Hasonlít Orbánhoz, az is lett a veszte

– A mátészalkai Fideszt a volt polgármester, Szabó István évekkel azelőtt szétverte, hogy a szervezetet hivatalosan feloszlatták volna. Erre mi lett a jutalma? A Fidesz odatette a szabolcsi megyeházára alelnöknek. Erre mindent rá lehet fogni, csak azt nem, hogy normális – mondták tudósítónknak helyi politikusok, akiket annak kapcsán kerestünk meg, hogy az országos vezetés a közelmúltban föloszlatta a mátészalkai pártszervezetet.

Az esetet a hvg.hu írta meg, amely szerint a feszültséget az okozta, hogy a párt elégedetlen volt Szabóval. A portálnak Kovács Sándor választókerületi elnök azt mondta, a szervezet újjászervezésével a belső együttműködés megerősítése a cél. De miért is volt elégedetlen a Fidesz a helyben korábban sokáig népszerűnek számító Szabóval?

Mátészalkai forrásaink szerint abszurd módon az lett Szabó veszte, hogy sok tekintetben hasonlít Orbán Viktor kormányfőhöz. A helyi fideszesek a volt polgármesterüket autokratikusnak, öntörvényűnek tartják. Olyan vezetőnek, aki a politikai egyeztetéseket nem szükséges jónak, hanem nyűgnek érzi. Rá adásul sokak szerint komoly eredményeket sem tudott felmutatni: megoldotta a belvízkérdést, de a szintén jelentős kórházberuházást már nem.

A helyi kórház 2006-ban 850 milliós címzett támogatást kapott a kormánytól, és az ellenzék szerint fölháborító, hogy a fejlesztés még mindig nem fejeződött be. Szabó rovására írták azt is, hogy regnálása alatt jelentősen nőtt a város adósságállománya, igaz, az ő polgármestersége alatt az adósság el is tűnt: 2013-ban az állam átvállalt a várostól 1,7 milliárd forint hitelt. De Szabó pozícióját ez sem erősítette meg: úgy tudjuk, politikusi és emberi habitusa miatt a képviselő-testületi üléseken még a saját frakciója is többször szembefordult vele, sőt az ellenzéki képviselők szerint a polgármester vélt alkalmatlansága miatt olyannyira ellehetetlenült a képviselő-testületi munka, hogy többször fölvetették az önkormányzat föloszlatását is.

Ebből nem lett semmi, a helyi Fidesz-szervezetnek azonban most vége lett, és a helyiek szerint ez Szabó „érdeme”. Információnk szerint a szervezet feloszlatásának döntése már korábban megérett, de a pártvezetés túl akart lenni az önkormányzati választáson, mert a helyhatósági választásnak a helyi Fidesz két táborra szakadva indult neki: létezett a Szabó-féle, kisebbségben lévő csapat, amellyel szembenállt a Kovács Sándor választókerületi elnökhöz húzó tábor. Az időhúzás bevált: az októberi szavazás eredményeként újra a Fidesz vezeti a várost, Szabó helyét a 38 éves KDNP-s politikus, Hanusi Péter foglalta el.

Úgy tudjuk, jelölése egy hosszadalmas alkudozás eredménye volt: a Szabó-féle csapat abban egyezett meg Kovács embereivel, hogy a volt polgármester nem áll Hanusi útjába, de cserébe jól fizető állást kért a párttól. Állítólagos „felsőbb” fideszes kapcsolatainak köszönhetően meg is kapta. Szabó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat alelnöke lett, amit a mátészalkaiak rezignáltan így kommentálnak: „jó elvtársként” éppen úgy fölfelé bukott, mint annak idején a „jó kommunisták” a Kádár-rendszerben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.