galéria megtekintése

Földet vittek Orbánnak

9 komment


Rab László

Tizenhat magyar településről vittek termőföldet kis zacskókban az Együtt vezetői és aktivistái Orbán Viktor felcsúti háza elé.

A termőföldeket jelképező csomagok olyan helyekről (Kajászó, Hortobágy, Mezőhegyes, Szár, Kishantos stb.) származtak, ahol a Fidesz "földpályázati rablásaival" kisemmizte a gazdákat. A vasárnap délben a Pancho Aréna melletti 2005-ben népies stílusban épített ház előtti akcióra Váradi András göböljárási juhász rejtélyes balesetének első évfordulóján került sor, az aktivisták egy molinót is kifeszítettek. Az állt rajta, hogy "Szégyelld magad, Orbán!"

Földi Imre

- Szomorú évforduló a mostani - mondta a ház előtti performansz során Juhász Péter, az Együtt alelnöke. - Innen a szerencsétlen balesetben elhunyt Váradi András etyeki sírjához megyünk, aki jelöltünk volt az önkormányzati választáson. András szívvel-lélekkel állt ki a fideszes földrablások ellen a Mészáros Lőrinc által eluralt területen. Most is nagy szükség lenne rá, amikor a kormánypárt 380 ezer hektár földet akar kijátszani a haveroknak. Hogy most már ne csak bérlők, de tulajdonosok is legyenek az ellopott állami földeken.

 

Pápa Levente, a Váradi Andrásról elnevezett pártalapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy Váradi igazi népi hősként élt az emlékezetben, a sorsa példa, gyakorlatias és kivitelezhető ötletekkel akarta szűkebb környezete és az ország életét alakítani. Az alapítvány támogatja árván maradt gyerekeit, és olyan tisztességes világot szeretne, amiért Váradi küzdelmes élete során harcolt.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt követelte, hogy a kormány állítsa le a tervezett földeladásokat és vizsgálja ki a pályázati csalásokat. - A Fidesz azoknak akarja kijátszani a földeket, akik korrupt módon jutottak hozzá nagy területekhez - mondta Szigetvári, és azt ígérte, kormányra kerülésük esetén visszaveszik a földet azoktól az oligarcháktól, akik földbirtokosként rendezkedtek be.

Földi Imre

Szóba került Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter vasárnap reggeli nyilatkozata is, miszerint az ellenzék azért fúrja a tervbe vett földliciteket, mert külföldiek kezére akarja juttatni a hazai termőföldet. - Amikor arról beszélnek, hogy a 3 hektár alatti kis parcellákat gazdáknak akarják eladni, azt még támogatnánk is - mondta Szigetvári, de hozzátette: a Fidesz több százezer hektár állami föld átjátszására készül, ezt palástolják a szokásos népboldogító szöveggel. - A lopott holmit nem lehet legalizálni - jelentette ki az Együtt elnöke. - Mindent bíróságra viszünk, ha csalást észlelünk, megtesszük a rendőrségen a feljelentéseket. A lopott földeket vissza fogjuk venni, senki ne reménykedjen abban, hogy az olyan ügyeket, mint a mezőhegyesi Ménesbirtok szétverése, meg tudja úszni. A Fideszt a 220 éves világszínvonalú és piacképes magtermelés, több ezer ember megélhetésének kockáztatása se készteti meghátrálásra. Ezt nem lehet megúszni következmények nélkül.

Földi Imre

A kicsiny földes zacskókat az aktivisták az Orbán-ház elé tették, a zsalugáterek ki voltak hajtva, de amíg az akció zajlott, nem látszott, hogy valaki otthon lenne. Ez az a ház különben, amelynek kertjében 2010-ben a kormányfő tojásrántottával kínálta a leendő kormánytagokat, ide zarándokolt akkor a később államtitkárként működő Ángyán József is, aki a kisparcellás mezőgazdaságra vonatkozóan kapott garanciákat Orbán Viktortól. A professzor számára 2012-ben, éppen a Fejér megyei földhaszonbérleti pályázatok eredménye után vált világossá, hogy rászedték. A földeket az ország számos pontján Fidesz-közeli oligarchák kezére játszották át, gyakran a földprogram végrehajtásáért felelős állami bürokrácia segítségével. Ángyán fölállt, a korrupt pályázatosdi folytatódott.

A falut nem rendítette meg az Orbán háza előtti akció. A helyi futballrajongók a megyei első osztályban játszó Felcsút Tordas elleni meccsére igyekeztek, de ezt a stadionszentély mögötti hátsó pályán játszották. Amikor az első rendőrautó felbukkant a Fő utca és a Rákóczi utca sarkán lévő ház előtt, az akció már véget ért. A rendőrök kíváncsiságát a csinos földzacskók nem mozdították meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.