Belföld: Fölkészültünk a katasztrófa-egészségügyre - NOL.hu
 

Fölkészültünk a katasztrófa-egészségügyre

A hazai egészségügy alkalmas arra, hogy a brüsszelihez hasonló robbantásos merényletsorozat sérültjeiről gondoskodjon.

A hazai egészségügy fölkészültségét firtató kérdéseinkre a szakállamtitkárság lapunknak azt írta: az Országos Mentőszolgálat folyamatosan készül az esetleges tömeges balesetek, nagy sérült számmal járó események ellátására. A sok sérülttel járó balesetek felszámolását segítő, speciális tömeges baleseti egységek az ország 5 pontján megtalálhatók és bármikor bevethetők.

A tömeges balesetekre a sürgősségi szakma az úgynevezett kanadai triage-rendszert honosította meg Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy sürgősségi ellátásra képzett szakemberek sorolják és látják el a betegeket. Ebben a szakembereket színes kártyák is segítik, melyekről egyértelműen leolvasható, hogy melyik sérülnek milyen súlyos az állapota.

A terrorveszély fokozódása az egészségügyben is ismert, az egészségügyben dolgozókat rendszeresen képzik, tréningezik az esetleges katasztrófa következményeinek felszámolására.

Megtudtuk: Magyarország valamennyi kórháza rendelkezik úgynevezett katasztrófa-egészségügyi tervvel. Ez a katasztrófák idejére érvényes, követendő protokollokat és irányelveket tartalmazza. Az ellátáshoz szükséges felszereléseket, anyagokat, gyógyszereket az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktáraiból biztosítják. Ezek a raktárak főútvonalak mentén vannak.

Lapunknak Szokoly Miklós, aki a Péterfy Sándor utcai kórház orvos-igazgatója, és egyben az intézmény katasztrófavédelmi felelőse, azt mondta: intézménye, amelynek része a baleseti sürgősségi központ is, önmagában 150 sérült ellátására alkalmas. Ők már a gyakorlatban is vizsgáztak, amikor 2006-ban az augusztus huszadikai viharnak négy halálos áldozata és mintegy 300 sebesültje volt. Akkor a Péterfyben 136 sebesültet láttak el. Az ilyen helyzetekben azonnal riasztják azokat a szakmai csoportokat, akik azonnal szolgálatba lépnek és hozzákezdenek a sérültek osztályozásához, ellátásához.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér