galéria megtekintése

Kiosztották a földadó ellen tiltakozó gazdákat

3 komment

K. Zs.

Marad a földadó eredeti mértéke a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvároson, így egyes gazdák idén akár 6-9 millió forintot is befizethetnek a városi kasszába. Ha ez nem lenne elég, a mai testületi ülésen a helyi fideszes honatya még személyeskedett is velük. Közölte: ha ekkora zsenik, induljanak a választáson.

Balmazújváros fideszes többségű képviselő-testülete a mai ülésén vette napirendre azt a javaslatot, hogy az idén januártól bevezetett földadót csökkentsék a felére.

A gazdák azt javasolták, csökkentsék felére a földadót
A gazdák azt javasolták, csökkentsék felére a földadót
Konyhás István

Nem meglepetés a végeredmény: a fideszes többség nem támogatta az előterjesztést, így marad az adó eredeti mértéke. De a testület nemcsak leszavazta a földadó miatt fölháborodott gazdák javaslatát, hanem a földadót pártoló helyi fideszes honatya, Tiba István volt polgármester még jól ki is osztotta a tiltakozókat.

 

Mint korábban megírtuk: a városi önkormányzat által január elsejével bevezetett rendelet szerint idén aranykoronánként háromszáz forintot kell fizetni hektáronként minden helyi termőföld-tulajdonosnak. A Földművelésügyi Minisztérium közölte, hogy elutasítja a termőföld adóját, így egyetért a balmazújvárosi tiltakozókkal. Hasonlóképpen foglalt állást az agrárkamara is.

A városvezetés azzal érvelt az új adó mellett, hogy arra a helyi utak felújítása céljából van szükség, s mintegy 50 milliós bevételt remélnek belőle. A másik lehetőség az lett volna, hogy a teljes lakosságot megadóztatják, de a városvezetés szerint ez megvalósíthatatlan, úgyhogy inkább csak azok fizessenek, akik megtehetik: azaz a helyi gazdálkodók.

A január 22-i tüntetésen
A január 22-i tüntetésen
Konyhás István

A gazdák pár nappal ezelőtti tüntetése után a demonstrálók azt javasolták, hogy a képviselő-testület aranykoronánként 150 forintra csökkentse a terhet, és a befolyt összegnek ne csak a húsz, hanem az ötven százalékát fordítsák a külterületi utak rendbetételére. Ezt a javaslatot vitatta meg mai ülésén a képviselő-testület, amelyen mintegy tucatnyi gazda is részt vett, de a frontok nem közeledtek egymáshoz. 

A városvezetés egyik legtöbbször hangoztatott érve az volt, hogy a város adórendelete törvényes: Veres Margit polgármester hosszan bizonygatta, hogy a földadóról szóló rendeletet törvényesen hozták meg. De amikor a gazdák azzal érveltek, hogy Nagy István államtitkár sem ért egyet a balmazújvárosi földadóval, erre Veres Margit annyit mondott: bizonyára Nagy István jól ért a saját szakmájához.

Arra a megjegyzésre, hogy az agárkamara is elutasítja a földadót, Koroknai Imre fideszes alpolgármester azt válaszolta: jól néznénk ki, ha egy érdekvédelmi szervezet nem a tagságával értene egyet. A politikus a búza és a liszt kilónkénti árából levezette, hogy a helyi gazdáknak van elég pénzük, tudnak fizetni.

Az egymás mellett való elbeszélést érzékelve a tiltakozók képviseletében Rózsa Péter helyi nagygazda - aki tradicionális ünnepi pásztoröltözetben jelent meg a tanácsteremben - azt mondta:

"Itt vagyunk egymástól három méterre, és nem értjük egymást".

Mint fogalmazott: a gazdák nem fognak belehalni a földadó kifizetésébe, de ha ennek következtében tizenöt százalékkal kevesebbet fognak költeni a városban, azt mindenki meg fogja érezni. Mint mondta, ha a gazdaállat kimúlik, abba a piócák is belehalnak.

Személyeskedtek is a gazdákkal
Személyeskedtek is a gazdákkal
Konyhás István

Ekkor következett Tiba István ex-polgármester, fideszes parlamenti képviselő, aki rendesen megsorozta a jelen évő tiltakozókat. Közölte, hogy a gazdákat csak egy dolog érdekli, és az a saját hasznuk, de a városi képviselőknek az egész közösség érdekeit kell szem előtt tartaniuk. 

Tiba István közölte, hogy

ha a gazdák ekkora "zsenik", akkor induljanak a választáson, elvégre demokrácia van, s mutassák meg, hogyan is kell egy várost vezetni.

Tiba célzott arra is, hogy a legutóbbi gazdatüntetésen egyesek közterületen fogyasztottak alkoholt, de erről a sajtó persze nem számolt be. 

"Ha a gazdaállat kimúlik, abba a piócák is belehalnak"
Konyhás István

Tiba külön személyeskedett Rózsa Péterrel, akinek azt mondta: úgy lép föl itt, mint a Megváltó, úgyhogy legközelebb induljon a választáson, biztosan meg fogják választani, és akkor mutassa meg, hogy mit tud. A képviselő megjegyezte, hogy Rózsa Pétert nem látta tüntetni azokban a napokban, amikor azok a bérlők vonultak utcára, akik nem kaptak állami földet. Tiba szerint Rózsa kapott állami földet, így akkor nem tüntetett, de most, hogy a saját zsebéről van szó, már tiltakozik.

A volt polgármester szerint a gazdák észjárása ellentétes a köz érdekeivel, mert azzal egyetértenek ugyan, hogy a külterületi utakat tegye rendbe a város, de erre nem akarnak pénzt áldozni.

A szavazás után odaléptünk Rózsa Péterhez, hogy megkérdezzük a továbbiakról.

- Szerveznek további tüntetéseket? - kérdeztük tőle.

- Nem.

- Belenyugodnak a földadóba?

- Nem.

- Hát akkor?

- Majd nyugtalanul fizetünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.