjével. A diplomáciai botrányban Rogán Antal Orbán Viktor kabinetfőnökeként úgy nyilatkozott, Magyarország meg fogja akadályozni Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez a menekültek átengedése miatt.

Szijjártó korábban Victor Ponta miniszterelnöktől Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárig mindenkinek beszólt, akinek nem tetszett, hogy Magyarország teljes zárat léptetett életbe a szerb határon.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

16:10 Németország kész lenne beavatkozni Szíriában

Németország hajlandó haderővel fellépni az európai menekültválság egyik fő kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború befejezéséért – jelezte Ursula von der Leyen német védelmi miniszter. A tárcavezető szerint a katonai szerepvállalásról abban az esetben lehet szó, ha előbb sikerül politikai megállapodásra jutni arról, hogy miként kell stabilizálni az országot, és az ENSZ felhatalmazást ad a küldetésre – mondta a miniszter egy pénteki berlini konferencián.

14:25 Hatan előzetesben a Röszkénél kitört zavargások miatt

A Röszkén szerda délután kitört zavargások miatt hat gyanúsított előzetes letartóztatását rendelték el a Szegedi Járásbíróságon – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. Juhászné Prágai Erika elmondta, három gyanúsított esetében házi őrizet elrendelését látta szükségesnek a bíróság, amely helyéül a kiskunhalasi őrzött szállást jelölték ki. Két szabadlábon védekező gyanúsított nem jelent meg a bíróság előtt, így esetükben nem született határozat. A kényszerintézkedések elrendelésére a gyanúsítottak szökése vagy elrejtőzésének veszélye miatt volt szükség, egy esetben pedig úgy látta a nyomozási bíró, hogy a terhelt szabadlábon hagyása veszélyeztetné a bizonyítást – tudatta a szóvivő. Az ügyészség a tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult eljárásban kezdeményezte az előzetes letartóztatás vagy a házi őrizet elrendelését. A bíróság döntése ellen valamennyi gyanúsított és védő fellebbezést jelentett be, így a határozatok nem jogerősek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.