Földmutyi: vitára nincs igény

Nem lehet parlamenti körülmények között megvitatni a vitás földpályázatokat, mert a kormánypárti többség ezt megakadályozza. A nemzeti parki földek pályáztatása körüli vihar sem bizonyult elég erősnek ahhoz, hogy a főhivatalnokok és a képviselők megjelenjenek az albizottság előtt.

Immáron harmadszor volt eredménytelen a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt a Parlament mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottsági ülése. Ezúttal nem jöttek el azok a meghívott vendégek sem, akiket pedig a nemzeti parki földhaszonbérleti pályázatok anomáliái ügyében szeretett volna meghallgatni a bizottság. Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója beteget jelentett, Nagy János, a Nemzeti  Földalapkezelő Szervezet megbízott elnöke pedig ki se mentette magát. Az ülést kezdeményező ellenzéki képviselő, Gőgös Zoltán szocialista agrárpolitikus erre azt mondta, egy normális országban, ahol parlamentarizmus van, az ilyen távolmaradások miatt simán kirúgnák a főhivatalnokokat.

Harangozó Tamás elnök (MSZP) a hivatalos ülést kénytelen volt a legelején berekeszteni, ezután éles hangú szakmai konzultáció kezdődött, amelyben Lengyel Szilvia (LMP) és Gőgös mellett Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára vett részt.

Gőgös arról számolt be, hogy miután sok hortobágyi gazda elvesztette eddig bérelt területét, alkalma nyílt arra, hogy betekintsen (nem a pályázatokba, hanem) a bírálati jegyzőkönyvekbe. Volt olyan pályázó, akinek területét duplán számították, másokat technikai okok miatt zártak ki, de olyan nyertest is talált, aki rackajuhait több pályázaton szerepeltette. Két esetben is előfordult, hogy a nyertesek nyilvánvalóan lakatlan házban laknak, és senkit sem izgatott, hogy egy 80 ezer forintos bété hogyan vállalhatta százmilliós értékű állatállomány létrehozását.

- Ha egy ács gazdálkodni akar, abban nincs semmi rossz - mondta Gőgös -, de az már érdekes, hogy az egyik újfehértói nyertes előélet nélküli céggel nyert, és másnap eladta a frissen bejegyzett társaságot egy távol lakó testnevelő tanárnak. Egy volt rendőrtiszt is elvitte a földet a helyiek elől, majd rögtön kérvényezte az ezeréves gyep beszántását, remélem, ne engedik neki.

Rá kellene jönni - jelentette ki a képviselő -, hogy a földpályázat támogatásbiznisszé vált, semmi más nem számít a pályázatokon, csak az, hogy valaki fideszes-e vagy sem.

Lengyel Szilvia (LMP) is arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg nem volt területalapú támogatás, úgy kellett a gazdákat lasszóval összefogdosni, hogy használják a területeket. Most viszont, hogy pénzt lehet keresni vele, megnőtt a föld becsülete. A Hortobágyi Nemzeti Park területein egyébként egy ügyészségi vizsgálat nyomán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot kezdett, addig szünetel a szerződéskötés. Földet a képviselő szerint a Hortobágyon általában a protekciósok kaphattak.

Ezt erősítették meg az ülésre Berettyóújfaluról és Debrecenből elutazó gazdák is, akik a folyosón szembesítették Bitay Mártont azzal, hogy a földmutyi-pályázatokon a csókosok nyertek. Mavranyi Zsigmond berettyóújfalusi juhász meg is kérdezte Bitayt: - Tizenöt éve vagyok bérlő, bevezettem a tanyába a villanyt, kutat fúrattam, 250 birkát, 70 mangalicát és 70 kecskét tartok. Most mégis ott állok legelő nélkül. Hová vigyem az állatokat?

Az államtitkár azt felelte, szeptember 1-jéig ő a bérlő, ha a KEHI megállapítja, hogy törvénytelenségek történtek, újra kiírják a pályázatokat. Ez azonban a juhászt nem nyugtatta meg.

Az államtitkár egyébként Gőgöséknek válaszolva elmondta, hogy a pályázatokon négy-ötszörös volt a jelentkezés, de tud olyan területről, amelyre 37-en aspiráltak. - Látom én is, hogy sokan nem jutottak földhöz - jegyezte meg -, de a Földet a gazdáknak program keretében 221 ezer hektáron hatezren nyertek. A Hortobágyon csak 18 százalékban nyertek gazdasági társaságok, az országban az új földbérlők 82 százaléka természetes személy. Én is örülök annak, hogy a miniszterelnök úr elrendelte a KEHI-vizsgálatot, és volt már olyan, hogy elvették a bérlőtől a területet. Aki nem teljesíti a feltételeket, ugyanígy fog járni, nem lesz irgalom senkinek. Ha pedig valaki azt állította, hogy életvitelszerűen ott lakik, ahol nyert, és ez nem igaz, annak büntetőjogi következményei is lesznek (a Fejér és Borsod megyei pályázatoknál ez vajmi keveset számított - A Szerk.). Aki megpróbálja átverni az államot, le fog bukni.

Gőgös és Bitay külön menetet is vívott, mert az államtitkár azt állította, 2009 ősze és 2010 tavasza között (Gőgös Zoltán államtitkársága idején) a magyar állam harminc ügyféllel kötött szerződést pályáztatás nélkül 45 ezer hektárra, melynek során egy gazdasági társaság 14 ezer hektár állami földet nyert.

- Ez nem igaz, volt pályáztatás - csattant fel Gőgös, és azt követelte, Bitay egy héten belül hozza nyilvánosságra a dokumentumokat, különben rágalmazás miatt be fogja perelni. - Ez nem játék - mondta a szocialista politikus -, tegye ki a placcra a papírokat. És ezt a hazudozást fejezze be!

Harangozó Tamás a feszült hangulatú konzultációt ezzel zárta le: - Jöhet nekem az államtitkár úr a statisztikákkal, az embereket ezzel nem győzi meg. Földmutyi-pályázatot hoztak létre, és azért nem indult csak egy ügyben vizsgálat, mert beletették a törvénybe, hogy az NFA nem perelhető. Még másfél hónapjuk van, a kormányuk meg fog bukni, és akkor az összes ügyet kivizsgáljuk.

Az államtitkár ezúttal nem rohant el (legutóbb Ángyán József nem fogott vele kezet, és szabályosan kizavarta a teremből), a képviselői irodaház folyosóján beszélgetett olyan gazdákkal, akik híreink szerint csütörtökön a Hortobágyi Nemzeti Park debreceni székháza előtt tiltakoznak állataikkal a földpályázati visszaélések ellen. Azt remélik, hogy Szilágyi Gábor igazgató - aki nem állt velük szóba, amikor panaszt akartak tenni nála - felépül betegségéből.

Mezőgazdasági bizottság, föld albizottság  Mavranyi Zsigmond gazda, dr. Bitay Márton Örs államtitkár
Mezőgazdasági bizottság, föld albizottság Mavranyi Zsigmond gazda, dr. Bitay Márton Örs államtitkár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.